Fjørtoft ut mot Ødegaard-kritikerne

Tordentale mot Ødegaard-kritikerne: - Vi har mistet alle mulige perspektiv

Jan Åge Fjørtoft etterlyser en mer nyansert debatt rundt Martin Ødegaard (19) i kjølvannet av Vitesse-overgangen.

Etter en sommer preget av spekulasjoner, ble det i går bekreftet at Martin Ødegaard går på lån fra Real Madrid til Vitesse.

I etterkant av overgangen har flere ytret seg kritisk til 19-åringens utvikling og karrierevalg på sosiale medier.

Under gårsdagens Europa League-sending på Viasat, tok Jan Åge Fjørtoft et oppgjør med det han kaller «forståsegpåerne» på sosiale medier.

- Hvis en nordmann får lov til å bære teiprullen et annet sted i Europa, så får han tre sider i ei avis, sa Fjørtoft, og deretter sammenliknet med Ødegaard:

- Når Martin Ødegaard kommer inn for Real Madrid i en treningskamp, ja, forventningene var høye, kanskje for høye blant mange, da bare registrerer vi det og sier at han er en «failure».

Se Fjørtofts tirade i videoen øverst i saken.

- Har mistet perspektiv

Overfor Dagbladet forklarer Fjørtoft at han ønsker å nyansere debatten rundt «det helt spesielle talentet», Ødegaard.

- Jeg mener vi har mistet alle mulige perspektiv på Martin Ødegaard. Grunnen til at jeg valgte å si det nå - noe jeg også har gjort tidligere - er fordi Martin er den mest uskyldige parten i dette her, sier Fjørtoft til Dagbladet.

Hvorfor Ødegaard er gjenstand for mer kritikk enn andre norske fotballspillere, er Fjørtoft usikker på.

- Martin har siden han gikk til Real Madrid blitt sett på som vårt største talent noen gang. Verdens beste klubber var etter ham, og jeg har selv vært på trening med Pep Guardiola som banket på brystet mitt med pekefingeren og sa: «Get me that player! I want that player!».

Fjørtoft sier at Ødegaard har hatt et kollektivt norsk forventningspress på seg som hører til sjeldenhetene.

- Og igjen så er Martin den mest uskyldige. Han vil bare spille fotball og bli best mulig. Jeg har jobbet tett med ham, og jeg har sjelden sett en spiller med bedre innstilling. I hele den debatten som har vært, så er det han som er mest realistisk. Det er ikke han som har hausset opp forventningene til seg selv.

Saken fortsetter under bildet.

PÅ BAKKEN: - Jeg har jobbet tett med ham, og jeg har sjelden sett en spiller med bedre innstilling, sier Jan Åge Fjørtoft om Martin Ødegaard. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PÅ BAKKEN: - Jeg har jobbet tett med ham, og jeg har sjelden sett en spiller med bedre innstilling, sier Jan Åge Fjørtoft om Martin Ødegaard. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Rom for utvikling

Real Madrid signerte Ødegaard i januar 2015. Fem måneder seinere ble han byttet inn i en seriekamp mot Getafe som tidenes yngste Real Madrid-spiller.

Ødegaard har ikke fått noen flere offisielle kamper, og har de to siste sesongene vært på utlån hos Heerenveen, der han endte opp med tre mål og fem målgivende i løpet av 43 kamper.

Når han nå lånes ut til Vitesse, som kom på sjetteplass i den nederlandske ligaen i fjor - to plasser foran Heerenveen - stilles det nå spørsmål om utviklingen til 19-åringen har stagnert.

- Jeg tar ikke stilling til at folk mener det. Det får folk gjerne ha en mening om. Men la oss ikke konkludere nå, for det er helt vanlig at 17- til 22-åringer utvikler seg, sier Fjørtoft.

Den tidligere England-proffen mener det er umulig å vite om Ødegaard blir en stjerne på Real Madrid eller returnerer til Eliteserien i framtida. Samtidig henviser han til kroatiske Luka Modric og vår egen Rune Bratseth, som spilte i hjemlig liga til de var oppi 20-åra.

Han legger trykk på at Ødegaard fortsatt bare er 19 år og under utvikling.

- Det er viktig å nyansere det, i stedet for å konkludere. Det er greit å ha klare meninger om Martin har blitt bedre eller dårligere, men å konkludere nå, det mener jeg er veldig prematurt, sier Fjørtoft.

Fjørtofts råd til Ødegaard

Karrierevalgene til Ødegaard, som før Real Madrid-overgangen ble koblet til utviklingsklubber som Ajax og Borussia Dortmund, har også blitt diskutert.

- Da Martin Ødegaard valgte stedet han skulle utvikle seg videre, så valgte han - sett i en metaforisk sammenheng - kanskje den beste skolen i verden, sier Fjørtoft, og fortsetter:

- Den skolen hadde en lærer som het Zinédine Zidane. Han var i sin tid verdens beste midtbanespiller og har i ettertid vunnet Champions League tre ganger på rad, sier Viasat-eksperten.

Saken fortsetter under bildet.

NYTT EVENTYR: Martin Ødegaard fortsetter fotballkarrieren i Nederland, men denne sesongen i Vitesse-drakta. Foto: Vitesse
NYTT EVENTYR: Martin Ødegaard fortsetter fotballkarrieren i Nederland, men denne sesongen i Vitesse-drakta. Foto: Vitesse Vis mer

Zidane var trener for Castilla, B-laget til Real Madrid, i ett år mens Ødegaard spilte der. Han ble trener for A-laget i 2016, men sa opp jobben etter tre år.

Fjørtoft sier at han alltid har rådet Ødegaard til å bli værende i Real Madrid så lenge det lar seg gjøre.

- Da har du muligheter og blir profesjonelt fulgt opp. Real Madrid har fulgt opp Martin på en veldig profesjonell måte. Jeg har møtt flere av de folkene der, og det er gode folk som faktisk ønsker det beste og utvikling. Også vet de det hvor tøft «gamet» er.

Håland-overgangen

Under gårsdagens sending tok Fjørtoft også opp Erling Braut Haalands overgang til østerrikske Red Bull Salzburg.

- Det er et prosjekt, de skal bygge opp et veldig ungt lag der, og de har en «proven record». Og igjen, der glemmer vi nordmenn at Salzburg var i Europa League-semifinalen i fjor. Det er noe å huske på når vi kritiserer valget til unge spillere, men det er også en vei, sier Fjørtoft, og henviser til karriereveien til Ole Gunnar Solskjær.

- Erling Braut Haaland har en trener som dro rett til Manchester United. Det gikk veldig bra med han. Det er mange veier til Rom, og det må man respektere. Man må prøve å ha en nyansert debatt om det.