Torbjørn Yggeseth er dødssyk med kreft

Hoppsjefen sitter i rullestol, lam fra livet og ned.

Den tidligere storhopperen Torbjørn Yggeseth (74) er rammet av uhelbredelig prostatakreft. Han sitter i rullestol, lam fra livet og ned.

- Min kone døde av brystkreft i 2002. Legene ga henne fem måneder. De fikk rett - nesten på dagen. Jeg har fått omtrent den samme prognosen, sier han til bladet Profo-nytt, Prostatakreftforeningens medlemsblad.

Intervjuet er gjengitt i lørdagens VG.

- Jeg har valgt å stå oppreist og akseptere min skjebne. For meg kan Prostatakreftforeningen gjøre lite, men jeg vil at andre skal få del i min sykehistorie og erfaringer med prostatakreft, sier han.

- For selv om jeg gikk til lege og alt syntes å være i orden sitter jeg nå med en diagnose på begrenset levetid. Vi er mange som har en oppgave om ikke alltid å godta det legene sier, sier Yggeseth.

- Alt er i orden

74-åringen startet sin hoppkarriere i 1959. Han ble nummer to sammenlagt i den tysk-østerrikske hoppuken to ganger. Fra 1982 til 2004 var han leder for hoppseksjonen i FIS, Det internasjonale skiforbundet.

I 2004 var han til en ordinær legesjekk i Bærum. Der fikk han beskjed om at alt sto bra til med ham. Men senere oppdaget han blod i urinen.

- Det var ingen spøk, så jeg gikk tilbake til legen på Bærum sykehus. De hadde i mellomtiden sendt prøver av vevet fra utskrapingen (foretatt i mai 2004) til Radiumhospitalet og fått tilbakemelding om at alt var i den skjønneste orden, sier han.

Men blødningen i urinen gjorde at legene bestemte seg for å ta nye prøver.


KREFTSYK: Torbjørn Yggeseth. Foto: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet
KREFTSYK: Torbjørn Yggeseth. Foto: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet Vis mer

Hissig prostatakreft

- Jeg fikk overraskende høre at jeg hadde en hissig form for prostatakreft. Men jeg fikk aldri noen nærmere informasjon om svulstens beskaffenhet, sier Yggeseth.

Den tidligere hoppkongen fikk stråle- og cellegiftbehandling, men en dag fikk han plutselige smerter i bekkenregionen. Dermed måtte han gjennom en ny operasjon hvor det viste seg å være en bull som presset mot ryggmargen.

Som en følge av operasjonen ble Torbjørn Yggeseth lam fra livet og ned.

- Det var særdeles tøft å vite at jeg aldri ville kunne gå igjen. Men det tok ikke lang tid før jeg så de gode tingene i livet, sier han til VG.

- Jeg har akseptert min prognose. Den ser imidlertid ut til å drøye, og det ser jeg på som et positivt bilde i det hele. Jeg har fått noen ekstra dager og måneder jeg ikke hadde regnet med, sier Yggeseth.

(NTB)

Torbjørn Yggeseth er dødssyk med kreft