Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tordner mot arrogante nederlendere: - Høye på seg selv

Søndag er det duket for et bikkjeslagsmål når 5000 meteren skal avgjøres.

OL-KLAR: Sverre Lunde Pedersen i front for de andre norske skøytegutta under trening i skøytehallen Gangneung Oval. Han er enig med sin landslagskollega Håvard Lorentzen i at det kan være i overkant mye spetakkel rundt seiersvante nederlendere. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
OL-KLAR: Sverre Lunde Pedersen i front for de andre norske skøytegutta under trening i skøytehallen Gangneung Oval. Han er enig med sin landslagskollega Håvard Lorentzen i at det kan være i overkant mye spetakkel rundt seiersvante nederlendere. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): – De går med nesa høyt i sky, og er høylytte. De er vant til å være stjernene.

Slik lyder Håvard Lorentzens karakteristikk av flere av de nederlandske skøyteløperne.

Og kanskje har de rett til nettopp det.

– Høye på seg selv

Med 35 gull-, 36 sølv- og 34 bronsemedaljer i OL-sammenheng, troner de suverent øverst på statistikken, og ikke engang Norge med våre stolte tradisjoner på isen når opp.

I Sotsji tok de 23 av 36 mulige medaljer, og på herresiden var dominansen enda mer total. 13 av 18 medaljer endte i tulipanlandet, og bare tre tusendeler skilte Koen Verweij fra å sikre hollenderne seks gull av seks mulige.

Likevel, Lorentzen reagerer på måten flere av nederlenderne beter seg på.

– Mange av dem er ok, men det er noen som er høye på seg selv, sier han til Dagbladet.

Håvard Lorentzen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Håvard Lorentzen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Mye bråk

Og Lorentzen får støtte fra annet hold i den norske skøytetroppen.

Sverre Lunde Pedersen skal søndag morgen norsk tid i ilden mot Sven Kramer & co. på 5000 meter. Han sier i likhet med sin kollega på sprintlaget at det kan være mye støy og leven rundt enkelte av de nederlandske løperne.

– De er veldig høylytte. Det gjelder ikke alle, men ja – noen kan være veldig høylytte, sier han og understreker at han har et godt forhold til de fleste.

– De har vunnet mye og er gode. Da blir det fort litt sånn, men jeg tror ikke jeg ville vært den typen. Jeg håper i alle fall ikke det, sier Lunde Pedersen.

– Enig

Også Håvard Bøkko skal i aksjon søndag morgen. Han sier at nederlenderne er «en fin gjeng» og at det ikke er noen «som skiller seg ut som et rasshøl», men at han godt forstår hva Lorenzen mener.

– Jeg er for så vidt enig. De er litt mer arrogante enn de andre, men så er de også gode på skøyter, sier Bøkko til Dagbladet.

Han peker også på at størrelsen på utøvergruppa kan ha noe med saken å gjøre – at nederlenderne ikke bestandig har det samme behovet for sosiale relasjoner utenfor sitt eget lag.

– De er ganske mange, og er kanskje en mer sammensveiset gruppe. Det kan være litt av grunnen til at de oppfattes sånn.

Tett

Det er ingen overraskelse for mange at storfavoritten på herrenes åpningsdistanse også er nederlandsk, og heter Sven Kramer.

31-åringen har bare stilt på distansen tre ganger i år, og har vunnet alle. Likevel har han den siste tiden fått stadig hardere kamp av den nederlandskfødte kanadieren Ted-Jan Bloemen.

Sistnevnte besitter også verdensrekorden på både 5000 og 10 000 meter, og Lunde Pedersen spår hard kamp om pallen. En pall han selv har veldig lyst til å være på.

– Blomen er veldig sterk, og kan utfordre Kramer. Det blir hard kamp om plassene, og det kan bli veldig tett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!