Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bosnia-Hercegovina dømt til tap etter feil av full EHF-representant

Tordner mot overdommer: - Var for full til å fylle ut lagkortet

Bosnia-Hercegovinas landslagstrener kommer med voldsomme anklager, etter at hans lag ble dømt til tap mot Sveits.

DØMT TIL TAP: Vladimir Vranjes og resten av Bosnias landslag er dømt til tap mot Sveits i VM-kvalifiseringen på grunn av manglende spiller på lagkortet. En full EHF-representant kan være årsaken, hevder Bosnias landslagstrener. Foto: NTB scanpix
DØMT TIL TAP: Vladimir Vranjes og resten av Bosnias landslag er dømt til tap mot Sveits i VM-kvalifiseringen på grunn av manglende spiller på lagkortet. En full EHF-representant kan være årsaken, hevder Bosnias landslagstrener. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvem som blir Norges motstander i play-off om VM i 2019 er fortsatt oppe i luften. Bosnia-Hercegovina vant i utgangspunktet den avgjørende kampen i gruppespillet om hvem som skulle bli norsk motstander, men ble dømt til 0-10-tap mot Sveits etter en protest fra det sveitiske forbundet ble tatt til følge.

Grunnen til protesten fra Sveits var at en bosnisk spiller, venstrekanten Tomislav Nuic, ikke var ført opp på spillerkortet.

Det kan skyldes en offisiell representant for det europeiske håndballforbundet. Det skriver danske Ekstra Bladet.

Ble beruset ​

Bosnias landslagstrener Bilal Suman kommer nemlig nå med sterke anklager mot EHF-representanten etter at hans lag ble fratatt seieren.

Ifølge landslagstreneren skal EHF-representanten, nemlig ha gått på restaurant etter å ha mottatt navnene på de bosniske spillerne på et teknisk møte kl. 11.00. Der skal mannen ha hygget seg lenge, inntil han åtte timer senere dukket opp i hallen i Tuzla hvor kampen skulle spilles.

Suman hevder at representanten skal ha hygget seg så mye at han ikke var i stand til å utfylle dommerkortet, og under nasjonalsangene måtte en ansatt i det bosniske håndballforbundet komme seg til et nærliggende supermarked for å kopierer oversikten over lagene til de to landene.

Etter kampen, som Bosnia-Hercegovina vant, kom klagen fra Sveits på grunn av det manglende spillernavnet. Klagen fikk medhold og bosnierne ble dømt til tap.

Det var nemlig bosnisk ansvar å sørge for at alt stemte på dommerkortet.

- I den opprinnelige beslutningen gjorde EHFs appellinstans det klart, at ansvaret for å kontrollere riktigheten av dommerkortet ligger hos de deltagende forbund og deres representanter. Det var derfor spilleren ble ansett som uberettiget og (Bosnia og Hercegovina) ble dømt til å ha tapt kampen, sier EHF til dansk TV2.

Bosnias landslagstrener, Bilal Suman, er rystet over episoden og retter et skarpt angrep mot EHFs representant. Suman mener at han er korrupt, og at han var full da han ankom hallen.

- Han var ikke i stand til å forberede dommerkortet, så en kvinne fra vårt forbund var nødt til å forlate hallen og kopiere en liste under nasjonalsangene, sier Bilal Suman til scsport.ba.

Bilal Suman og det bosniske håndballforbundet har bedt utenriksdepartementet i landet om å klage til Det Europeiske Håndballforbund.

Onsdag utgår fristen for klage, før EHF vil komme med en avgjørelse.

Den slovenske håndballdommeren har ikke uttalt seg om saken.

Skandaløs dommer

Anklagene fra Bilal Suman virker umiddelbart voldsomme, men det er ikke første gang at den nevnte representanten er involvert i grumsete saker i håndballen. Den slovenske håndballdommeren har nemlig flere ganger sluppet unna på grunn av mangel på håndfaste beviser.

Da Egypt i 2004 kvalifiserte seg til OL i Athen med seier over Tunisia, hadde egypterne angivelig bestukket ham med 5000 euro, omlag 40 000 kroner, men en domstol i Ljubljana frifant ham, fordi det kun var indisier.

Det samme var tilfellet da representanten noen år senere også var en del av den store THW Kiel-skandalen, hvor 192.000 euro, 1,8 millioner kroner ble brukt på å kjøpe Champions League-troféet gjennom bestikkelse av flere dommere underveis, i følge anklagemyndigheter.

De pengene kunne ikke Kiel gjøre rede for, og kostet daværende manager Uwe Schwenker jobbet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!