NRK og NFF får kritikk

Tordner mot NRK: - Uforståelig

- De kan ikke bare legge lokk på det, sier Amin Askar til Dagbladet.

SKUFFET: Amin Askar er ikke fornøyd med at cupen blir underprioritert. Foto: Svein Ove Ekornesvg / NTB
SKUFFET: Amin Askar er ikke fornøyd med at cupen blir underprioritert. Foto: Svein Ove Ekornesvg / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til nå har rettighetshaver NRK vist ti kamper fra de to første rundene av NM i fotball for herrer. To på NRK1 og åtte i NRK TV.

De resterende kampene har blitt vist på Amedias strømmeportal Direktesport. Kristiansunds Amin Askar, som har spilt to cupfinaler med Sarpsborg 08, stiller spørsmål til statskanalens prioriteringer.

- Cupen har de kuleste enkeltkampene i Norge hvor jeg har de beste minnene. Da må NRK som rettighetshaver ta mer ansvar og ikke legge lokk på det.

Askar forteller at han savner dybdereportasjene, hvor man blir kjent med breddeklubbene som spiller «karrierens kamp».

Selv var hans lag Kristiansund nære å ryke mot 3.-divisjonslaget Volda i den første runden, etter å ha havnet under 0-2. Med et nødskrik berget KBK ekstraomganger og vant 4-2.

- Volda og for eksempel Stord, som slo ut Haugesund, fortjener mer etter kampene de spilte. Til nå har det vært omtrent ingenting, og da går vi glipp av de spesielle øyeblikkene som cupen gir. Det er vanskelig å forstå seg på.

NÆR CUPBOMBE: Amin Askar og trener Christian Michelsen var en sen scoring unna å ryke ut i 1. runde av NM. Foto: Svein Ove Ekornesvg / NTB
NÆR CUPBOMBE: Amin Askar og trener Christian Michelsen var en sen scoring unna å ryke ut i 1. runde av NM. Foto: Svein Ove Ekornesvg / NTB Vis mer

- Ikke nok ressurser

Tidligere har NRK hatt cupmagasin som «Veien til Ullevaal», men det har ikke vært på skjermen i år.

Anders Sårheim, fungerende redaktør i NRK Sporten, er enig i at dekningen kunne vært bedre, men forteller at det har vært utfordrende grunnet smitterestriksjoner.

- Derfor var det veldig lenge uvisst om, og eventuelt når, kampene skulle spilles. Og når rundene ble plassert midt under OL og sommerferieavvikling hadde vi ikke ressurser til å gjøre dette like bredt som vi har gjort tidligere, sier Sårheim og legger til:

- Vi er likevel fornøyd med det vi faktisk fikk levert både live og til nyheter, men ser helt klart at det kunne vært mer.

MASSESLAGSMÅL: Et masseslagsmål brøt ut mellom fotballsupportere i Oslo. 25. juli 2021 VIDEO: Tipser Vis mer

Skapte forvirring

Askar mener det burde vært trekning og direktesending rett etter andre runde var ferdigspilt søndag. Istedenfor valgte NFF å gå ut med følgende melding:

- Etter tingvedtaket i 2020 vil det i år bli trekning og ikke oppsett i 3. runde NM menn. Endelig tidspunkt for trekningen er ennå ikke helt avklart. Nærmere informasjon om dette vil komme.

Seinere kom beskjeden om at trekningen ble satt til torsdag klokka 15, som ble vist direkte på nett-tv. Sårheim i NRK forteller at de vil prioritere cupen mer i tiden framover.

- Fra tredje runde som spilles i slutten av september (22. og 23.) er planen å ha liknende satsinger som vi har hatt tidligere, opplyser sportsredaktøren.

NFFs svar på kritikken kommer lenger nede i saken.

- Bare i Norge

Stabæk-trener Eirik Kjønø holdt lite igjen da han snakket om den utsatte trekningen i FotballTV.

- Cupen er fotball på sitt aller beste, men det blir ikke formidla. At det skulle bli trekning ble bestemt for halv annet år siden, og de (NFF) har hatt veldig god tid til å planlegge. Og hvor er NRK? Det er for svakt og ikke bra for norsk fotball, sier Kjønø.

BEKYMRET: Stabæk-trener Eirik Kjønø. Foto: Fredrik Hagen / NTB
BEKYMRET: Stabæk-trener Eirik Kjønø. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

Sørlendingen får støtte av daglig leder i Ranheim, Frank Lidahl.

- Det er et steg i riktig retning å ha trekning i 3. runde, men du sender ut noen signaler når du ikke har det klart. Det finnes ikke et land der tilsvarende hadde skjedd, hevder Lidahl til Dagbladet før han fortsetter:

- Det er et forbund som over tid marsjerer i utakt med fansen. Forklaringen her kan ikke være god.

«NRK bør oppgradere produksjon - NFF bør oppgradere informasjonen», skriver Simon Mesfin, sportslig leder i Lillestrøm, på Twitter.

Beklager

Trekning allerede fra 3. runde er nytt fra tidligere. Det har gjort det mer krevende enn planlagt, forteller konkurransedirektør Nils Fisketjønn i NFF.

- Ideelt sett skulle vi trukket 3. runde like etter at 2. runde var ferdig som normalt og det var også planen. Trekning allerede da gjør det betydelig mer omfattende enn tidligere. Beklageligvis viste det seg at valgt løsning ikke var mulig å realisere inneværende uke.

Alternative planer måtte dermed tas fram og av den grunn ble det lagt ut melding søndag om at de skulle komme tilbake med eksakt tid.

- I ettertid ser en at en nok burde informert enda tydelige om dette. For NFF er cupen viktig, noe også Forbundsstyrets vedtak viser. Det legges derfor veldig stor vekt på at den gjennomføres på transparent måte.

TAR SELVKRITIKK: Nils Fisketjønn i NFF. Foto: Lise Åserud / NTB
TAR SELVKRITIKK: Nils Fisketjønn i NFF. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Det satt langt inne å avlyse NM menn i 2020. En er derfor tilfreds og glade for at en, tross en pågående pandemi og med en forkortet sesong, får til cup i år. Nå ser vi fram imot neste runde i september.

Slik spilles cupens 3. runde

Harstad - Brann
Kongsvinger - Fløy-Flekkerøy
Start - Mjøndalen
Alta - Bodø/Glimt
Vålerenga - Odd
Øygarden - Sarpsborg
Nardo - Arendal
Ranheim - Aalesund
Viking - Rosenborg
Strømsgodset - Stabæk
Bryne - Molde
Sogndal - Åsane
KFUM Oslo - Kristiansund
Grorud - Lillestrøm
Moss - Sandnes Ulf
HamKam - Raufoss

Den norske cupen skal gå over to kalenderår, med finale først 1. mai 2022.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer