Total forvandling etter Solskjær-alarm

Ole Gunnar Solskjærs bekymring og rop etter duellspillere i norsk fotball har blitt hørt.

NYE NORGE: Det norske herrelandslaget i fotball byr på mye kraft, entusiasme og ikke minst god fotball. Foto: Javad Parsa / NTB
NYE NORGE: Det norske herrelandslaget i fotball byr på mye kraft, entusiasme og ikke minst god fotball. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

Entusiasmen rundt det norske herrelandslaget i fotball er større enn på mange, mange år, etter maktdemonstrasjonene mot Sverige ganger to og Serbia, frontet av en verdensklassespiss i et ungt, fremadstormende lag med personligheter og egenskaper som engasjerer det norske folk.

Kontrastene er enorme til da Norge spilte 1-1 hjemme mot Sverige i privatlandskampen for nøyaktig fem år siden, i juni 2017. Den gang lå Norge på 87. plass på FIFA-rankingen, endog bak lilleputtnasjonen Færøyene.

- Det er sjokkerende at Norge er bak Færøyene, sa den tidligere Premier League-stjerna Sebastian Larsson til Dagbladet den gang.

Norsk herrefotball lå nede fore telling. Kritikken haglet fra mange hold.

Tidligere Rosenborg-, Start- og Vålerenga-spiss Matthías Vilhjálmsson langet ut mot norsk spillerutvikling i barnefotballen, på et tidspunkt da Island nylig hadde sjokkert og slått ut England i fotball-EM i 2016.

FEIRING: Sveriges Emil Krafth satte ikke spesielt stor pris på Leo Skiri Østigårds feiring etter Erling Braut Haalands 2-0-scoring søndag 12. juni. Video: Melina Pambou Sundfør / Reporter: Henrik Ljosland / Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han fikk dessuten støtte av tidligere Barcelona- og Chelsea-stjerne Eidur Gudjohnsen i et Dagbladet-intervju.

Solskjærs alarm

Også tidligere Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær engasjerte seg i debatten i 2016 og tok overfor Dagbladet et oppgjør med den nye kunstgress-generasjonen og mangelen på gode duellspillere i norsk fotball.

- Da jeg vokste opp, trente vi på gress. De som vokser opp i dag, trener på kunstgress. Jeg tror ikke det er en fordel. Ballen går så fort at man ikke rekker å komme tett opp i motspilleren. Duellspillerne forsvinner i Norge, sa Solskjær til Dagbladet den gang.

- Det er mye enklere å slå en god pasning på kunstgress. En slurvepasning kan komme fram. Man blir på en måte mer bortskjemt. Slik er det ikke på gress. Da må man være mer konsentrert, sa den tidligere Manchester United-manageren videre og advarte:

- Å vokse opp på kunstgress, kan gi utfordringer når man kommer på gress. Unge norske gutter og jenter bør trene mer på gress, oppfordret nordmøringen.

BLE HØRT: Ole Gunnar Solskjaer advarte mot at duellspillerne skulle forsvinne i norsk fotball. Nå er de tilbake. Foto: NTB Scanpix
BLE HØRT: Ole Gunnar Solskjaer advarte mot at duellspillerne skulle forsvinne i norsk fotball. Nå er de tilbake. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Paradigmeskifte

Året var da 2016, i det som ble Per-Mathias Høgmos siste sesong som norsk landslagssjef, da Norge stupte på FIFA-rankingen.

Optimismen som kom da den nevnte kunstgressgenerasjonen ble hyllet etter U21-bronsen i Israel i 2013, var helt forsvunnet igjen. De tekniske, lettbeinte spillerne som forflyttet seg raskt og som var bedre med enn uten ball ga fornyet tro på norsk fotball, men bronsegutta fra U21-EM i Israel klarte aldri helt å følge opp prestasjonene på seniornivå.

I kjølvannet av denne utviklingen mente flere, deriblant Solskjær, at de egenskapene som gjorde Norge så vanskelige å møte i det suksessfulle 1990-tallet under Egil «Drillo» Olsens ledelse, var borte. Solskjær var bekymret for utviklingen.

Men så skjedde det noe.

Fem år seinere har Norge tatt skalpen på mangeårig storebror Sverige i to strake oppgjør, anført av fysisk fobuste og høyreiste spillere:

Sander Berge (195 cm), Erling Braut Haaland (194 cm), Alexander Sørloth (194 cm), Morten Thorsby (189 cm) og Stefan Strandberg (189 cm) startet alle i 3-2-seieren over Sverige på Ullevaal stadion søndag kveld. Videre kom blant annet Kristian Thorstvedt (189 cm) inn fra benken, mens Norge også har Kristoffer Ajer (198 cm), skadet for anledningen, i bakhånd.

HØYTSVEVENDE: Det norske fotballandslaget er både høytsvevende og byr på mange høye spillere med fysisk spisskompetanse. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
HØYTSVEVENDE: Det norske fotballandslaget er både høytsvevende og byr på mange høye spillere med fysisk spisskompetanse. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Aftonbladets fotballkommentator Erik Niva gjør et nummer av dette i en fersk kommentar, hvordan Norges høyreiste spillere satte svenskene på plass i duellspillet.

«Berge dominerte midtbanen, Sørloth pløyde over Gabriel Gudmundsson gang på gang og Braut Haaland var rovdyret som så ut til å bare bestemme seg for hvilket bytte han skulle trykke hoggtennene i», skriver Niva.

Den norske forvandlingen er neppe tilfeldig.

Suksessoppskriften

Håkon Grøttland, seksjonsleder for spillerutvikling i Norges Fotballforbund (NFF), forteller at de har jaktet disse personlighetene og også spesielt spisser og stoppere med fysisk ekstremkompetanse.

- Dette var en del av kjernen i «Landslagsskolen» da den ble rulla ut i 2015 og hvordan vi definerer talent. Talent er lik eierskap til egen utvikling. Og det sees gjennom 1) at de trener mye, 2) at de er til stede i situasjonene, 3) de pusher egne grenser hver dag, og 4) at de er nysgjerrige og reflekterte rundt spillet og egen utvikling, forteller Grøttland til Dagbladet.

- Dette er kjernen. Oppå der igjen har vi ulike rollekrav. Vi ser etter ulike ferdigheter og egenskaper til ulike roller. Og spesielt når det gjelder spiss og stopperrollen, har vi vært opptatt av fysisk spisskompetanse.

Da det stormet som mest hva angår negativitet rundt det norske A-landslaget, fortalte Grøttland til Dagbladet i 2016 at det var mange lyspunkter å spore ned i aldersbestemte landslag, hvor en rekke kull markerte seg mot internasjonale toppnasjoner.

Nye grep

Etter hvert kvalifiserte også flere av disse kullene seg til aldersbestemte mesterskap. Og i dag har flere av disse inntatt sentrale roller på det norske A-landslaget og i internasjonale toppklubber.

- Det var lett for meg å være optimistisk og framoverlent for seks år siden. Hadde jeg ikke vært det, så burde jeg ha funnet meg noe annet å gjøre. Men jeg var optimistisk fordi jeg visste at det var gjort flere tiltak i norsk fotball som kom til å virke, bare det fikk litt tid, sier Grøttland til Dagbladet.

Han peker videre på:

- Spesielt profesjonaliseringen av spillerutvikling i toppklubbene, innføring av ny nasjonal spillerutviklingsmodell, «Landslagsskolen» og bedre trenerkompetanse i bredden, har vært viktig. I tillegg så jeg yngre aldersbestemte landslag hvor det var spillere med x-faktor.

- Noen mente Leo var for lav

Grøttland påpeker videre at de da svært unge talentene presterte og «var uredde i møte med store fotballnasjoner.»

- Ulike roller, ulike spillere og ulike typer, men vi har vært bevisste på å identifisere og videreutvikle spillere med personlighet, sier han og legger trykk på ordet personlighet.

- Leo Østigård er er et godt eksempel. Noen mente han var for lav, andre at han ikke var god nok med ball, men jeg har ennå ikke, til dags dato, sett en 14-åring som det gnistrer mer i øynene på. Han skulle bare vinne. Hver eneste duell, og hver eneste kamp, forteller Grøttland.

Han erkjenner:

- Slike spillere må vi dyrke. Og der har vi nok blitt bedre. Det å se etter og utvikle ulike typer, påpeker han.

Parallelt med A-landslagets suksess, gjør også U21-landslaget det skarpt og vil kvalifisere seg for EM-sluttspillet i Georgia og Romania hvis de slår Aserbajdsjan tirsdag kveld.

- 300 kilo

Rosenborg-spissen Noah Jean Holm er normalt en del av dette U21-landslaget, hvor han periodevis har dannet en kraftfull angrepsrekke med Jørgen Strand Larsen og Erik Botheim. Nå er imidlertid Holm skadet, mens lagkameratene forsøker å skyte Norge til U21-EM.

Også på dette U21-landslaget er det spillere med fysisk spisskompetanse i laget.

- Om du ser på U21-landslaget nå, vil du nok ikke forbinde det med små kunstgresspillere. Vi har spilt med 300 kilo på topp med meg, Botheim og Strand Larsen i perioder. Det kommer til å gjøre vondt å møte Norge i åra som kommer, sa Holm til Dagbladet i vår.

- Det er store kjøttstoppere bak der også. Det begynner å bli en god blanding nå. Så har vi også de gode tekniske spillerne som vi trenger. Det er en god miks, påpeker han.

Han er en av de spillerne som vet hvordan det er å lykkes med å spille Norge til mesterskap. Holm har tross sin unge alder allerede deltatt i to mesterskap for Norge, i U17-EM i 2018 og i U19-EM i 2019.

- Jeg tror at vår generasjon skal få A-landslaget til mesterskap. Kullene over meg har vært i sluttspill og vi har vært det. Vi har i hvert fall erfaring med å kvalifisere oss til sluttspill på juniornivå. Jeg har troa på at generasjonen vår skal klare det i åra som kommer, sier 21-åringen, som har latt seg imponere over mentaliteten til Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard. Du kan lese mer om det her:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer