UTEN DEN STORE STJERNA: New England Patriots må klare seg uten sin store stjerne de første fire kampene i årets NFL. Her fra Super Bowl 2012. Foto: AP Photo/Paul Sancya
UTEN DEN STORE STJERNA: New England Patriots må klare seg uten sin store stjerne de første fire kampene i årets NFL. Her fra Super Bowl 2012. Foto: AP Photo/Paul SancyaVis mer

NFL:

Torsdag sparkes NFL i gang igjen. Dette er snakkisene du må vite om: - Patriots klarer seg nok uten Tom Brady

Mye utenomsportslig fokus før seriestarten.

(Dagbladet): Torsdag sparkes den amerikanske footballigaen NFL i gang igjen, etter en god pause siden Denver Broncos stakk av med Lombardi-trofeet da de vant Super Bowl tidligere i år.

De 32 lagene skal kjempe om de to ledige plassene i neste års store finale, når Super Bowl går av stabelen for 51. gang 5. februar 2017.

Regjerende mester Broncos møter Carolina Panthers når serien sparkes i gang på torsdag, laget de slo 24 - 10 i årets finale.

Hvem blir Mannings arvtaker?

Skal vi tro Viasats NFL-ekspert, Arnstein Friling, er det ikke nødvendigvis Broncos som stikker av med seieren i den kampen, etter at lagets store stjerne, Peyton Manning, la opp etter fjorårssesongen.

- Manning blir nok på en måte glemt i nyhetsbildet i år. Det var store saker da han vant Super Bowl og la opp, men han vil nok ikke prege nyhetsbildet noe særlig, sier Friling til Dagbladet.

En av årets store snakkiser før sesongstart er nå hvordan nettopp Broncos skal klare seg, etter at den store stjerna har lagt skoa på hylla og gitt fra seg sjefsrollen som quarterback.

- Tilsynelatende er det en mangel på quarterback i Broncos, og de har ingen åpenbare kandidater til å fylle Mannings rolle. Man kan si at han ikke var en «perfekt» spiller, men han var jo kompetent nok til å lede dem til seier med rutine og smartness - ikke nødvendigvis enorme egenprestasjoner.

VANT I SIN SISTE SUPER BOWL-FINALE: Peyton Manning la opp etter å ha ledet laget til Super Bowl-seier forrige sesong. Foto: Harry How/Getty Images/AFP
VANT I SIN SISTE SUPER BOWL-FINALE: Peyton Manning la opp etter å ha ledet laget til Super Bowl-seier forrige sesong. Foto: Harry How/Getty Images/AFP Vis mer

«Deflategate» ruller videre

En annen av de store snakkisene før NFL sparkes i gang, er «deflategate» med Tom Brady i spissen.

Brady er trolig ligaens beste spiller - og kanskje den beste quarterbacken noensinne - men er utestengt i de fire første kampene etter at han og laget hans New England Patriots ble beskyldt for med vilje å ha for lite luft i ballene under semifinalen mot Indianapolis Colts i 2015.

Saken har pågått i over halvannet år, og skal man tro ryktene er Brady nå ferdig med saken.

- Dette har vært en prestisjesak for NFL-ligaen, og de kommer nok ikke til å endre på straffen. De ville dra det inn for offentlig rett, ikke bare idrettsrettsvesenet, men det tror jeg ikke kommer til å skje, sier Friling.

- Legger trolig om spillesystemet

Men selv om Patriots må klare seg med den store stjerna, tror han ikke at de kommer til å slite. Selv om Friling ikke kjenner til «vikaren» Jimmy Garoppolo noe særlig.

- Det kan jo ha noe å si, men det trenger ikke ha det. Patriots har en så god organisasjon og et sportslig apparat, så de kan nok vinne en del. Når Brady kommer tilbake kommer han til å være i god gang igjen. Taper Patriots noen kamper kommer det ikke til å ha noe å si i sluttspillet. Jeg har all tro på at de kommer til å klare seg uten ham, sier Friling.

En av grunnene til det, er at laget trolig legger om spillesystemet mens vikaren Garoppolo styrer Patriots-angrepet.

- Brady kaster over 50 ganger i en kamp, det gjør nok ikke Garoppolo. De kjører nok systemer som gjør at det er mindre sannsynlighet for at Garoppolo feiler.

Protest-snakkis

Også Colin Kaepernick har skapt overskrifter i både USA og Norge, for sin protest mot det amerikanske politiet.

Kaepernick, som til daglig spiller for San Francisco 49'ers, har forklart at han støtter «Black Lives Matter»-bevegelsen og har ved flere anledninger nektet å stå når den amerikanske nasjonalsangen har blitt spilt i forkant av kampene i oppkjøringa til den kommende sesongen.

Det er spesielt et av versene spilleren misliker i den amerikanske nasjonalsangen.

- Jeg kommer ikke til å stå opp og vise stolthet for et flagg som tilhører et land som undertrykker svarte mennesker, har spilleren tidligere uttalt.

Det ble ikke akkurat noe roligere rundt NFL-stjerna da det nylig ble kjent at han hadde dukket opp på trening iført sokker dekorert med griser utkledd som politi.

PROTESTERER: San Francisco 49ers quarterbacken, Colin Kaepernick, nekter å stå under nasjonalsangen. Foto: Jake Roth-USA TODAY Sports     TPX IMAGES OF THE DAY
PROTESTERER: San Francisco 49ers quarterbacken, Colin Kaepernick, nekter å stå under nasjonalsangen. Foto: Jake Roth-USA TODAY Sports TPX IMAGES OF THE DAY Vis mer

- Spesielt

Friling sier til Dagbladet at dette ikke er ukjent for svarte idrettsutøvere i USA, og nevner blant annet Tommie Smith og John Carlos' protest under OL i 1968.

- Det Kaepernick holder på med, er en personlig, politisk markering, og han mener det er en generell holdning og praksis i politiet som behandler svarte på en fæl måte, og at de utsettes for vold og annet som hvite ikke utsettes for.

NFL-eksperten synes det er noe spesielt ved at nettopp Kaepernick protesterer, siden han er fostret opp av hvite foreldre.

- Folk i USA, deriblant mange patrioter, synes ikke man skal tukle med slikt. I motsetning til i Europa spiller de nasjonalsangen på alle arenaer før start, og derfor merker man slike markeringer som dette. Dette har fått massiv oppmerksomhet i media, og alt som lukter av rasekonflikter med store navn blir kjempestore ting i USA.

Flytter lag til andre byer

I motsetning til i Europa, handler ikke idrett om opp- og nedrykk i de forskjellige idrettsgrenene og ligaene i USA. Derfor er det ikke noen snakkis om hvem som beholder plassen og ikke - men ofte om hvilket lag som beholder stedsplassen sin.

- Det har vært en del snakk om flytting av lag før sesongen. Det er det ofte. I år har det vært snakk om at Oakland Raiders vil flytte til Las Vegas.

- Hva mener du med flytting av lag?

- Det er alltid snakk om lag som er interessert i å flytte. Som regel er dette bare av økonomiske hensyn, da det er flere storbyer enn det er NFL-lag i USA. Tankegangen er jo da at for en stor by, så er det prestisje å ha et NFL-lag.

Og det skal også borgermestere og innbyggere i byer uten NFL-lag trolig tenke mye på.

- Eiere av NFL-lag er i en god posisjon, for om de ikke synes fasiliteter, stadion og så videre er bra nok, står det beilere utenfor og sier «kom til oss, da blir det kjempebra. Vi skal sørge for at skattebetalerne betaler for en stadion til deg, så skal du slippe skatter og tjene penger» og slike ting.

Dersom Oakland Raiders finner ut at de vil flytte til Las Vegas, ville det ikke vært første gangen laget flyttet på seg. I 1982 flyttet de til Los Angeles, men flyttet tilbake igjen i 1995. Flytter de må de trolig belage seg på misnøye blant fansen også - selv om mange trolig beholder laget i sitt hjerte.

- Fansen reagerer jo med stor forferdelse på dette. Noen har vært så forbanna at patriotismen har gått helt ut. Det er mange eksempler på et enormt hat og misnøye blant folk, og det har blitt ugreie situasjoner etter at eierne har bestemt seg for å flytte.

FLYTTER?: Oakland Raiders skal vurdere å flytte til Las Vegas. Det blir i så fall ikke første gang de flytter. Foto: Ezra Shaw/Getty Images/AFP
FLYTTER?: Oakland Raiders skal vurdere å flytte til Las Vegas. Det blir i så fall ikke første gang de flytter. Foto: Ezra Shaw/Getty Images/AFP Vis mer

Det europeiske fotball-systemet vekker oppsikt

De seneste årene har fotball slik vi kjenner den, med rund ball man faktisk sparker, blitt mer og mer populært i USA. Noe av grunnen til det er trolig opp- og nedrykkssystemet de selv ikke har på andre siden av atlanteren.

- Sport i USA har utviklet seg på en helt egen måte. Man kan si at sport i USA aldri ble klubbdrevet på måten det ble i Europa, det ble en profesjonell greie mens alt annet er skoledrevet. Du har ikke noe som helst tradisjon på klubbdrevet idrett i USA. Enten er du med i ligaen, eller så er du ikke. Det er eierne som styrer ligaen sammen, forteller Friling.

Han mener det profesjonelle og det klubbdrevne har glidd mer sammen her i Europa.

- I USA skal det være så jevne forutsetninger som mulig, det er det ikke i Europa. Tydeligvis er man fornøyd med det, med litt spenning rundt hvem som rykker opp og ned. I USA er det sånn at dersom laget ditt er dårlig, får du muligheten til å «drafte» gode spillere.

Det er denne forskjellen som ifølge Friling har vekt oppsikt i USA. Der har en lang prosess startet hvor europeisk fotball har blitt mer og mer populært, og folk har satt seg inn i systemet og synes det er spennende.

- Det er to forskjellige kamper som utspilles. Jeg har ingen mening, det ene funker på sin måte, det andre på sin. Men jeg har aldri skjønt lag i Spania, som synes det er greit at Barcelona og Real Madrid stikker av med 80 prosent av tv-inntektene. Sånn er det ikke i USA, du har ingen dynastier. Du har et lag som er gode i noen år, blir elendige etter å ha mistet spillere og så blir de gode igjen.

Quarterbackproblemer

Ellers før NFL sparkes og kastes i gang på torsdag, er det stor spenning rundt flere av lagene.

- Det er mye snakk om Dallas Cowboys, ettersom quarterbacken Tony Romo er mye skadet. Cleveland Browns har tatt sjansen på en quarterback som så ut til å bli stjerne for noen år siden, men han har blitt skadet og har ikke gjort det bra.

Carolina Panthers ble knust i årets Super Bowl. Skal vi tro Friling, er de på jakt etter revansj - og har gode muligheter.

- De er jo interessante siden de gjorde det bra helt til Super Bowl-finalen ifjor. Og det vil alltid være interessant med Aaron Rodgers i Green Bay Packers - kanskje en av de beste quarterbackene i ligaen. Ellers kan jo dette kanskje bli et år for Minnesota Vikings, avslutter Friling.