GIKK PÅ BILLIGSALG: Selv om Rosenborg bød mer, valgte Stabæk å selge Veigar Pall Gunnarsson til Vålerenga for én million kroner. Samtidig betalte VIF hele fire millioner kroner for en opsjon eksperter stempler som verdiløs, for 16 år gamle Herman Stengel. På den måten kan Stabæk ha spart to millioner kroner, ettersom franske Nancy skulle ha 50 prosent av summen Gunnarsson ble solgt for. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
GIKK PÅ BILLIGSALG: Selv om Rosenborg bød mer, valgte Stabæk å selge Veigar Pall Gunnarsson til Vålerenga for én million kroner. Samtidig betalte VIF hele fire millioner kroner for en opsjon eksperter stempler som verdiløs, for 16 år gamle Herman Stengel. På den måten kan Stabæk ha spart to millioner kroner, ettersom franske Nancy skulle ha 50 prosent av summen Gunnarsson ble solgt for. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Torsdag kan Stabæk og Vålerenga bli anmeldt

Saken om Gunnarsson og Stengel er ferdig etterforsket.

(Dagbladet): Påtalenemda i NFF har fått svar på alle sine spørsmål rundt den kontroversielle handelen mellom Stabæk og Vålerenga, og møtes torsdag for å avgjøre om klubbene skal anmeldes til Doms- og sanksjonsutvalget.

Det bekrefter nemdas daglige leder, Egil André Bergum, overfor Dagbladet.

- Vi har fått svar på alle spørsmålene og oppfølgingsspørsmålene vi hadde. Nå sitter vi og bearbeider inntrykkene og går gjennom alt. Vi har nå berammet møte i påtalenemda torsdag, for å ta en vurdering på om det skal bli innstilling eller ikke, sier han.

Kan ha spart to millioner
For snaue to uker siden avslørte TV 2 at Vålerenga bare betalte én million kroner for Stabæks Veigar Pall Gunnarsson, samtidig som de betalte fire millioner kroner for en opsjon på stortalentet Herman Stengel.

Mens Stabæk og Vålerenga har insistert på at det dreier seg om to separate avtaler, er mistanken at Stabæk fant en finurlig måte å snyte Nancy for penger på.

Den franske klubben skulle nemlig ha halvparten av summen ved et videresalg av Gunnarsson, og ble avspist med 500 000 kroner i stedet for 2,5 millioner om det viser seg at opsjonen på Stengel i realiteten var betaling for islendingen.

Flere eksperter på idrettsjus har stemplet opsjonen som verdiløs ettersom Stengel - som ikke var informert før TV 2 omtalte saken - kan nekte å gå til Vålerenga om han vil. Skal man tro klubbenes versjon om at det dreide seg om to separate avtaler, kan Vålerenga dermed ha betalt fire millioner kroner for ingenting.

Stabæks styreleder Erik Loe har uttalt at det er Vålerenga, og ikke Stabæk, som må svare på spørsmål om verdivurderingen av opsjonen på Stengel.

Bergum sier de har innhentet informasjon fra Stabæk, VIF, Rosenborg (som hadde et høyere bud på Gunnarsson enn Vålerenga), familien til Herman Stengel og agent Jim Solbakken, som både representerer Gunnarsson og Stengel. Gunnarsson skal imidlertid ha valgt å bruke sin islandske agent Arnor Gudjohnsen.

Får ikke tak i Gunnarsson-agent
Han har ikke påtalenemda greid å få tak i.

- Vi har også sendt spørsmål til den islandske agenten, uten å få svar.

- Har dere slått dere til ro med det?

- En del av disse spørsmålene vi har sendt til agentene har ikke vært vesentlig i vår vurdering av sakene, det har vært mer tilleggsforhold.

- Hva med Nancy?

- Vi har ikke bedt dem om informasjon. Det har heller ikke vært relevant for vår vurdering av saken, sier han.

Bergum sier det har vært en krevende sak å etterforske.

- Dette er mer omfattende enn mange andre saker. Det er naturlig all den tid det er flere involverte parter, som har hatt sitt å si. Anførslene som har kommet fram i media er såpass alvorlige at det kreves ekstra grundighet.

- Hva skjer videre om dere kommer fram til at overgangsreglene er blitt brutt?

- På generelt grunnlag kan jeg si følgende: På møtet torsdag vil vi enten komme fram til at det er grunnlag for innstilling, som i så fall vil bli utferdiget, eller så finner man ikke grunnlag for innstilling, og da avsluttes saken fra påtalenemda. Om det blir sendt innstilling vil det bli forkynt til partene og domsutvalget. Og så vil domsutvalget gi dem en frist til å besvare anmeldelsen innen tre uker, sier Bergum.

VISSTE INGENTING: Verken Herman Stengel eller familien kjente til opsjonen som Stabæk og Vålerenga hadde blitt enige om. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
VISSTE INGENTING: Verken Herman Stengel eller familien kjente til opsjonen som Stabæk og Vålerenga hadde blitt enige om. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer