Tour de Ski

Tordner: - Håner sporten

En russisk kommentator tar et oppgjør med måten distanseløperne har angrepet Tour de Ski på.

UBESEIRET: Johannes Høsflot Klæbo har vunnet de fem første etappene i Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB
UBESEIRET: Johannes Høsflot Klæbo har vunnet de fem første etappene i Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo vant fredagens sprint i Italia, foran Calle Halfvarsson og Simone Mocellini.

Med det har Klæbo en solid ledelse før tourens siste to etapper.

Lørdag venter det en 15 kilometer lang klassisk fellesstart. Klæbo kommer garantert til å bli angrepet fra alle kanter, men den russiske sportskommentatoren Andrej Shitikhin er skuffet over at sluggerne i feltet ikke har angrepet ham mer og tidligere.

Russland reagerer

I en kommentar for Championat legger han spesielt vekt på 20 kilometeren i Oberstdorf, og påpeker at russiske utøvere aldri hadde godtatt et sånn løp:

- 20 kilometer er langt nok for å bryte opp feltet. Men ingen tok sjansen. De sa at det ikke var mulig i løypa, men se hva Frida Karlsson og Krista Pärmäkoski gjorde, skriver Shitikhin.

Han fortsetter:

- Ja, Klæbo var forberedt, og det er ikke sikkert at det hadde vært mulig å gå ifra ham. Men at ingen prøver gir Klæbo et trumfkort. Når du oppfører deg seg sånn, vanærer de ikke bare seg selv, men du håner sporten. Uten russerne er det totalt uinteressant.

LEDER: Johannes Høsflot Klæbo kommer til å bli jaget i Tour de Skis to siste etapper. Foto: NTB
LEDER: Johannes Høsflot Klæbo kommer til å bli jaget i Tour de Skis to siste etapper. Foto: NTB Vis mer

Ble diskutert

Hva som var mulig i løypa i Oberstdorf ble heftig diskutert tidligere i uka. Sjur Røthe var blant utøverne som forsøkte, mens en kapasitetsutøver som Hans Christer Holund gjorde det klart overfor Dagbladet at han ikke så et poeng i å prøve.

Italienske Pellegrino takket for tempoet som ble holdt:

- Jeg ventet på at de skulle klinke til, men det skjedde aldri. Da jeg så 10 røde drakter foran meg inn i den siste bakken, tenkte jeg «nå skjer det igjen», men de fikk ikke stor nok fart, sa Pellegrino til Dagbladet i Oberstdorf.

Den svenske duoen Calle Halfvarsson og William Poromaa var begge klare på at det ikke var mulig å gå ifra under forholdene som var, og er ikke enige i kritikken fra Russland.

UTELUKKER IKKE OL: Langrennsløper Anne Kjersti Kalvå fikk corona rett før OL i Beijing. Et halvt år seinere sitter skuffelsen fremdeles hardt igjen - men hun utelukker ikke en ny OL-sjanse. Reporter: Johannes Fjeld. Video: Joakim Halvorsen. Vis mer

Tøff kamp

Det er ventet at det blir en knallhard etappe lørdag. Klæbo har 58 sekunder ned til Calle Halfvarsson, og like bak der er både Federico Pellegrino, Pål Golberg og Sindre Bjørnestad Skar.

På plassene bak følger de fire distansesluggerne Simen Hegstad Krüger, Didrik Tønseth, Hans Christer Holund og Sjur Røthe. Alle har en god grunn til å få høy fart.

- Det er langt fra avgjort ennå. 58 sekunder ryker fort i den siste bakken hvis du får det. Jeg tror morgendagen blir et viktig renn, og historisk har vi sett at det er et av de tøffeste rennene vi går i løpet av året, sier Klæbo.

Simen Hegstad Krüger, som tok seg til kvartfinale på fredagens sprint, forventer også tempo:

- Jeg vil anta at det blir et løp som skiller litt. Jeg har tapt tid på den etappen før. Det er en krevende dag. Du er nesten i mål, men du må ha fokus på den etappen. Det blir et ordentlig tøft skirenn, sier Krüger til Dagbladet.

I ANGREPSPOSISJON: Simen Hegstad Krüger er blant utøverne som kan angripe lørdag. Foto: NTB
I ANGREPSPOSISJON: Simen Hegstad Krüger er blant utøverne som kan angripe lørdag. Foto: NTB Vis mer

- Jeg forventer at det blir satt fart og at det blir luft mellom løperne. Jeg håper at jeg er sterk nok til å være med der framme, sier Golberg til Dagbladet.

Didrik Tønseth forteller at han ønsker å sette fart på feltet, og han kan få med seg Emil Iversen:

- Hvis jeg har gode ski i morra, så tror jeg at det blir veldig spennende. Det er en sinnssykt hard løype, så det blir en tøff 15 kilometer. Det er mange nordmenn som gjør det litt dårlig i dag, som er nødt til å sette sekunder i banken på hverandre. Jeg tror det blir et kjør, sier Iversen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer