I FRAMGANG: I går gikk Carl-Erik Torp sin lengste tur etter hjertestansen for en måned siden. Den halvtimes lange spaserturen hjem fra Brann Stadion.  FOTO: PAUL S. AMUNDSEN / Dagbladet
I FRAMGANG: I går gikk Carl-Erik Torp sin lengste tur etter hjertestansen for en måned siden. Den halvtimes lange spaserturen hjem fra Brann Stadion. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN / DagbladetVis mer

Torp vil fortsette karrieren i 2. divisjon

Snart smertefri etter å ha fått operert inn hjertestarter.

(Dagbladet): I dag er det en måned siden Brann-spiller Carl-Erik Torp segnet om med hjertestans på Fosshaugene.

Siden da har 27-åringen fått operert inn en hjertestarter og gradvis begynt å bevege på seg igjen. I går tok han en halvtimes spasertur hjem fra Brann Stadion, som er foreløpig rekord i fysisk anstrengelse siden hjertestansen 25. september.

- Det går fint med meg. Det er fortsatt rolige dager, men jeg føler meg i hvert fall mye bedre rent fysisk. Det eneste er at jeg har en hjertestarter på størrelse med en snusboks inne i brystet, og den tar litt plass. Den skal gro seg fast, så det har vært veldig ømt å bruke venstresiden av kroppen. Men jeg er ganske smertefri nå, det er ikke vondt verken å gå eller jogge. Det er kjempedeilig, sier Torp til Dagbladet.

- Håper å spille mye fotball
Han må fortsatt være forsiktig med å presse seg for mye. Ledningene i brystet skal gro ordentlig fast, og de første 2-3 månedene må han også være tilbakeholden med å løfte armene noe særlig. Når den fasen er over kan han gjenoppta treningen nesten som normalt - så lenge han unngår å bli helt utmattet.

For selv om Torp har forsonet seg med at karrieren på toppnivå er over, har han planer om å gjenoppta karrieren noen hakk under eliteserienivå.

- Nå som jeg begynner å føle meg mer og mer smertefri og klar til å løpe, kommer den første frustrasjonen. Jeg kjenner på den allerede. Jeg føler ikke at fotballkarrieren var på hell da alt dette skjedde, jeg sitter med følelsen av at jeg har mye mer å bidra med. Det gjelder bare å være kynisk med seg selv, og tenke på at jeg har fortsatt har alle muligheter. Jeg får se hvor mye jeg kan drive med framover. Men jeg har et håp om å spille mye fotball i et miljø der det går an å beherske seg litt, der man ikke må gi alt hele tida som på toppnivå, sier Torp.

- Hva ser du for deg?

OPERERTE INN HJERTESTARTER: Nå begynner Carl-Erik Torp å bli smertefri, og snart vil han ikke engang kjenne at han har en hjertestarter på størrelse med en snusboks i brystet. Her snakker han til Brann-supportere over en storskjerm etter hjerteoperasjonen. 
Foto: Marit Hommedal / Scanpix
OPERERTE INN HJERTESTARTER: Nå begynner Carl-Erik Torp å bli smertefri, og snart vil han ikke engang kjenne at han har en hjertestarter på størrelse med en snusboks i brystet. Her snakker han til Brann-supportere over en storskjerm etter hjerteoperasjonen. Foto: Marit Hommedal / Scanpix Vis mer

- Å leke litt i 2. divisjon og spille futsal. Hvis jeg føler at noe er risikofylt, vil jeg ikke gjøre det. Men jeg kommer absolutt til å være aktiv resten av livet. Hvis jeg kan spille i en klubb der jeg kan si «nå må jeg gå litt i fem minutter» når jeg blir ordentlig sliten, uten at det er krise, er det noe jeg ønsker. Det er slike ting jeg ikke kunne tillatt meg å gjøre i Brann. «Beklager, men nå må jeg spasere ti minutter rundt i midtsirkelen her» hadde ikke gått.

Kjenner takknemlighet
For Torp har spilt fotball hele livet sitt, kjenner suget etter å fortsette med det, og understreker at han ikke trenger å holde til på toppnivå for å synes det er moro.

- Legene sier til meg at om dette hadde skjedd en person som ikke drev profesjonell idrett, ville det ikke påvirket livet hans på noen som helst måte. Det er bare det at jeg har drevet med toppidrett som er begrensningen. I alle andre tilfeller ville ikke dette hatt annen betydning enn at det var en kjedelig og tung ting i oppleve. Sånn sett kan jeg gjøre alt, sier han.

- Er du forberedt på å få en slags sorgreaksjon på at du er ferdig som toppspiller, eller er du bare takknemlig over å være i live?

- For egen del har jeg pratet mye om akkurat det. Jeg er takknemlig for hvor dette skjedde, for det kunne fort skjedd et sted hvor jeg ikke ville hatt mulighet til å overleve. Det er en skremmende, men samtidig god tanke å ha. Og det gjør det lettere, sier Torp.

Vil ringe Ståle
Ståle Solbakken tok på eget initiativ kontakt med Torp mens han lå på sykehuset, og 27-åringen tror han kommer til kontakte Köln-treneren for å høre mer om hans erfaringer med å leve med hjertestarter.

- Han har tilbudt seg å være behjelpelig, og det har jeg takket høflig ja til. Det har skjedd så mye i det siste, så jeg har ikke mast noe mer, men jeg kan absolutt tenke meg å ta en prat med ham. Jeg er nysgjerrig på hvordan han bearbeidet det som skjedde med ham, hvor trygg han føler seg med hjertestarter og så videre, sier Torp.

Brann-laget har ikke vært helt det samme uten Carl-Erik Torp på midtbanen, og søndagens sliteseier mot Sarpsborg 08 er den første trepoengeren de har tatt siden Torp fikk hjertestans.

TRENGER Å SPILLE FOTBALL: Carl-Erik Torp er ikke klar for å legge skoa på hylla. 
Foto: Marit Hommedal / Scanpix
TRENGER Å SPILLE FOTBALL: Carl-Erik Torp er ikke klar for å legge skoa på hylla. Foto: Marit Hommedal / Scanpix Vis mer

6. november er det cupfinale på Ullevaal mot Aalesund. Et høydepunkt for de fleste toppspillere i Norge, men Torp depper ikke over at han ikke får være med på festen ute på matta.

Faktisk har han uttalt til Branns hjemmeside at han gleder seg mer til finalen nå enn han ville gjort som spiller.

- Hva mener du med det?

- Som spiller tillater man seg ikke å tenke på kamper om tre uker, men for meg som ikke skal spille kamper framover, er det et mye større høydepunkt enn å møte Sarpsborg 08 hjemme. Det jeg mente er at jeg tillate meg å tenke masse på cupfinalen, mens de andre ikke kan gjøre det. Det blir et stort høydepunkt i min karriere. Jeg gleder meg vanvittig til å oppleve stemningen uansett, jeg tror det blir kult å sitte på tribunen også, sier Torp til Dagbladet.

DRAMATISK: I dag er en måned siden hjertet til Torp stanset på Fosshaugene. Det tok et par minutter før de fikk det i gang igjen. 
Foto: Tor Yttri / Scanpix
DRAMATISK: I dag er en måned siden hjertet til Torp stanset på Fosshaugene. Det tok et par minutter før de fikk det i gang igjen. Foto: Tor Yttri / Scanpix Vis mer