Torbjørnsen ansatt som sjefsspeider i Danmark. Refser norske klubber

- Jeg skjønner det ikke.

(Dagbladet): Stig Torbjørnsen er ansatt som sjefsspeider i den danske fotballklubben Viborg. Laget ligger på 8. plass i Superligaen, og kunngjør ansettelsen på sine hjemmesider i dag.

- Jeg har kjent direktør Morten Jensen i mange år. Da lagets sportssjef sluttet før jul, kom denne åpningen som gjorde at han kunne ansette en sjefsspeider i stedet for sportssjef, forteller Torbjørnsen til Dagbladet.

To ulike verdener Han kommer til å kombinere jobben som sjefsspeider i Viborg med jobben som speider i italienske Udinese.

- Det er to ulike verdener og lar seg optimalt kombinere, påpeker han.

- Jeg dekker Skandinavia for Udinese, spillere i alderen 17 til 22 år. For Viborg spiller det ingen rolle om det er afrikanere, slovenere eller svensker. Deres beste spiller er fra Elfenbenskysten. Kanskje trenger de en afrikaner til. Jeg har erfaring med afrikanske spillere, så det passer både meg og Viborg bra.

- Har skjønt alvoret Torbjørnsen mener danske klubber har «skjønt alvoret» med å kartlegge spillere.

- F.C. København har 2,5 ansatte i speiderstilling. Brøndby har én. Alle utenlandske klubber har to til seks mann ansatt på full tid. Det er sånn det fungerer i fotballverden.

I Norge kommer Torbjørnsen på - i farta - Brann, Molde og Viking med ansatte speidere.

- Det er ingen i Norge som ser ut til å investere i speidere. Men klubber kan kjøpe spillere usett rett før overgangsvinduet stenger. Jeg skjønner det ikke: Sier du nei til ett bomkjøp, har du spart inn lønna. Sier du nei til fem bomkjøp, har du spart inn lønna fem ganger.

- Hvordan måler du din egen suksess?

- Det mest synlige er spillerne du har hentet inn. Det som ikke er synlig utad, men internt i klubben, er spillere du har sagt nei til, fordi du ikke tror på dem - og som ikke lykkes.

Variert verktøy Torbjørnsen påpeker at han har en grunnmur som er ganske bra etter mange år i jobben, blant annet ti år i Rosenborg. Sånn umiddelbart ser han seks til åtte spillere som han kommer til å spille inn overfor Viborg.

I den danske klubben har han det overordnede ansvaret. I Udinese er han en del av et større speidernettverk. Han anslår at han i snitt ser én kamp hver dag, enten «live», på TV eller nett.

- Verktøyet er mer variert enn før, påpeker han.