<b>MISTER EN HOBBY: </b>Tordis Flo så på andre lag også, men mest United. Nå må hun kanskje nøye seg med sitt andre favorittlag, Viking. Foto: Carsten Flo / NTB Scanpix
MISTER EN HOBBY: Tordis Flo så på andre lag også, men mest United. Nå må hun kanskje nøye seg med sitt andre favorittlag, Viking. Foto: Carsten Flo / NTB ScanpixVis mer

Tordis (90) får ikke lenger se favorittlaget Manchester United på sykehjemmet

- Heller er et steg bakover enn framover.

(Dagbladet): Tordis Flo (90) er fan av Manchester United, og har fulgt dem fra TV-en på rommet på sykehjemmet.

Det blir ikke lenger mulig etter Stavanger kommune har skiftet ut kabel-TV-systemet for sykehjemmene.

- Det er helt elendig, sier Flo til Rogalands Avis, som først omtalte saken.

- Sitter igjen med Disney

Sønnen Carsten Flo er oppgitt når han snakker med Dagbladet.

- De kom fra Get og sa de hadde fikset TV-en hennes, og at hun slapp å betale noe mer. Men hun ville jo betale ekstra for å ha disse fotballkanalene.

Ingen av beboerne har lenger egen dekoder, derfor er det ikke mulig å tilpasse tilbudet individuelt. Beboerne får dermed de samme 20 kanalene.

- Nå sitter hun igjen med en fransk kanal, CNN Al Jazeera og Disney, sier Carsten Flo.

Rooney var favoritten

Tordis har fulgt United i mange år, og prøvd å se alle kampene på TV.

- Tidligere kunne hun navnene på alle spillerne før. Rooney var favoritten. Nå blir hun bare sittende og gjøre ingenting. Hun leser av og til, sier Flo.

FAVORITTEN: Wayne Rooney i den røde Manchester United-trøya var Tordis' favoritt. Ikke bare er Rooney borte fra laget - nå får 90-åringen heller ikke lenger se laget spille. Foto: NTB Scanpix
FAVORITTEN: Wayne Rooney i den røde Manchester United-trøya var Tordis' favoritt. Ikke bare er Rooney borte fra laget - nå får 90-åringen heller ikke lenger se laget spille. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg forstår at det er et steg i utviklingen av sykehjemmene, men jeg mener det heller er et steg bakover enn framover.

Alternativet med å streame kampene, blir for vanskelig å lære seg nå i hennes alder, mener sønnen.

- Nei, altså, dama er 90 år. Å lære henne nettbrett eller å kjøpe smart-TV og lære henne den - det er ikke rette generasjonen for det. Hadde hun vært vant til PC-er fra tidligere, hadde det kanskje gått an, men ikke når man er 90 år.

Måtte skifte system

Forvaltningssjef i Stavanger kommune Olav Stredet forklarer at det ikke er snakk om noen ny avtale, bare en overgang fra analogt til digitalt, fordi det første stenges ned.

- Det er et internt kabelnett i byggene. Det hadde blitt en ganske stor kostnad å bytte det ut. Vi hatt en sentral TV-mottager som er plassert på ett sykehjem, og så sender vi derfra.

- Kan man forvente at eldre skal lære seg streaming eller smart-TV?

- Nei, men det er de muligheten de har. Det er nett på sykehjemmene som de kan bruke. Vi hadde en vurdering på det, og fant ut at vi skal levere signaler til hvert rom og en del stuer. Det er 7-800 rom, og et fåtall som trenger de andre kanalene. Og da havnet vi på at de som skal ha andre kanaler får ta i bruk den andre teknologien.

- Er det ikke synd hvis man mister tilbud som har vært viktige i hverdagen siste del av livet?

- Det er beklagelig, men vi måtte gjøre et valg, og har landet på at dette var den enkleste og beste løsningen. Og så skal det være enkelt for beboerne. Før var det slik at hvis de skulle ha ekstra kanaler måtte de ha dekodere på rommet, og da måtte de ha to fjernkontroller. Når de får det på denne måten har de én fjernkontroll å forholde seg til.