Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tora vant sitt første individuelle VM-gull

Traff 19 av 20 mens konkurrentene sleit.

ENDELIG VM-GULL: Tora Berger har kjempet i toppen mange ganger, men for første gang gikk hun helt til topps i et individuelt VM-løp. Og det i selveste Ruhpolding, gjerne omtalt som «skiskytingens Mekka». Foto: Matthias Schrader, AP/Scanpix
ENDELIG VM-GULL: Tora Berger har kjempet i toppen mange ganger, men for første gang gikk hun helt til topps i et individuelt VM-løp. Og det i selveste Ruhpolding, gjerne omtalt som «skiskytingens Mekka». Foto: Matthias Schrader, AP/Scanpix Vis mer


(Dagbladet): Tora Berger vant dagens 15-kilometer i VM i Ruhpolding, og tok med det sitt første individuelle VM-gull i skiskyting.

Tora bommet en gang på første skyting, men skjøt så tre fulle hus.

Flere av de argeste konkurrentene sleit stort på standplass, og dermed kunne de ikke tukte 30-åringen fra Lesja.

- Jeg klarte å gå bra, mitt eget løp. Det er litt godt, men det er fortsatt flere som skal i mål, så vi får vente og se litt, sier Berger til NRK rett etter at hun har gått i mål.

- Går på glede Men alle de beste er ferdige med sine løp, og ingen på de høyeste startnummerne skal kunne tukte Tora.

- Når man går et sånt løp, går man litt ekstra på glede og da har man litt ekstra å spe på med, sier gullvinneren.

Da gullet var tryggere, og Tora stilte til nytt TV-intervju, hadde hun fortsatt ikke tenkt så mye på hvordan det føles å være verdensmester. Men hun sa følgende om VM-utviklingen fra sjette- og fjerdeplass fram til gull i dag.

JUBEL PÅ MÅLSTREKEN: Tora Berger feirer et godt løp i det hun passerer målstreken. Etter hvert kunne hun konstatere at ingen kunne tukte tiden hennes. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix
JUBEL PÅ MÅLSTREKEN: Tora Berger feirer et godt løp i det hun passerer målstreken. Etter hvert kunne hun konstatere at ingen kunne tukte tiden hennes. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix Vis mer

- Det har fungert bra i sporet her, og jeg har gjort tre bra løp til nå, men det har ikke klaffet helt fordi det har vært mye god skyting på jentesida.

Men i dag klaffet det virkelig på standplass. Flere av konkurrentene sleit med at vinden hadde snudd mellom innskyting og den første serien.

- Jeg var litt roligere i dag. Jeg klarer ikke å kontrollere helt når det er mesterskap, merker jeg. Men det er bare å gjøre det normale, så er det bra nok.

Fikk ryggen til Domratsjeva En av de som virkelig fikk problemer var gullvinneren fra jaktstarten, Darja Domratsjeva. Hviterusseren bommet fire ganger allerede på første skyting og var ute av medaljekampen. Men ved en tilfeldighet fikk hun likevel en liten del av æren for gulløpet til Berger.

- Jeg var veldig heldig med at da jeg gikk ut på førsterunden, fikk jeg ryggen til Domratsjeva som kom ut på sin andre runde. Jeg hadde ryggen hennes i nesten tre runder. Det betydde mye for å komme i gang med løpet, sier Berger til NRK.

Franske Marie Laure Brunet var den som kunne truet gullet til Tora, men da hun bommet én gang på siste skyting, var det avgjort. Brunet var ett minutt bak Berger i mål, og tok sølv.

Svenske Helena Ekholm vinner bronse om det ikke kommer en sensasjon på høyt startnummer.

- Så fortjent - Det er så bra, det er så fortjent. Jeg tror hele Norge gleder seg med Tora i dag. Da betyr det ikke så mye at det ikke går så bra for en sjøl, sier Synnøve Solemdal til NRK.

GULL-SKYTING: Tora Berger på standplass under dagens 15-kilometer i VM i Ruhpolding. Foto: Andreas Gebert, EPA/Scanpix
GULL-SKYTING: Tora Berger på standplass under dagens 15-kilometer i VM i Ruhpolding. Foto: Andreas Gebert, EPA/Scanpix Vis mer

Hun bommet seks ganger, og ble ikke blant de 30 beste på dagens normaldistanse.

Fanny Welle-Strand Horn ble nest beste norske løper i dag, men heller ikke hun er blant de 30 beste. I skrivende stund er hun på 32. plass med fire tilleggsminutter. Elise Ringen skjøt åtte bom og ligger foreløpig på 65. plass.

Berger er regjerende olympisk mester på 15 kilometer fra Vancouver-OL. I VM-sammenheng har hun et individuelt sølv på fellesstart fra VM i Östersund i 2008, bronse fra 15 kilometeren i Pyeongchang i 2009 og bronse på fellesstarten i Khanty-Mansijsk i fjor.

Hun har i tillegg to VM-gull, to VM-sølv og én VM-bronse i mixed-stafett i tillegg til en bronsemedalje på stafetten fra Anterselva i 2007. Dette var også Bergers 15. individuelle verdenscupseier.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling