Tordner

Nye regler har skapt debatt og sinne i langrenn. Aleksandr Bolsjunov er frustrert, og han får kontant svar fra norske stjerner.

IRRITERT: Aleksandr Bolsjunov føler at utøvene er oversett, og får støtte av Norge. Foto: NTB
IRRITERT: Aleksandr Bolsjunov føler at utøvene er oversett, og får støtte av Norge. Foto: NTB Vis mer
Publisert

SOGNEFJELLET (Dagbladet): Fra neste sesong går kvinner og menn like langt i verdenscupen i langrenn. Det slo Det internasjonale skiforbundet (FIS) fast i mai. De tre distansene som skal testes ut i verdenscupen er 10 kilometer, 20 kilometer og 50 kilometer.

Opprør

Vedtaket har blitt diskutert i halvannet år, og diskusjonene fortsatte etter at det var bestemt. Spesielt dette med at kvinnene skal gå femmil har skapt mye diskusjon, også i Norge.

Heidi Weng var kritisk til ordningen i et NRK-intervju, og der kom det også fram at over 88 prosent av kvinnene var skeptiske til å gå de samme distansene som menn.

Nå kaster også russiske Aleksandr Bolsjunov seg på ballen:

- Det er feil, slår OL-kongen krystallklart fast overfor TASS, gjengitt hos Championat. Han mener at FIS har handlet for mye på egen hånd, uten å ta stilling til egne utøvere:

- De burde ha engasjert utøverne før de tok en sånn avgjørelse. Det burde også ha vært en avstemning hvor vi fant ut hvem som er for og imot.

Tidligere har også stjerneskuddet Veronika Stepanova frest mot forslaget, og hun får støtte av lagvenninna Maria Istomina

- Jeg er ikke positiv til avgjørelsen. Jeg tror kvinner fint klarer å gå fem mil, men jeg er redd for overbelastning, sier hun til TASS, gjengitt hos Championat.

SVARER IKKE: Aleksandr Bolsjunov ville ikke svare Dagbladets reporter om FIS-utkastelsen. Reporter: Stian With. Video: Signe Elise Stenersen Vis mer

Norske reaksjoner

På Sognefjellet gjør det norske landslaget de første forberedelsene til en ny VM-sesong. Heller ikke her er det jubel for FIS-vedtaket. Faktisk var det ingen vi snakket med som var utelukkende fornøyd med avgjørelsen - spesielt ikke det med femmila.

- Jeg regner med at de har spurt og snakket med jentene, og at det var noe flertallet av jentene ønsket, sier Johannes Høsflot Klæbo til Dagbladet.

OVERRASKET: Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Bjørn Langsem
OVERRASKET: Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- 88 prosent av kvinnene sa de ikke ville gå fem mil …

- Da kan man stille flere spørsmål ved det. Jeg er for likestilling, men det er kvinnene som skal ut og gå som må bli hørt, selv om man også må tenke på TV-aspektet.

Simen Hegstad Krüger, som helst skulle ønske at herrene beholdt de litt lengre løpene, må le litt når han skal snakke om de nye distansene.

- Jeg ble veldig overrasket. Jeg ikke hadde fått noe forvarsel før det ble vedtatt og jeg syns det var pussig at det plutselig ble bestemt, spesielt med tanke på at majoriteten var imot.

Tiril Udnes Weng sier at utøveren ble involvert i diskusjonen i form av et spørreskjema fra utøverrepresentantene, men påpeker:

- Flertallet ønsket at vi skulle beholde det som det var nå, så vi har blitt involvert, men ikke hørt. Det er spennende med noe nytt, og det kan bli vellykket, men jeg tror ikke femmila for kvinner er veien å gå for å skape interesse.

Det støtter søster Lotta Udnes Weng:

- Vi hadde ikke stor påvirkningskraft. Det syns jeg er litt dårlig. Jeg vet nesten ikke hva slags folk som har bestemt det. Jeg føler det er så moderne å være feminist at mannfolk er redde for å tråkke damer på tærne … Det er fordeler med oppsettet også.

Emil Iversen er krystallklar:

- Jeg føler at ting kommer som lyn fra klar himmel. Jeg visste ikke om det før i vår at det var et tema. Det er ikke vi som bestemmer, så det er ikke sikkert de er så interessert i oss. Jeg føler ikke vi har en stemme.

Bjervig stemte for

Ane Appelkvist Stenseth hadde håpet på et litt mer variert program i verdenscupen, og hun håper at FIS er villig til å lytte til utøvere i neste omgang.

- Det er veldig mange utøvere som skal overbevises. Det er ikke mange som er positive. Det blir spennende å se hvordan det blir, sier hun til Dagbladet.

SMILET ER PÅ PLASS: Men selv om Ane Appelkvist Stenseth er glad for å være i gang med en ny sesong, støtter hun ikke FIS' forslag om endring. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SMILET ER PÅ PLASS: Men selv om Ane Appelkvist Stenseth er glad for å være i gang med en ny sesong, støtter hun ikke FIS' forslag om endring. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Espen Bjervig, som er Norges representant i FIS' langrennskomité, stemte for forslaget tidligere i mai.

- Jeg skjønner at kvinnene reagerer, spesielt på femmila. Det vi stemte for var likhetsprinsippet, så kan det hende vi får se på distansene og hva som er riktig i framtida. Det kan komme en endring ennå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer