Torino-OL frykter stoffet som ikke skulle ha eksistert

Etter e-post om gendoping.

(Dagbladet.no): Repoxygen. Det kan bli ordet du hører under Torino-OL, like ofte som Nesp under Salt Lake City for fire år siden.

Gullvinner Johann Mühlegg ble tatt i USA-OL, etter at dopingjegerne i all hemmelighet utviklet en ny test før lekene. Nå frykter mange at at utøvere ikke blir dopingtatt i Torino

Hvis de bruker genstoffet som ikke skulle eksistert.

Repoxygen ble utviklet i Storbritannia i 2002, som en medisin mot drastisk blodmangel, skriver The Times. Legemiddelet tilfører kroppen gener, slik at EPO produseres naturlig i økt grad.

Dermed får utøverne langt større oksygenopptak, med et middel som er vanskelig å avdekke ved dopingtester. Men repoxygen kom aldri på markedet, fabrikanten trodde de ikke kunne konkurrere med syntetiske alternativer av EPO.

Avslørt av e-post

Likevel ble legemiddelet nevnt under en rettssak i Tyskland i januar. Der står friidrettstrener Thomas Springstein tiltalt for brudd på dopingbestemmelsene, og i retten ble flere e-poster fra laptopen hans lest opp.

I meldinger til legen hos et nederlandsk skøytelag diskuteres repoxygen intenst fram og tilbake. Nå frykter dopingjegerne at et ukjent laboratorium har kopiert formelen, og lager stoffet selv til svartebørsmarkedet.

EPO-TEST: Slik ser det ut når Lausanne-laben tester for syntetisk EPO. Det er uvisst om det finnes tester for å oppdaget repoxygen. Foto: Scanpix/Ap
EPO-TEST: Slik ser det ut når Lausanne-laben tester for syntetisk EPO. Det er uvisst om det finnes tester for å oppdaget repoxygen. Foto: Scanpix/Ap Vis mer

20 mill. i forskning

- Nå er det ingen vei tilbake, nå har forbryterne tatt et stort steg framover, sa lege Werner Franke i den tyske antidoporgansasjonen da han fikk høre om repoxygen.

Hos Antidoping Norge er ikke bekymringen stor for gendopingen. Spesialrådgiver Andreas Høistad forteller til Dagbladet.no at Verdens Antidopingbyrå (Wada) har brukt over 20 millioner på forskning de siste tre årene.

Årsak: Forskere verden rundt er blitt kontaktet av folk innen idretten, som vurderer å bruke teknikken.

- I et historisk perspektiv er antidopingbevegelsen i forkant, man har investert mye penger i det. Det kommer ingen overraskeler, som kanskje anabole steroider var på 70-tallet.

Wada kommer ikke til å fortelle om de kan avdekke repoxygen, før det eventuelt skjer, av taktiske grunner.

- Ingen innenfor antidoping kan si hva Wada kan eller ikke kan teste for, sier Høistad til Dagbladet.no.

Bare testet på mus

Trolig utsetter utøvere seg for stor fare dersom de inntar repoxygen. Stoffet ble nemlig bare testet på mus før det ble stoppet.

- Den selvregulerende funksjonen av repoxygen man ser i laboratorieforsøk er hittil ikke prøvd på menneskevev. Derfor er ulovlig bruk av repoxygen ekstremt farlig, skriver det australske antidopingbyrået på sin hjemmeside.

SENDTE E-POST OM REPOXYGEN: Thomas Springstein er tiltalt for å ha gitt unge friidrettsjenter doping.