Total VM-fiasko for gråtkvalt Isinbajeva

Storfavoritten sist i stavfinalen.

TOTAL FIASKO: Jelena Isinbajeva klarte ikke engang å få et tellende resultat i kvinnenes stavfinale og storfavoritten endte helt sist.Foto: SCANPIX/EPA/RAINER JENSEN
TOTAL FIASKO: Jelena Isinbajeva klarte ikke engang å få et tellende resultat i kvinnenes stavfinale og storfavoritten endte helt sist.Foto: SCANPIX/EPA/RAINER JENSENVis mer

Storfavoritt Jelena Isinbajeva rev tre ganger i stavfinalen for kvinner i Berlin-VM mandag og endte uten resultat. Dermed gikk gullet til polske Anna Rogowska.

Det er annen gang i løpet av sesongen at den polske jenta har slått Isinbajeva. Hun gjorde det også i Grand Prix-stevnet i London like før VM.

— Etter OL i Beijing har jeg faktisk følt meg litt tom. Det har på en måte vært som om jeg har vært litt utbrent. Denne sesongen har vært preget av det, sa Isinbajeva etter stavfinalen.

— Jeg kan ikke forklare det som skjedde her. Forberedelsene mine til dette mesterskapet var bra, men en skade i satsfoten har hemmet meg litt, sa den fallerte russiske stjernen.

Rogowska ble mester med 4,75 meter som var identisk med åpningshøyden til Isinbajeva, som var en av de aller største gullfavorittene i verdensmesterskapet. Monika Pyret som er lagvenninne av vinneren Rogowska, og Chelsea Johnson fra USA delte sølvet. Jo, det var en stavkonkurranse preget av dramatikk og overraskelser.

— Det er klart det kjennes helt herlig å stå her nå. Jeg har vunnet mitt første gull i et internasjonalt mesterskap. Hva annet kan jeg håpe på, sa Rogowska som fikk lov til å sende en hilsen hjem til det polske folket på sitt eget morsmål over høyttaleranlegget på Olympiastadion.

Rev i første
Isinbajeva rev i sitt første forsøk på 4,75, satte seg deretter under teppet sitt midt på banen, og valgte å ta de to siste forsøkene sine på 4,80.

OVERRASKET GULLVINNER: Anna Rogowska hadde ikke forventet at hun skulle stå igjen som gullvinner et stavfinalen i Berlin, men den polske jenta gikk helt til topps da Jelena Isinbajeva feilet. Foto: SCANPIX/AP Photo/Matt Dunham
OVERRASKET GULLVINNER: Anna Rogowska hadde ikke forventet at hun skulle stå igjen som gullvinner et stavfinalen i Berlin, men den polske jenta gikk helt til topps da Jelena Isinbajeva feilet. Foto: SCANPIX/AP Photo/Matt Dunham Vis mer

Det første forsøket på denne høyden var bra, men lista ble ikke liggende. Det gjorde den heller ikke i det andre og siste forsøket.

Det var litt av et skrell at Isinbajeva som holder verdensrekorden med 5,05 meter, og som har vært den toneangivende stavhopperen på kvinnesiden de siste fem årene, skulle ende uten resultat i mandagens finale. Da hun lå på matta etter det siste rivet, virket det nesten ikke som om hun helt skjønte hva som hadde skjedd.

Det var annen gang denne sesongen Isinbajeva tapte for Rogowska, men hun mente nederlaget fra London skulle tenne henne ytterligere.

— Det er klart jeg er overrasket over denne seieren, for Isinbajeva har en fantastisk teknikk, så jeg trodde ikke det skulle være mulig å slå henne, sa Rogowska.


- Ikke bitter

Stavdronningen gjemte ansiktet i hendene og krummet seg sammen på matta etter det tredje strake rivet. Akkurat da var hun virkelig en detronisert mester.

— Dette nederlaget kommer til å motivere meg enda mer. Jeg vet at jeg må konsentrere meg mye bedre, så jeg kan love at jeg skal komme tilbake og være mye sterkere etter dette, sa Isinbajeva etter den skuffende innsatsen sin.

Hun sa også at hun gikk lett over 4,70 meter på oppvarmingen, og da hun ventet på å hoppe ute på banen, hadde hun ingen tanker om at hun ikke skulle klare åpningshøyden på 4,75 veldig lett.

— Noe tilsvarende skjedde meg for ni år siden, men jeg er ikke bitter over at jeg ikke åpnet litt lavere her på Olympiastadion, for dersom jeg hadde klart 4,65 meter ville ikke det hjulpet meg mye, sa Isinbajeva.

Hun vant sitt første internasjonale mesterskap med OL-gullet i Aten i 2004. Deretter ble hun VM-vinner i 2005 og 2007 i tillegg til Ol-gullet fra i fjor.

(NTB)