Friidretts-VM 2022

Tordner: - De er mordere

Den ukrainske høydehopperen Jaroslava Mahutsjykh går til angrep på Russland. Spesielt rivalen Marija Lasitskene får gjennomgå.

IRRITERT: Jaroslava Mahutsjykh. Foto: NTB
IRRITERT: Jaroslava Mahutsjykh. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EUGENE/OSLO (Dagbladet): Russland får ikke delta i årets VM i friidrett, som følge av invasjonen av Ukraina.

Det er den ukrainske høydehopperen Jaroslava Mahutsjykh glad for:

- Jeg vil ikke konkurrere med mordere. De er faktisk mordere. Mange idrettsfolk støtter krigen, og de skriver til meg at jeg ikke forstår det som skjer, sier hun på et pressetreff i Eugene, som Dagbladet overvar.

Mahutsjykh har selv måtte flykte fra landet, og har de siste månedene vist i sosiale medier at ukrainske idrettsanlegg er blitt bombet sønder og sammen.

Russisk bønn

Mahutsjykh, som tok sølv i VM i 2019 og OL-bronse i Tokyo, er en av de store gullfavorittene i årets VM. Hun tok også gull i innendørs-VM tidligere i år, dager etter at hun flyktet fra eget land.

Russlands krigføring har gjort at den ukrainske 20-åringen har mistet en av sine argeste rivaler i Marija Lasitskene.

SLAKTES: Marija Lasitskene slaktes av sin ukrainske rival. Foto: Matt Dunham / AP / NTB
SLAKTES: Marija Lasitskene slaktes av sin ukrainske rival. Foto: Matt Dunham / AP / NTB Vis mer

Den russiske kvinnen, som vant OL-gull i Tokyo i fjor, gikk tidligere i år til angrep på Russlands utestengelse, og bønnfalt IOC-president Thomas Bach om at hun fikk delta i VM.

Hun mener at det er dypt urettferdig at hun fratas mulighet til å konkurrere bare fordi hun har russisk pass, og kom også med noen ord til de ukrainske høydehopperne:

- Mine hovedkolleger i høydehopp er ukrainske jenter, og jeg vet fortsatt ikke hva jeg skal si til dem og hvordan jeg skal se dem i øynene. De, deres venner og slektninger opplever det ingen mennesker burde oppleve. Jeg er sikker på at dette aldri var ment slik, skrev hun.

Slakter rival
Det finner ikke Mahutsjykh seg i. Hun går i strupen på den russiske rivalen når Dagbladet møter henne sammen med Nettavisen og Expressen på et Puma-pressetreff i Eugene.

STERKT LAG: Ukraina har flere vinnerkort i kvinnenes høydekonkurranse. Foto: NTB
STERKT LAG: Ukraina har flere vinnerkort i kvinnenes høydekonkurranse. Foto: NTB Vis mer

Den siste halvannen timen har hun snakket med en rekke medier om krigen i Ukraina. Hun er engasjert, og øynene bærer preg at det har vært tøft.

- Da krigen startet skrev mange ukrainske atleter på Instagram om tingene som skjedde. Ingen av de russiske utøverne spurte «hvordan går det?» Istedenfor skriver de «det er ikke vårt problem». Noen av dem har til og med støttet krigen, forklarer Mahutsjykh.

Overfor Dagbladet utdyper hun:

- Marija var stille lenge, men seinere sa hun at hun var for flau til å se på oss. For å være helt ærlig: Vi vil ikke se henne inn i øynene heller. Ukrainere dør på grunn av Russland. Det er ikke bare på grunn av Putin, det er soldatene også. Det skjer mye forferdelig med ukrainske kvinner.

  • VM i friidrett starter fredag. Du kan se hele programmet her.
Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer