Tore André så knapt barna

Tore André Flo sa nei til landslaget og ja til familien. En rekke fotballstjerner sliter på hjemmebane - flere med samlivsbrudd som resultat.

Tore André Flo - mannen som ga oss en uforglemmelig aften mot Brasil i 1998 - sier nå nei til landslaget.

Flo forteller at nesten ikke hadde tid til å se barna sine.

Sønnen Johan (5) serverte en kraftsalve i forkant av Belgia-kampen:

-  Jeg hater fotball pappa. Du er aldri hjemme, var ordene som gjorde at Flo nå gir seg.

-  Det er knallhardt for en far å høre, og han sa det til og med på engelsk. Det viser hvor lite jeg er hjemme, sier Flo og ler - med en alvorlig undertone.

-  I Italia trener vi seint på ettermiddagene. På hverdagene får jeg derfor sett barna bare en liten halvtime før barnehage og skole. I helgene er det kamper. Da møtes vi allerede fredag, og familien får ikke vært sammen, sier Flo.

Barna er en ting. Partnerne til fotballstjernene må akseptere at det meste skjer på mannens premisser. Helgene betyr status som fotballenke. Ikke alle takler det i lengden. Erik Mykland, Magne Hoseth og John Arne Riise er bare noen av fotballprofilene som nylig har blitt single. I går sa Guri Havnevik dette om bruddet med Riise: -  Vi har vært mye borte fra hverandre, og det er vanskelig å drive en familie alene.

Flere sliter

Silje Johannessen, leder i NISO, spillerorganisasjonen til norske fotballspillere, vet at mange spillere slites mellom fotballen og familien.

-  Vi har hatt flere toppspillere som har kommet til oss og sagt at det til tider har vært problematisk å kombinere familieliv med fotballen. Nettopp derfor er det viktig at spillerne og klubbene diskuterer hvordan slike problemer skal løses, sier Johannessen.

-  Fotballspillere er mye borte, spesielt i helgene, men også i lengre perioder på treningsleirer og samlinger. I Norge er det mange toppspillere som kombinerer fotball og en annen jobb, og de havner også i en tidsklemme, sier Johannessen.

Nyttårsaften alene

Kona til Henning Berg, Line Stille Berg, likte livet som fotballfrue i England, men understreker at tilværelsen hadde sine skyggesider.

-  Jeg har feiret fire nyttårsaftener alene i England fordi Henning enten har hatt kamp eller forberedt seg til kamp, og det var ikke noe morsomt. Jeg tenkte bare: Herregud, hvordan har livet egentlig blitt. Det som gjør at en takler det er at en vet det er midlertidig, både på godt og vondt, sier Stille Berg.

-  Det er spesielt å være gift med en fotballproff. En er veldig priveligert, og får oppleve mye spennende. Samtidig er en diktert til hvor en skal bo, og hele livet blir sentrert rundt mannens jobb, sier hun.

-  Jeg er ikke overrasket over at Tore André har valgt å gi seg. Spillerne i de store ligaene er mye ute og reiser, og det tar på familielivet. Randi Flo er ei god venninne av meg, og jeg har faktisk snakket en del med henne om nettopp dette den siste tiden, sier Stille Berg på telefon fra Manchester.

-  Må være egoistisk

Bent Skammelsrud ga opp proffoppholdet i Bayer Leverkusen i 1998. Han prioriterte datteren framfor proffmillioner. Han dro tilbake til Rosenborg da han forsto at datteren og hun som plutselig var blitt ekskjæresten ikke kom etter.

-  Det kan bli veldig mye fotball, men alle toppidrettsutøvere må være litt egoistiske for å prestere på banen.

-  Men du tror du ikke at enkelte kan bli vel egosentriske, type unge nyrike fotballstjerner?

-  Helt klart, det skal en god rygg til for å tåle suksess. Enkelte blir konger over natta, og noen spillere har ikke gått den rette skolen, sier Skammelsrud.

Han tror forutsetningen for at familielivet skal kunne fungere, er kommunikasjon og en partner som forstår at fotballproffer har spesielle behov.

-  Hva med deres behov?

-  I forbindelse med landslagsspill, blir man mye borte, og konene må ta vare på barna. Mye av livet dreier seg om typen og de får ikke utfoldet seg selv, sier Skammelsrud.

-  Randi synes jeg er for lite hjemme, og det synes jeg selv også. Jeg ser hvor glade barna er når jeg er hjemme, og desto mindre glade når jeg drar, sier Flo.

Derfor spiller han ikke med flagget på brystet lenger.

-  For å være hundre prosent på alle fronter, måtte jeg kutte ut landslaget. Men det er klart det er vemodig, å spille på landslaget er utrolig stort, sier Flo.

Familien Flo trives bedre og bedre i Siena og Italia, også kona Randi, som har nær kontakt med sine danske naboer. -  Det er viktig at konene kommer seg ut av døra, og Randi er veldig flink til det. Jeg har sagt til henne at hun skal få brukt utdanningen sin om noen år, mens jeg tar meg av hjemmet.

Det gjorde han i går også. Kona Randi var på konsert i England, mens Flo var sliten etter en lang dag med journalister på tråden.

-  Nå skal jeg ta meg et glass rødvin, det har jeg jammen fortjent.

JOHN ARNE RIISE: Skilte lag med kona Guri i sommer. Nå nyter backen stor tillit i Liverpool.
MAGNE HOSETH: Slutt med samboer Kristin, like før proffdrømmen ble en realitet i FC København.
ERIK HOFTUN: Sa nei til landslaget for å få mer tid til kona og sine tre barn.
BÅTTUR MED PAPPA: Tore Andre Flo gir seg på landslaget for å få tid til familien. Her sammen med sønnen Johan (5) da landslaget hadde samling på Hankø Fjordhotell i fjor.