Torino vant vinter-OL

Den italienske byen Torino ble i dag utropt til arrangør av vinter-OL år 2006. Det kunngjorde Den internasjonale olympiske komite IOC på en pressekonferanse i den sørkoreanske hovedstaden Seoul.

Striden sto til slutt mellom Torino og den sveitsiske byen Sion, og italienerne trakk det lengste strået. Den sveitsiske byen kan ha tapt på grunn av et sveitsisk IOC-medlems korrupsjonsavsløringer.

Beslutningen ble kunngjort av IOC-president Juan Antonio Samaranch og ble hilst med stormende jubel av Torinos representanter. Sveitsiske Sions representanter mottok derimot meldingen nærmest med sjokk, etter lenge å ha blitt holdt som favoritt.

Den internasjonale olympiske komites evalueringsrapport i fjor markerte Sion som en klar favoritt av flere viktige grunner. Men den sveitsiske byens kandidatur fikk etter alt å dømme et alvorlig tilbakeslag da et sveitsisk medlem av IOC, Marc Hodler, slo alarm om korrupsjonen i komiteen i desember i fjor.

Hodlers avsløring av omfattende bestikkelser fra representantene for den amerikanske byen Salt Lake City i forbindelse med vinter-OL år 2002 kostet ti medlemmer av IOC plassen. Organisasjonen ble kastet ut i dens verste krise noen gang. Den italienske byen, med sine sterke forbindelser til IOC, dro nytte av sveitsernes situasjon.

(NTB-Reuters)