Ståle Solbakken:

Tordner: - Verste som kan skje

Norges Fotballforbund har ingen tro på opprettelsen av en superliga i europeisk fotball, og mener at den er et brudd på solidaritet. Landslagssjef Ståle Solbakken (53) raser mot prosjektet.

FÅ DET BORT: Ståle Solbakken om Super League. Video: Rødt Kort. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til mandag kom bekreftelsen på at seks engelske, tre spanske og tre italienske storklubber skal danne en ny Superliga «så fort som mulig», med kamper i midtuka.

UEFA og FIFA har truet med å utestenge klubbene, og har fått et brev fra de 12 klubbenes advokater i retur.

Landslagssjef Ståle Solbakken er sikker på at det blir en kamp framover. Han personlig er ikke noen supporter av ideen:

- Jeg tenker det er det verste som kan skje. Jeg hater bare tanken ved det. Det er det verste med fotballen, for meg er den håpløse idé. Juventus for eksempel, har røket ut tidlig (i Champions League journ anm.) tre år på rad mot lag fra Portugal, Frankrike og Holland. Hvilken berettelse har det? Jeg vil påstå at Tottenham heller ikke er blant de 30 beste klubbene i Europa per dags dato, sier Solbakken til Dagbladet.

- Ser du noe positivt ved dette?

- Nei, det gjør jeg faktisk ikke.

Norges landslagssjef mener spillere i de 12 superligaklubbene blir satt i en vanskelige posisjon. Solbakken påpeker at det er eiere i klubbene det må legges press på.

- Dette her må frontes mot eiere og ledelse. Det er godt gjort at de 12 superligaklubbene har fått FIFA og Uefa til å se ut som to fantastiske demokratiske organisasjoner.

KLAR: Ståle Solbakken var klar i tilbakemeldingene etter tapet mot Tyrkia. FOTO: NTB. Vis mer

Truer

UEFA og FIFA truer nå også med at de involverte i 12 klubbene i superligaen vil bli utestengt fra alle turneringer både på nasjonalt og internasjonalt nivå. Det kan bety at spillere som Martin Ødegaard og Jens Petter Hauge risikerer å miste sin landslagsplass. Tidligere i dag sa Solbakken dette til TV 2.

- Per nå er det kun Ødegaard. Men det kommer ikke dit så fort. Det gjør det ikke. Jeg tror dette kommer til å bli en kamp. Men det kan godt være at taktikken til storklubbene har vært perfekt. Det er sikkert ikke tilfeldig. Hvis de ikke får gjennom superligaen, kan det være at de får gjennom andre ting som favoriserer dem, sier han.

Landslagssjef: Ståle Solbakken. Foto: NTB
Landslagssjef: Ståle Solbakken. Foto: NTB Vis mer

Også Solbakkens sjef, fotballpresident Terje Svendsen, er skuffet:

- Jeg er utrolig skuffet over utspillet som kom, selv om vi vet at det har vært jobbet for å få til en superliga over år. Det som skjer, er at de rikeste og største klubbene skal ta en enda større del av kaka. Det er den enkle bakgrunnen, og det er et brudd på det vi står for av verdier og solidaritet, og det som måtte være igjen av solidaritet i den europeiske fotballen, sier fotballpresident Terje Svendsen til NTB.

FOTBALLPRESIDENT: Terje Svendsen. Terje Pedersen / NTB
FOTBALLPRESIDENT: Terje Svendsen. Terje Pedersen / NTB Vis mer

Han er samtidig glad for at mange sentrale aktører har rykket ut mot planene.

- Jeg er veldig glad for at Uefa (det europeiske fotballforbundet), de nasjonale ligaforeningene i England, Spania og Italia, og ECA (klubbenes organisasjon) reagerer så kraftig som de har gjort.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer