Tordnet etter toppløskrav

Emma Kimiläinen (31) står fram og forteller om historien som holdt på å koste henne karrieren.

Motorsport - W Series - Hockenheim, Germany - May 4, 2019  Finland's Emma Kimilainen before the race  REUTERS/Kai Pfaffenbach
Motorsport - W Series - Hockenheim, Germany - May 4, 2019 Finland's Emma Kimilainen before the race REUTERS/Kai Pfaffenbach Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finland har kjente Formel 1-førere som Kimi Räikkönen og Mika Häkkinen, men på kvinnesiden er det Emma Kimiläinen som har det største navnet.

Nylig delte motorsportkjøreren historien som holdt på å koste henne karrieren i Shikaani Formula 1 Podcast.

Vi skal tilbake til 2010, da hun var en 21 og jobbet knallhardt for å nå drømmen om å kjøre Formel 1. Drømmen falt i grus, og hun fortalte selv at det var økonomiske grunner som lå bak.

Men det var ikke hele sannheten.

Neste sesongs Formel 1-fører Nikita Mazepin (21) fra Russland er i hardt vær etter at han la ut denne videoen på Instagram nylig. Vis mer

Toppløskrav

For den finske kvinnen var i forhandlinger med et amerikansk Indy Lights-team, som er lillebroren til IndyCar Series, den amerikanske utgaven av formel 1.

Hun fikk beskjed om teamet allerede hadde ordnet med sponsoren som skulle betale for deler av satsingen.

Kimiläinen fikk ikke vite hvem sponsoren var, men fikk bakoversveis da det viste seg å være et «high-end men’s Magazine».

Og kravet til den finske 21-åringen, som drømte om å bli best i sin idrett, var at hun skulle stille opp toppløs.

Hovedpersonen selv fikk først vite om det da hun var på vei for å signere kontrakten:

- Jeg ville vite hva avtalen egentlig innebar før jeg signerte. Da fikk jeg vite at det allerede hadde vært diskusjoner med magasinet. Først hadde de blitt enige om at jeg skulle stille opp i bikini, men nå fikk jeg beskjed om at det skulle være et toppløsbilde, forklarer hun i podkasten, gjengitt blant annet hos Expressen.

Ga opp

21-åringen ble rasende, og nektet å gå med på kravene. Hun stoppet også å konkurrere de fire neste åra.

Hun kom tilbake til sporten for fem år siden, og kapret etter hvert en plass i W series - som er designet for å gi kvinner bedre sjanser i motorsporten.

W Series, som ble grunnlagt i 2019, har også inngått et samarbeid med Formel 1, og 18 sjåfører skal være med i Formel 1-sirkuset fra 2021.

- Heldigvis har kvinnesynet forandret seg mye i løpet av de ti siste åra. Jeg har opplevd mye gjennom mine 28 år lange karriere, men jeg har aldri likt å snakke om det. Jeg liker ikke drama, skriver Kimiläinen på Twitter.

Hun fortsetter:

- Selv om jeg greier å se humoristisk tilbake på det som noe av det merkeligste som har skjedd, viser dette hvor viktig jobben W Series gjør er. De har forbedret likestillingen og mangfoldet i en idrett hvor kvinnebildet historisk sett har vært veldig annerledes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer