Supportere møtt med hunder og personaliasjekk på Åråsen

Tordner mot politiet: - Gufs fra fortida

Både Bataljonen og Norsk Supporterallianse reagerer sterkt etter at fans fikk nedtegnet personalia og ble avbildet.

SKAPER REAKSJONER: Bortesupportere måtte vise fram personalia og ble avbildet på vei ut av Åråsen søndag. Foto: Tipser.
SKAPER REAKSJONER: Bortesupportere måtte vise fram personalia og ble avbildet på vei ut av Åråsen søndag. Foto: Tipser.Vis mer

Det oppsto flere situasjoner som satte sinnene i kok hos bortesupporterne da Lillestrøm tok imot Brann på Åråsen søndag kveld.

Romerikes Blad skriver at en kvinne i 20-åra endte på legevakten i forbindelse med tumultene, og en mann i 30-åra havnet i arresten.

Dette utløste et stort politioppbud, og da Brann-fansen skulle forlate stadion, måtte de vise fram personalia og ble fotografert av politiet.

Det ble også brukt politihunder, noe som også skaper kraftige reaksjoner.

- Kan spare seg for det

Styreleder i Bataljonen, Roger Lillebøe-Hansen, sier hele opplevelsen var som å gå tilbake i tid.

- Hunder har ingenting på en fotballbane å gjøre. Det er et skremselsmiddel politiet bruker. Det synes vi de kan spare seg for. Det er sikkert 20 år siden sist vi så hunder ute på en norsk arena, og det er en grunn til det, sier Lillebøe-Hansen til Dagbladet.

- Om noen skulle løpe inn på banen. Vet hunden hvem den skal ta da, eller risikerer man at den plutselig hopper på en spiller? spør Lillebøe-Hansen.

Det er ikke bare bruken av hunder rundt tribunene Bataljonen, Branns supportergruppe, reagerer på.

På vei ut av Åråsen tok politiet personalia på flere som hadde oppholdt seg på bortetribunen. De ble også avbildet.

- Det er langt fra vanlig praksis, det var som et gufs fra fortida. Vi har tatt det opp med vår interesseorganisasjon NSA (Norsk supporterallianse), for det synes vi ikke er akseptabelt. Hva dette ender med vet vi ikke ennå. Utover dette har vi ikke fått anledning til å diskutere hendelsen i detalj. Vi hadde en liten prat om det søndag og ble enige om at dette måtte meldes inn til NSA. De er nå på saken, sier Lillebøe-Hansen.

- Stadig mindre gjestfrihet

Talsmann i NSA, Gjert Moldestad, sier til Dagbladet at det blir verre og verre å dra på bortekamper i norsk fotball.

- Vi mener generelt sett at supporterne er fotballens viktigste ressurs, men nå opplever vi en stadig mindre gjestfrihet, spesielt hos politiet. Dette gjelder flere steder i landet. I Molde har man blitt møtt med franske gjerder og kroppsvisitering innenfor underbuksa. Viking-fans blir videoovervåket i kiosker når de skal kjøpe noe snacks til kampen. Nå måtte nesten samtlige supportere vise ID og bli fotografert i Lillestrøm. Det er ikke greit, sier Moldestad til Dagbladet.

- Alle bør være glade for at man har supportere som reiser rundt og skaper god stemning, ikke engstelige for noen kriminelle. Alle kan ikke behandles slik, legger han til.

Moldestad sier dette er noe de fryktet foran sesongen.

- Dette er noe de begynte med i Danmark nylig, og som vi så i ei avis før denne sesongen. Det første vi gjorde i NSA var å si ifra om at vi forventer at dette ikke skjer i Norge. Vi skal ikke behandle supporterne som kriminelle. Nesten alle vil jo bare bidra og kose seg.

Han håper dette er første og siste gang man ser noe sånt på en norsk arena.

- Dette er første gangen vi registrerer at dette skjer i Norge. Dette er ikke greit. Vi kan ikke ha det sånn her.

- Hadde neppe lovhjemmel

Moldestad får støtte fra advokat John Christian Elden. Han mener politiet overskred en grense.

- Politiet kan i tjenstlig medfør be hvem som helst om personalia, men det kan ikke gjøres uten saklig grunn. Politiet kan ikke ta bilder av folk og koble mot navn uten at det regnes som registrering som krever lovhjemmel. Og det hadde de neppe søndag, sier Elden til Dagbladet.

- Hva tenker du om politiets behandling av norske supportere generelt?

- Av og til kan og bør musklene hvile og det gode spillet nytes, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

SPYTTKLYSE: En supporter spyttet på kameraet til frilansfotograf Sjur Sølen under kampen mellom Lillestrøm og Brann. Foto: Sjur Stølen.
SPYTTKLYSE: En supporter spyttet på kameraet til frilansfotograf Sjur Sølen under kampen mellom Lillestrøm og Brann. Foto: Sjur Stølen. Vis mer

Spyttet på

Frilansfotograf Sjur Stølen var til stede under eliteseriekampen, og plasserte seg på et tidspunkt rett nedenfor Brann-fansen. Der var han vitne til flere ubehagelige situasjoner, hvor den ene gikk ut over ham selv.

- Det var udramatisk. Jeg sitter med tre kameraer og følger med på kampen. Jeg bruker det lille kameraet, og da jeg skal ta i det store kameraet ser jeg en svær spyttklyse. Det var nok bare en idiot som var overivrig, sier Stølen til Dagbladet.

Fotografen forteller at det samme skjedde da han jobbet under en kamp mellom Vålerenga og Rosenborg på Valle.

- Da var det en gjeng tilslørte RBK-supportere som spyttet. Da fikk jeg det på PC-en, og da tørket jeg det vekk med hånda før jeg innså hva det var. Denne gangen var det en Brann-supporter. Jeg satt fire-fem meter unna dem, så jeg kan ikke se hvordan han eller hun skulle fått det til uten å gjøre det med vilje. Det skal derimot sies at folk flest er greie.

Det var derimot situasjonen med hundene som gjorde størst inntrykk.

- Med cirka fem minutter igjen av kampen sendte politiet inn tre hissige bikkjer. De var veldig gneldrete og sinna. Da var det egentlig veldig rolig, så jeg skjønner ikke helt hvorfor de gjorde det, sier Stølen, som legger til at den ene hunden, som hadde gitter foran kjeven, så ut til å glefse etter beinet til en supporter som satt på et gjerde.

- NFF må ta tak

Gjert Moldestad i NSA etterlyser nå tiltak fra NFF, og spesielt kommunikasjon med politiet.

- Vi mener at forbundet må ta tak. Det er de som har det overordnede ansvaret, og vi skal ha dialog med dem. Vi oppfordrer NFF til å ta en prat med politiet, for de har en feil oppfatning av norske supportere. Det finnes mange bedre tiltak, for eksempel dialog med klubbenes supporterkoordinatorer. Man kan ikke skjære alle supportere over en kam.

Når det kommer til spyttinga mot fotografer, har Moldestad, som også er en del av Bataljonen, følgende å si:

- Det hender at noen drikker for mye og oppfører seg som tosker. Det er ikke greit. Hvis jeg hadde sett det som Brann-supporter, hadde jeg vært raskt med å ta tak. Det man gjør som supporter, går utover andre supportere. Det gjelder spytting, ubekvemsord og hets. Det vil vi ikke ha noe av, understreker han.

NFF svarer dette i en uttalelse til Dagbladet om saken mandag:

- NFF har ikke forutsetning for å vurdere hvorfor politiet satte inn disse tiltakene. Generelt har vi et godt samarbeid med politiet for å sørge for flotte og trygge rammer rundt fotballkamper i Norge. Politiet må selv svare for hva som var årsaken til at de valgte denne framgangsmåten, sier Yngve Haavik, kommunikasjonsdirektør i NFF.

Saken fortsetter under videoen.

BENDTNER: Nicklas Bendtner er klar for FC København etter å ha vært ute i kulden i Rosenborg. Video: FC København og NTB Scanpix. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Uoversiktlig situasjon

Trond Arve Øren, seksjonsleder for nærpolitiet i Skedsmo politistasjonsdistrikt, sier til Dagbladet at de ba om personalia og tok bilde av fans på grunn av at det var en del konfrontasjoner og slåssing i forkant av kampen på veien fra sentrum til Åråsen.

- Situasjonen var uoversiktlig og vi hadde ikke tilstrekkelig mannskaper til å håndtere hendelsene der og da. Det ble tatt en del video, også var det en dame som ble slått. Etter flere ordensforstyrrelser og voldshendelser tok vi dermed bilder og ID av Brann-supporterne til bruk i etterforskning. Vi ville danne oss et bilde av de som var til stede, sier Øren til Dagbladet.

Øren påpeker at det skal ha blitt tatt bilder av et mindre antall enn det som er rapportert. BA skriver at det skal dreie seg om cirka hundre supportere, men Øren anslår at det skal dreie seg om mindre enn halvparten av dette.

- Det kan sikkert være en del som føler det var urettferdig og at de har blitt behandlet som kriminelle, men man må huske på at supportere ofte går veldig likt kledd og at det er vanskelig å skille mellom dem. Vi gjorde dette i etterforskningsøyemed. Dette kan være både potensielle vitner og folk som har begått lovbrudd. Vi ønsket å søke og sikre spor, som man sier, sier Øren.

- Håndtert på en god måte

- Vi har også fått kritikk for at det var for mye politi på Åråsen etter kampen, men det var for å sørge for ro og orden, og en trygg hjemreise for Brann-supporterne, fortsetter han.

Når det gjelder bruken av politihunder og helikopter, sier han:

- Vi bruker patruljehunder for å opprettholde ro og orden. Det var et lempelig middel i etterkant, sett i lys av hendelsene før kampen. Vi må ta høyde for å håndtere hva som skjer når publikum skal forlate stadion, og sørge for at alle skal komme seg trygt hjem. Det har også blitt snakket om et politihelikopter. Dette er stasjonert på Gardermoen, og er derfor lett tilgjengelig, og ofte å se på Romerike.

Øren vil være forsiktig med å kommentere om de ville gjort noe annerledes i etterkant da han selv ikke var der, men sier:

- Vi burde kanskje hatt mer mannskaper tilgjengelig i forkant av kampen når det viser seg at supporterne ikke etterfølger politiets anvisninger. Etter kampen synes jeg det ble håndtert på en god måte der vi samlet sammen de ressursene som måtte til for å sørge for en sikker avvikling.

PS: Sjur Stølen har tidligere jobbet som frilansfotograf for Dagbladet.