Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tordner mot VM-beskjed: - En skam

- VM har alltid vært en velkommen begivenhet gjennom en lang og fotballfri sommer, sier Gary Lineker. Nå blir det forandringer.

BBC-EKSPERT: Gary Lineker slakter det faktum at VM i 2022 skal spilles i november og desember. Foto: NTB scanpix
BBC-EKSPERT: Gary Lineker slakter det faktum at VM i 2022 skal spilles i november og desember. Foto: NTB scanpix Vis mer

MOSKVA (Dagbladet): FIFA-president Gianni Infantino (48) bekreftet på en pressekonferanse fredag radikale forandringer i fotball-VM om fire år.

VM er blitt tildelt Qatar. På grunn av temperaturer over 40 grader om sommeren, blir mesterskapet lagt til overgangen mellom høst og vinter. På pressekonferansen i Moskva opplyste Infantino at datoen blir fra 21. november til 18. desember 2022.

Dette får England-legenden og BBC-ekspert Gary Lineker til å rase:

- VM har alltid vært en velkommen begivenhet gjennom en lang og fotballfri sommer. Heller dette enn at det avbryter fotballsesongen. Det er en fordømt skam at vi må vente åtte år til neste gang, sier Lineker, som har 80 landskamper for England.

STILTE PÅ PRESSEKONFERANSE: FIFA-president Gianni Infantino opplyser at Qatar-VM blir arrangert i november og desember 2022. Foto: NTB scanpix
STILTE PÅ PRESSEKONFERANSE: FIFA-president Gianni Infantino opplyser at Qatar-VM blir arrangert i november og desember 2022. Foto: NTB scanpix Vis mer

Også i Norge er reaksjonene sterke:

– Fotball-VM 2022 bekrefter spilledatoer fra 21. november til 18. desember, og skal spilles i et land som burde vært blant de siste til å få det. Tenk at noe så fint som fotball kan bli fullstendig på trynet, sier fotballekspert Lars Tjærnås.

Lineker og Tjærnås er blant flere tusen som har tatt til sosiale medier der de uttrykker sin frustrasjon over beslutningen.

Med VM i november og desember må flere ligaer – blant annet i England, Spania, Tyskland og Italia – gjøre voldsomme forandringer i terminlista.

- Ligaene er informert og må tilpasse seg, erklærer Infantino.

Tildelingen av VM til Qatar – en stat som får kritikk for korrupsjon, slavearbeid og manglende menneskerettigheter – var i utgangspunktet kontroversielt. Når datoen for mesterskap blir på en annen årstid enn sommeren, blir ikke køen av kritikere noe mindre.

På pressekonferansen opplyste Infantino at FIFA i løpet av de nærmeste månedene vil avgjøre om mesterskapet skal gå fra 32 til 48 laget. Også dette er kontroversielt: Mange mener VM blir utvannet med flere uinteressante kamper. For FIFA – derimot – vil det være en gullgruve. Jo flere land som er involvert, jo mer innbringende vil det være.

STOCKHOLM: Er det mulig for en nordmann å finne den ultimate VM-stemninga i Sverige? Vi tok turen til Stockholm da Sverige møtte England i kvartfinalen. Reporter: Trym Mogen / Video: Emilie Rydning Vis mer

- Vi må ha en diskusjon med Qatar. Vi må også høre med det øverste rådet i FIFA og interessentene. Så skal vi beslutte rolig hva vi skal gjøre. I dag er det 32 lag. Men alle har et åpent sinn, og vi skal ha en åpen og ærlig debatt, sier Infantino.

FIFA-presidenten er klar på at fotballen kan åpne dialog mellom nasjoner. Også tildelingen av VM til Russland fikk kritikk. Men i løpet av mesterskapet kan president Vladimir Putin synes å ha lyktes med å overbevise skeptikerne hva angår den sportslige biten.

VM har framstått som en sjarmoffensiv. Og Infantino var ikke snau da han skulle oppsummere mesterskapet i går:

- Jeg har sagt det i flere år at dette kom til å bli det beste VM noen gang. I dag kan jeg si det med overbevisning: Dette er det beste VM noen gang, sier han.

- Jeg vil takke alle sammen. De viktigste aktørene er på banen - spillere, dommere og trenere - men det er mange som er involvert for at dette skal gå mest mulig smertefritt.

Fotball-VM i 2026 blir arrangert i USA, Canada og Mexico. Da vil mesterskapet igjen være tilbake om sommeren.