Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Tore Øvrebø er for snill til å lede Olympiatoppen

Tom A. Schanke mener sjefen må ha «baller».

FOR SNILL: Tore Øvrebø, her fra Sotsji. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
FOR SNILL: Tore Øvrebø, her fra Sotsji. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De olympiske vinterlekene er over, og nå skal det evalueres i det ganske land - på mange forskjellige nivåer.

Leverte Norge et bra OL?

Det er det garantert delte meninger om.

En som ikke hopper i godstolen av udelt begeistring er idrettshistoriker Tom A. Schanke.

62 prosent Ikke at han mener vi har lagt noen begredelige leker bak oss, men han mener at vi på forhånd burde ha satt målsettingene høyere enn de 26 medaljene som Olympiatoppen satte som mål.

En målsetting som viste seg å særdeles godt tippa. For akkurat 26 medaljer ble det.

Likevel mener Schanke at toppidrettssjefen ikke har noen grunn til å «slå seg på brystet».

Og viser at 26 medaljer i Sotsji, med 98 øvelser, bare tilsvarer 62 prosent av medaljefangsten på Lillehammer i 1994. Også da sanket Norge 26 medaljer. Men da på bare 61 øvelser.

- Det innebærer at Norge måtte ha vunnet 33 medaljer i Sotsji, hvorav 13 gull, for å være like gode som på Lillehammer i 1994, som var målsettingen til Olympiatoppen og toppidrettssjef Tore Øvrebø for Sotsji-OL, sier Tom A. Schanke til Dagbladet.

Kaller Øvrebø feig At Øvrebø heller ikke ville ut med hvor mange gullmedaljer som var målsettingen i Sotsji, mener idrettshistorikeren er «feigt».

- Det virker som om Øvrebø lider av «Torino-syndromet», hvor Norge fikk 19 medaljer, men bare to gull (2-8-9). Det virker som om Øvrebø ville gardere seg mot et nytt stolpe-ut mesterskap. Det er feigt, og gir ingen optimisme og inspirasjon til OL-troppen, sier Tom A. Schanke.

Tore Øvrebø er konstituert som leder av Olympiatoppen til etter OL, etter at hans forgjenger Jarle Aambø ble fjernet fra stillingen i fjor høst.

Vil ha ny leder Tom A. Schanke mener at Øvrebø ikke er rett mann når lederstillingen skal fylles på fast basis. Han mener blant annet at Øvrebø er en Aambø-kopi.

- Jeg har ikke noe å utsette på privatpersonen Øvrebø. Han er blid, velmenende og sympatisk. Men jeg mener han er for snill til å lede noe så kynisk som toppidrett. Jeg tror han kan være en utmerket fyr i systemet, men han trenger en tøff sjef over seg, sier Tom A. Schanke til Dagbladet.

Etter hans oppfatning er Olympiatoppen utviklet seg til å bli et serviceorgan, framfor å være den som setter tøffe krav.

- Toppidretten må ledes av en med «baller», sier Schanke til Dagbladet.

- Fokus på etterarbeid Tore Øvrebø ønsker ikke å gå i dialog med Schanke, og svarer dette til Dagbladet på Schankes utspill.

- Nå har jeg fokus på etterarbeid etter OL og forberedelser til evaluering. Så jeg tenker at vi venter med den typen vurderinger til etter Paralympics.

KRASS: Idrettshistoriker Tom A. Schanke. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB Scanpix
KRASS: Idrettshistoriker Tom A. Schanke. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart