– Total kollaps

Rosenborg viser svakhetstegn foran tøff Mesterliga-uke.

(Dagbladet.no): Fredrikstad-Rosenborg 4-3(3-1)

Rosenborg kom til Fredrikstad med lite å spille for, men trener Knut Tørum fikk hadde neppe regnet med å få se så utrolige defensive prestasjoner av egne spillere, med negativt fortegn. Det kan bli stygt mot Schalke på onsdag om trenerteamet ikke får luket ut unotene snarest.  

– Dette var en total kollaps. Vi kom hit for å holde nullen, og slipper inn fire mål. Vi hadde tur som ikke fikk flere i mot. Jeg er kjempeskuffet. Det vi gjør holder ikke mål i det hele tatt, var Tørums kommentar til adressa.no etter kampslutt. 

Det spørs om Knut Tørum har råd til flere kollapser av denne typen før han må endre yrkestittel til arbeidssøkende. Åtte tap på bortebane denne sesongen er ikke forenlig med den tradisjonsrike trønderklubbens ambisjoner og mål.

Men hjemmelaget var også sprudlende offensivt, og vartet opp med presise og fikse kombinasjoner. Spesielt Ardian Gashi var strålte mot tafatte trøndere, og midbanekrigeren var til stadighet i begivenhetenes sentrum, deriblant med to scoringer av høy kvalitet.

Fantastiske og forferdelige prestasjoner

At rødbuksene fra Fredrikstad hadde til hensikt å angripe de regjerende seriemestrene fra Trondheim kom til overflaten allerede fra første sekund da Christer Basma måtte stoppe Tarik Elyounoussi med ulovlige midler på 16-meterstreken. Selv om Ardian Gashis forsøk endte i muren var det et varsel om hva som var i vente.

Etter 21 minutter skulle det bli nettsus og hjemmejubel for første gang foran de 12 012 fremmøtte på Nye Fredrikstad Stadion. Marek Sapara, som kanskje hadde sin svakeste dag i RBK-drakta, mistet ballen altfor enkelt til Gardar Johansson, og islendingen kunne sette full fart fremover. Deretter kjørte han karusell med Miika Koppinen og avsluttet overraskende med utsiden av venstrefoten hvorpå Lars Hirschfeldt måtte gi retur. Den luktet Ardian Gashi som hadde tatt et dypt og sugende løp fra midtbanen og avsluttet kontrollert til 1-0.

SLAGEN: Knut Tørum sitter enda mer utrygt etter Rosenborgs åttende tap på fremmed gress denne sesongen. Foto: Lise Åserud, Scanpix
SLAGEN: Knut Tørum sitter enda mer utrygt etter Rosenborgs åttende tap på fremmed gress denne sesongen. Foto: Lise Åserud, Scanpix Vis mer

Drøyt ti minutter senere var Johansson på farten igjen for hjemmelaget etter å ha blitt frispilt på venstrekanten av Raymond Kvisvik. Johansson fulgte opp med et millimeterpresist innlegg mot nærmeste stolpe hvor spissmakker Tarik Elyounoussi kom flygende og stupte inn 2-0. Igjen bød muligheten seg for FFK etter at gjestene fra Trondheim var i det gavmilde hjørnet da Mikael Dorsin slo en hårreisende tversoverpasning på egen halvdel.

Rosenborg så på dette tidspunktet ut som noe helt annet enn et lag som til uken skal ut og kjempe i klubbfotballens gjeveste selskap.

Men gjestene har en spillesugen Steffen Iversen i sine rekker, og ut i fra ingenting skulle RBK-spissen tenne nytt håp for et hardt presset trøndermannskap. Rosenborgs toppscorer vendte seg vekk fra markeringen og forserte fem meter før han dundret kula opp i vinkelen fra 25 meter.

Iversens ellevte for sesongen var en scoring fra fotballens øverste hylle.

Maradona-takter over Gashi

Men i stedet for å invitere RBK inn i kampen igjen tok hjemmelaget nytt grep om oppgjøret. På overtid i første omgang vendte omgangens store spiller Ardian Gashi bort Roar Strand og Marek Sapara dypt inne på egen halvdel. Den iltre midtbanekrigeren satte deretter fart med målrettet blikk mot RBK-målet. Det skulle ikke stoppe ham at Vidar Riseth inntok rollen som ryggsekk i 50 meter for Gashi hadde nok muskelkraft til å holde unna. Fra 17 meter klinket han til, og ballen føk hardt og lavt inn i det lengste hjørnet. En fantastisk prestasjon og et fantastisk punktum på en fantastisk omgang fotball.

Andre omgang måtte naturlig nok bli en ørliten nedtur, men det åpnet i samme spor da Christer Basma åpenbart ikke fikk med seg at hans tre rekkekamerater støtet frem. Veteran-stopperen opphevet dermed offsiden som ga Tarik Elyounoussi tidenes arbeidsvilkår på høyrekanten. Med all tid og plass i verden, var det en smal sak å prikke inn spissmakker Johansson som fra kort hold kontrollert trillet ballen forbi en sjanseløs Hirschfeldt. 4-1 og noe som minnet om en totalkollaps fra RBK, noe også trener Tørum erkjente etter kampslutt.

Gavmild dommer?

Rosenborg skulle imidlertid få muligheten til å komme inn i oppgjøret igjen da dommer Svein Oddvar Moen pekte på straffemerket da Abdou Traore gikk i bakken etter å ha blitt påløpt av Kasey Wehrmann. Avgjørelsen ble i beste fall tatt på tvilsomt grunnlag, og den unge ivorianeren måtte tåle mange mishagsytringer fra sinte hjemmesupportere resten av oppgjøret. 

Uansett fikk Steffen Iversen en alle tiders mulighet til å bringe nerve tilbake i oppgjøret, og fra 11-metersmerket gjorde ikke Iversen noen feil: Straffen ble satt hardt og høyt i nettet bak en Shabaan-vikar Lasse Staw. Med en halv fotballomgang igjen var det ennå tid til å redde noe ansikt, men RBK klarte aldri å koble noe grep om oppgjøret. 

Riktignok skulle det bli noen neglebitende minutter for hjemmepublikummet da Iversen reduserte ytterligere en gang etter å ha headet inn en retur fra kort hold like før slutt.

Spørsmålet var likevel om ikke Yossouf Koné burde ha blitt avblåst for farefullt spill da støvelen hans traff Agim Shabani i hodet etter et avslutningsforsøk. Men dommer Moen valgte å godkjenne på tross av at Shabani lå blødende og langflat i feltet.

 Dermed måtte FFK avslutte kampen med ni mann etter at Ardian Gashi måtte forlate banen noen minutter i forveien etter å ha fått et uforskylt spark der det gjør som aller vondest. 

Anders Grönhagens mannskap red imidlertid stormen av, og sikret seg en trepoenger som brakte vertene opp på samme poengsum som bortelaget, 32. Begge lag befinner seg dermed i et ingenmannsland på Tippeliga-tabellen; med mikroskopiske sjanser på medalje og uten frykt for nedrykksspøkelset.

DØDELIG DUO: Tarik Elyounoussi (t.v.)og Ardian Gashi terroriserte tafatte rosenborgere.
MÅLFEST I PLANKEBYEN: Så glad ble Gardar Johansson over å sende FFK foran med 4-1.