Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge gull lagtempo vinter-OL 2018

Total norsk galskap: Akkurat nå skjønner resten av verden ingen ting

13 gull og 33 medaljer til Norge.

GALSKAP: 13 gull og 33 medaljer til Norge. Foto: NTB Scanpix & APF. Video: Nicolai Delebekk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RETT før Norge vant OL-gull i lagtempo skøyter, ble jeg intervjuet av amerikanske CNN om hvorfor nordmenn er verdens desidert beste folk til å gå på ski. Jeg dro den vante med at «at vi nordmenn er født med ski på beina», fortsatte med en romantisk gjennomgang av norsk turtradisjon med mor, far og alle ungene på ski hver lørdag og søndag vinterstid og endte opp med en innføring i den kulturelt blomstrende norske landsbygda der de lokale idrettsklubbene får alle barn med på leken.

En passe blanding mellom fakta, myter og ren løgn altså. Det blir ofte slik når vi skal forklare utlendinger hvorfor vi er blitt slik som vi er.

Men hvordan skal vi forklare det plutselige verdensherredømmet på skøyter? Eller det at lille Norge nå leder medaljestatistikken i OL med 13 gull og 33 medaljer totalt?

Det er jo total galskap.

OL 2018: I dag er tidligere snowboardkjører Stine Brun Kjeldaas gjest i OL-studio. Sammen med Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther, får du alt om dagens OL-døgn: Det historiske gullet til USA, herrenes dominanse på langrennsstafetten, og den ville skøyterekorden til Norge. Med Ingrid Cogorno som programleder. Video: Lise Rafaelsen Vis mer

startet da også denne norske skøyterevolusjonen som tilnærmet idioti idet sesongen ble innledet med norske seire og en diskusjon i fagmiløjøet om «blått» var den raskeste fargen. De norske gutta hadde jo fått nye blå drakter da de i fjor høst begynte å slå nederlendere i oransje.

På denne olympiske dagen da rødt, blått og hvitt viste seg å være den aller flotteste kombinasjonen, er det neppe fargekartet som ligger bak den sensasjonelle framgangen. Derimot en forståelse av at du helst blir god på akkurat det du trener på. Eller «spesifisitet» som det heter på idrettsspråket.

De norske guttas gamlettrener Jarle Pedersen var opptatt av det da han overtok en splittet norsk skøytefamilie i 2009; på samme vis som etterfølgeren Sondre Skarli har vært nøye med å holde treningen så konkurranselik som mulig. Skarli har kunnskap om sånt. Han tok mastergrad på utviklingen til tre juniorverdensmestere på skøyter. Nå har nå gir seg som trener etterlater han seg spennende materiale for nye skøyteforskere.

For hvordan kunne det skje at dette bitte lille norske skøytemiljøet til slutt vippet storheten Nederland med legenden Sven Kramer unna i semifinalen for så å utklasse hjemmefavoritten Sør-Korea foran en utsolgt OL-hall?

UHELL: Kan Nilsson-uhellet ha vært avgjørende? Vi spør Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther. Video: Lise Rafaelsen Vis mer

I HVERT FALL ved en tydelig prioritering av de egenskapene som er nødvendig i den nesten helt nye idretten. Lagtempo på skøyter er en del av sportens tradisjonalister forsøk på å holde tritt med den langt mer nymotens kortbaneløpingen.

Øvelsen kom først på OL-programmet i 2006, og Norge har hele tida prioritert å ligge langt fremme. Det har forsiktig sagt betalt seg.

DET samme har den ærligheten og trofastheten som følger et par av gutta på laget. Som Sindre Henriksen som møtte veggen i kvaliken forleden, og hadde hjerte raust nok til å tilby Håvard Bøkko plassen på laget. Og Håvard selv selvfølgelig som har vist seg som landslagets godgutt etter alt bråket rundt privat satsing.

To nydelige historier sammen med Arendals-duoen Sondre Skari og Simen Spielser Nielsen som vokste fram til OL-gull som trener og løper.

MEN den største sportslige fortellingen ble skrevet av Sverre Lunde Pedersen; gamletrenerens sønn. Det var han som der ute på isen satte en gullstandard da sørkoreanerne svarte på det harde norske åpningstempoet.

Det er gått mange år siden Sverres gjennombrudd som juniorverdensmester og enda flere siden pappa Jarle samlet han og kameratene til skøytemoro på kunstisen i Fana. Nå er Sverre Lunde Pedersen og alle norske skøytevenner i mål.

Norge er for en dag blitt verdens beste skøytenasjon. Det står på resultatlista fra lagtempo i OL

Uansett om vi ikke skjønner det selv engang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!