Ståle Solbakken Serbia - Norge 0 - 1

Total forvandling

Det er sånn Norge går til sluttspill.

FORNØYD: Landslagssjef Ståle Solbakken hyller Norge etter seier mot Serbia. Vis mer
Publisert

DU har nok sett morsommere norske fotballandskamper enn denne 1 - 0 seieren på bortebane mot Serbia, men kanskje ikke noen viktigere på mange, mange år:

  • For det er akkurat på denne måten fotballgutta må spille for endelig å komme til et internasjonalt sluttspill.

Så samla, så konsentrert og så helhjerta. Først da er det mulig å vinne en fotballkamp som laget taper 0 - 12 på cornerstatistikken.

Og til og med vinne den ganske greit.

Med et resultat som forandrer mye.

SEIER på bortebane over VM-klare Serbia i en tellende kamp, er i seg selv en sterk prestasjon. Måten resultatet kom på, enda sterkere.

For denne gangen tålte et fortsatt ganske ungt norsk landslag å bli presset gjennom store deler av kampen. Det er et avgjørende steg i riktig retning, og en opplevelse å vokse på.

Det var den tryggheten som fikk Ståle Solbakken til endelig å slappe etter kampslutt. Da hadde han skreket og dirigert nesten sammenhengende fra sidelinja i nitti minutter, og fått betalt for innsatsen.

Den spillergruppa han overtok er blitt til et ganske nytt og tydelig forbedret lag.

DET er jo bare litt over halvannet år siden det gikk helt skeis mot nettopp Serbia. På Ullevaal den gang ble alt som skulle bli så bra med de nye unge stjernene, ganske så dårlig. Både Erling Braut Haaland, Martin Ødegaard og Aleksander Sørloth sammen på A-landslaget for første gang, endte med at det norske nivået ble avslørt av en mye mer voksen og fotballklok motstander:

- Dette var et veldig dårlig norsk lag. Taktikken. Duellspillet. Ballbehandlingen. Alt. Jeg følte vi var nest best på alle områder, sa TV2s rutinerte kommentator Øyvind Alsaker som har sett det meste av norsk landslagsfotball de siste tiåra.

I går så han og alle vi andre noe ganske annet.

FØRST og fremst et norsk landslag som våget. For Norge gikk rett i angrep.

Det høye, norske presset varte ikke lenge i varmen i Beograd, men det varte lenge nok til å speile framgangen fra høsten 2020 til juni 2022:

  • På den tida har nesten alle spillerne rukket å få trening og opplevelser i bra europeiske klubber til å ta tydelige individuelle steg.

I løpet av disse første minuttene kom det et par pasningssekvenser som viste den nye tryggheten i offensivt ballhold. Martin Ødegaard var med på de fleste. Men der Arsenal-stjerna tidligere lett kunne bli misforstått på landslaget, fløt ballen nå så mye tryggere.

Det skulle avgjøre denne kampen.

FOR 1 - 0 scoringen var nettopp pasningsspill på høyt, internasjonalt nivå. Timingen i det dype løpet til Marcus Holmgren Pedersen ute på venstrekanten var perfekt; vektingen på den flate stikkeren fra Ødegaard det samme.

Så fulgte Holmgren Pedersens følsomme innlegg fra dødlinja nøyaktig inn i feltet der Erling Braut Haaland var på vei.

To presise løp og to like presise pasninger.

Stort enklere og klokere kan ikke angrep spilles, og det ble mulig fordi både det tekniske og taktiske var på plass.

DENNE scoringen kom etter kampens desidert beste norske angrep. Skal vi være ærlige, var det ikke så mange slike. Helst var den norske framgangen til å se i kortere sekvenser. Hvordan de enkelte spillerne dro av press, eller løste andre vanskelige situasjoner.

For mer og mer ble dette en forsvarskamp mot et godt hjemmelag. Det er slike defensive utfordringer som lenge er blitt for store for fotballgutta.

Men denne gangen holdt det helt inn.

Og det gir altså i seg selv ny framgang.

går det an å se det et par ganger bare holdt marginalt. Det glapp nesten på to raske serbiske innkast, og igjen tidlig i andre omgang da den ellers så glimrende spillfordeleren Fredrik Aursnes på sentral midtbane ble for fiks med ball høyt oppe i banen.

Bruddet som fulgte ga hjemmelaget deres største sjanse. Da var det bare keeper Ørjan Håskjold Nyland som hindret utlikning.

Men målt i antall sjanser var dette en svært tett og jevn kamp.

AT Norge var så solide under press, skyldtes god organisering, fin forflytning og bra duellkraft.

Stopperparet Stefan Strandberg og Leo Skiri Østigård var stødige og kontante i eget felt. Sammen passet de perfekt til en motstander som slo mye tidlig fra kantene, og manglet ekstrem fart og dribleferdigheter helt på topp.

Og da det utover i andreomgangen sprakk opp litt rundt dette stopperparet, sørget Solbakken for at Norge gjenvant den defensive kontroll gjennom gode bytter på midten.

Sånn kom det aldri noen serbisk sluttspurt som kunne true en glimrende norsk start på Nations League-kvaliken

TØFF TREKNING: Norge møter Sverige, Slovenia og Serbia i Nations League 2022. Landslagssjef Ståle Solbakken kaller det en svært tøff gruppe. Reporter: Fredrik Filtvedt / Rødt Kort Vis mer

DENNE ganske ferske nyvinningen er fortsatt en lang og humpete vei til et etterlengtet sluttspill for fotballgutta. Det er nok lettest å ta seg til EM 2024 gjennom den vanlige kvalifiseringa. Så store favoritter er Sverige i Nations League-gruppa vår.

Men allerede på søndag kveld kommer vi med et betydelig styrket lag mot svenskene i Stockholm.

Ganske enkelt fordi Ståle Solbakken har fått flere bra spillere å velge i, og fordi han har skapt et samhold i denne landslagsgruppa som synes på banen.

Dette kan bli moro altså.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer