NØKKELROLLE: Tore André Flo har fått en svært viktig jobb i Chelsea, hvor han har ansvaret for å følge opp utlånsspillerne. Foto: NTB Scanpix
NØKKELROLLE: Tore André Flo har fått en svært viktig jobb i Chelsea, hvor han har ansvaret for å følge opp utlånsspillerne. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tore André Flo får nøkkelrolle i Chelsea

Tore André Flo har fått ny jobb. Rykker opp i Chelsea: - Jeg har en drøm

Chelsea gir Tore André Flo ansvaret for å følge opp storklubbens utlånsspillere og bidra til at de tar steget opp på førstelaget, i motsetning til Romelu Lukaku og Kevin De Bruyne. I framtiden vil Flo bli hovedtrener.

(Dagbladet): Tore André Flo (44) har alltid hatt et internasjonalt preg. Måten han danset seg forbi forsvarsspillerne, scoret tre mål på to kamper mot Brasil og velfortjent fikk kallenavnet Flonaldo, glemmes aldri i Norge.

Også i Chelsea var Flo en publikumsyndling. I norske medier er han imidlertid ikke lenger like synlig som tidligere landslagskompiser som Ole Gunnar Solskjær, Kjetil Rekdal og John Arne Riise, selv om stryningen overførte sine dansetrinn fra fotballen til «Skal vi danse» i 2008.

Han vil alltid bli husket som en av tidenes beste norske spisser. Flo endte opp med 23 landslagsmål, like mange som Solskjær, og samtidig én scoring mindre enn John Carew, som spilte 15 landskamper mer enn Flo.

Flos nye jobb

Etter en periode som trener for Chelseas akademilag rykker 44-åringen nå opp i en rolle tettere opp mot A-laget, får Dagbladet opplyst. Flos nye rolle er å følge opp de 34 spillerne som Chelsea har på utlån til en rekke klubber rundt omkring i England og resten av Fotball-Europa.

20 ÅR SIDEN: I 1997 ble Tore André Flo Chelsea-spiller. Nå skal han hjelpe de største talentene med å bli det samme. Foto: REUTERS/Jeff J Mitchell
20 ÅR SIDEN: I 1997 ble Tore André Flo Chelsea-spiller. Nå skal han hjelpe de største talentene med å bli det samme. Foto: REUTERS/Jeff J Mitchell Vis mer

- Det er kjempespennende. Chelsea har et veldig suksessfullt akademi, men veien er fortsatt lang opp til førstelaget i Chelsea. Derfor er det viktig å lykkes med utlånene. Det er her jeg skal gjøre en jobb, forteller Tore André Flo til Dagbladet.

Chelsea er en av klubbene som har mest suksess med å låne ut spillere og få en verdensstjerne tilbake etter endt periode. Keeperesset Thibaut Courtois er et prakteksempel etter utlånet i Atlético Madrid. Denne sesongen har også midtstopper Andreas Christensen tatt steget opp på Chelseas førstelag etter en utlånsperiode i Borussia Mönchengladbach.

Lukaku og De Bruyne

Tidligere har Romelu Lukaku og Kevin De Bruyne - to av verdens beste fotballspillere i dag - utviklet seg stort som Chelsea-eiendommer på utlån i andre klubber, men i disse tilfellene gjorde blåtrøyene en tabbe da de kom tilbake til Stamford Bridge og mislyktes i å etablere seg på Chelseas førstelag.

I dag spiller i stedet Lukaku for rivalen Manchester United og De Bruyne for Manchester City. Det frustrerer mange Chelsea-supportere.

- De to der snakker vi ikke om, sier Flo spøkefullt til Dagbladet og ler.

- Hvordan følger du opp spillerne? Hva er dine konkrete arbeidsoppgaver?

- Min oppgave er å se utlånsspillernes kamper live fra stadion, eventuelt se klipp fra de jeg ikke får sett live. I tillegg snakker jeg mye med managerne og gir innspill til hva spillerne kan utvikle og forbedre. Det er viktig oppfølging for at flest mulig kan ta steget opp på Chelseas A-lag, forteller den norske spisslegenden.

FORSVANT: Chelsea lot både Kevin De Bruyne og Romelu Lukaku forsvinne fra klubben, selv om begge hadde suksessfulle utlån og var i rivende utvikling. Den tabben skal ikke gjentas. Foto: NTB Scanpix
FORSVANT: Chelsea lot både Kevin De Bruyne og Romelu Lukaku forsvinne fra klubben, selv om begge hadde suksessfulle utlån og var i rivende utvikling. Den tabben skal ikke gjentas. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Av de 34 spillerne som er på utlån fra Chelsea og som Flo skal følge opp, finnes det mange spennende talenter og - historisk sett - noen kommende verdensstjerner.

Skal hjelpe Premier League-komet

Blant annet har spisstalentet Tammy Abraham (20) blomstret for Swansea denne høsten, seinest med to mål mot Huddersfield i helga.

Ruben Loftus-Cheek (21) har blitt regnet som en av Englands mest spennende unggutter i lang tid, men har foreløpig fått en tyngre start på utlånet til Crystal Palace, grunnet skader og klubbkrise.

Kurt Zouma (22) i Stoke og Marco van Ginkel (24) i PSV, med flere A-landskamper for henholdsvis Frankrike og Nederland, er også godt etablerte spillere med lovende år foran seg. Det er disse 44-åringen fra Stryn skal hjelpe.

- Hvem anser du som de største talentene?

- Tammy Abraham, som du nevner, er veldig spennende. Det samme gjelder Loftus-Cheek. Det er spillere vi har stor tro på, men det er mange andre også som er i en veldig fin utvikling, forteller Flo.

Flo vil bli hovedtrener

Han er inne i sin sjette sesong i Chelsea og er fortsatt veldig populær på Stamford Bridge. Livet smiler.

- Det er moro. Jeg trives veldig godt her i Chelsea, men jeg har en drøm om å bli hovedtrener en gang i framtida, forteller Flo.

- Hvor da? I Norge eller England?

- Så langt har jeg ikke tenkt ennå, men jeg har mange tidligere lagkompiser som har det gjort det bra som trenere både i Norge og England. Det hadde vært gøy å prøve seg en gang, men akkurat nå trives jeg veldig godt i min nye rolle i Chelsea.

Selv om den teknisk slepne eks-spissen jobber tettere med A-laget, er han ikke involvert direkte mot manager Antonio Conte.

- Det er ikke akkurat sånn at Conte kommer bort til meg for å diskutere taktikk, sier Flo og ler.

Tipses om norske spillere

Tore André Flo har ikke kjennskap til AC Milans nye nordmann, Jørgen Strand Larsen, som har blitt sammenliknet med ham selv, men 44-åringen følger med på det norske markedet.

- Jeg får stadig innspill fra norske klubber og trenere som de mener Chelsea bør se nærmere på, forteller Flo til Dagbladet.

- Jeg ble imponert da så Norge U21 slå Tyskland 3-1 i Drammen. Det gror godt i Norge også, sier Flo, uten å ville svare på hvilke nordmenn som eventuelt kan være aktuelle for Chelsea på sikt.

HVA SKJER MED AGUERO?: I denne ukas Gameweek, Dagbladets Fantasy Premier League-program, diskuterer vi hvordan Danny Rose-comebacket påvirker ditt Fantasy-lag, hva som skjer rundt Sergio Agüero og runden generelt. Video: Per Ervland / Dagbladet Vi... Vis mer