Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lahti-VM 2017:

Tørk tårene, Maren: Det er lov å bomme

Gi Norges beste jentehopper minst et dusin slike sjanser til så ender dette eventyret også lykkelig.

SKUFFET: Maren Lundby misset i det siste hoppet i Lahti, men sjansen kommer garantert igjen. FOTO: Bjørn Langsem, Dagbladet.
SKUFFET: Maren Lundby misset i det siste hoppet i Lahti, men sjansen kommer garantert igjen. FOTO: Bjørn Langsem, Dagbladet. Vis mer

OK; Maren Lundby bommet da det gjaldt som mest. Hun satt igjen som VM-finalens siste hopper og så de hardeste konkurrentene bare lykkes sånn passe. Nedtellingen var perfekt mot Norges første gull i kvinnehopp etter at Maren hadde klinket til med 99 meter og ledelse etter første omgang ; Yuki Ito fra fjerdeplassen strakk seg til 96,5 , Carina Vogt nådde like langt før favoritten Sara Takanashi skuffet med 95 meter.

Vær så god; altså, før Maren ganske enkelt misset og satte nedslag på svake 91 meter og trist avstand til pallen.

Det er da det gjelder å huske på at det er lov å bomme for de som kommer til å bli best.

HUN får ikke den sjansen i Lahti. Her har jentehopperne bare mixkonkurransen på søndag igjen. Denne sporten er i en oppbyggingsfase med prøving og feiling på programmet.

Sørgerendene på hopparenaen i Lahti langs et lite publikum fortalte om en kommersiell utfordring flere steder. Den gamle hoppstorheten Finland har visst mer enn nok med å få samlet gutter til å stille et godt landslag. Slik hadde ikke hjemmepublikummet noen å identifisere seg med.

Men vi har Maren Lundby.

OGSÅ deler av vårt eget hoppmiljø har slitt med å få denne nye idretten på plass, men Ikke la deg forvirre av norsk skisports gamle rykte for å være stokk konservativ:

  • Maren Lundbys framgang i vinter er en triumf for de sentrale hopplederne som tidlig nok skjønte at sporten deres mer enn noen gang trenger jentene.

Det er derfor hun er blitt satset på gjennom mange år. Allerede i denne sportens debut i VM i 2009 var Maren på plass med tannregulering 14 år gammel. Håndplukket av Clas Brede Bråthen, sjefen selv:

- Maren er veldig spennende. Hun er et helt spesielt idrettstalent. Vi har fulgt henne tett i halvannet år, og hun har vist at hun passer godt inn i hoppmiljøet. I VM er hun først og fremst med for å lære, men hun kan bli blant de 20 beste, sa han den gangen.

Hun ble nummer 22 etter å ha sprukket i andre omgang og landet på 59,5 meter.

SÅNN vet Maren Lundby hva det vil si å skuffe seg selv:

  • . Men hun vet enda mer om hva som skal til for å komme over skuffelsene.

For etter den bommen i VM-debuten har hun satt sammen den flotteste karrieren i norsk jentehopping etter pioneren Anette Sagen. Den første pallplasseringen i verdenscupen kom først vinteren 2014, og gjennombruddet denne sesongen der hun hopper stabilt godt og har fire seire.

DEN femte og viktigste skulle ha kommet i kveld, men slik er toppidretten. Samtidig er den også sånn at de som fortjener suksess som regel får den. Det er akkurat den egenskapen som gjør treningsvillige Maren Lundby til en av de mest spennende norske utøverne til OL neste vinter. Hun kommer til å levere for Norge bare vi skjønner hva som skal til for å støtte jentehoppingen.

Det gjør hoppmiljøet. Sist sommer var Maren Lundby sammen med Silje Opseth (flott finaleplass i dag) med de beste gutta nettopp til Lahti som del av hoppsportens aerodynamiske prosjekt. Rakettforskerne fra Nammo på Raufoss har i flere år jobbet med teoretisk hjelp til å få en mest mulig effektiv teknikk.

Forsøket har ikke akkurat revolusjonert hoppsporten, men nysgjerrigheten har bidratt til at dette er blitt en av Norges beste epoker i bakken.

kreves det ikke noe rakettforskning for å få hoppmiljøet til å satse videre på jentene. Med god rekruttering og Maren Lundby i verdenstoppen i en ny sport, er Norge i en fin posisjon i den gamle nasjonalsporten.

Da er det bare å tørke tårene, riste av seg skuffelsen og si takk for spenningen og fjerdeplassen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media