Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tormod Brenna: - Nødvendig fallitt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

INTERNASJONAL FRIIDRETT er ribbet for stjerner og interessen daler. Hva gjør man da? Jo, glemmer fortida og begynner på nytt. Under kongressen før VM om ei ukes tid, vil det bli foreslått å slette alle verdensrekorder satt før 2000. Rett og slett fordi dagens dopingpoliti er såpass effektive at mange av jukse-rekordene fra 80- og 90-tallet er umulige å slå. Derfor vil friidretts-bossene nullstille alt og begynne på nytt.

DET ER ET FRISKT forslag de kommer med. Samtidig er det en fallitterklæring. Maken til måte å krype til korset på skal du lete lenge etter. Like fullt er situasjonen selvforskyldt, og det er vanskelig å synes synd på fridretts-familien.

FOR MENS VI lot oss forbløffe av den ene vanvittige rekorden etter den andre, var det internasjonale friidrettsforbundets leder, den egenrådige diktatoren Nebiolo, en aktiv bremsekloss i dopingarbeidet.

LEWIS, FLO-JO, REYNOLDS Quirot, Freeman, Bubka, Sotomayor og alle de andre megastjernene ble aktivt og ukritisk brukt av IAAF, for å skape blest, og få penger i omløp. Imens slet dopingpolitiet med å få tilgang til å teste dem. Det fikk de knapt. Hadde de fått det, kunne forslaget som kommer opp i Paris om ei uke kanskje vært unødvendig.

UANSETT BLIR DET ikke vedtatt. Til det er USA - som vanlig - altfor sære og lite samarbeidsvillige. Nasjonen som har sanket mest friidretts-gull av dem alle, og som med viten og vilje har sendt utøvere de visste var dopet ut på rekordjakt, vil ganske sikkert blokkere forslaget - som vanlig i frykt for rettstvister og ekstremt dyre erstatningssaker. For det finnes utøvere som den dag i dag lever godt av tidligere bragder på friidrettsbanen.

DESSUTEN HAR IKKE IAAF alene makt til å tvinge gjennom så drastiske forslag. Men sammen med mektige IOC, som nå har fått en ledelse som virkelig vil ha en dopfri og troverdig idrett, burde det være mulig å få til noe. IOC har et våpen som selv amerikanerne frykter: sanksjoner.

DET STÅR PÅ mot og handlekraft. Foreløpig er nok friidrettens forslag om å stryke alle verdensrekorder utopisk. Kanskje hadde det vært bedre å starte på nytt med nye øvelser og målemetoder.

FOR SELV OM friidrettens forslag om å styrke alle verdensrekorder selvsagt har en klar kommersiell side, er det også et signal om at idretten ønsker å rydde opp og kvitte seg med ei stygg fortid. Og det bør de faktisk få lov til.