Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Totalslaktes etter exit: - Hadde avsky i blikket

Belgia slo Brasil 2-1 og sendte forhåndsfavoritten ut av VM. Neymar forsøkte å filme seg til straffespark. - Dommeren hadde avsky i blikket, sa BBC-kommentator på direkten.

UTE AV VM: Neymar og Brasil kom til Russland for å vinne VM-gull. Eventyret stoppet i kvartfinalen. Foto: NTB scanpix
UTE AV VM: Neymar og Brasil kom til Russland for å vinne VM-gull. Eventyret stoppet i kvartfinalen. Foto: NTB scanpix Vis mer
  • Brasil - Belgia 1-2 (0-2)

KAZAN (Dagbladet): Neymar, Neymar og Neymar! Det var han det handlet om før fredagens kvartfinale mellom Brasil og Belgia.

Eller rettere sagt:

Dette var ikke Brasil mot Belgia. Det var Neymar mot Belgia. Det var Neymar mot verden. Hvordan ville han skikke seg denne gang, den påståtte skuespilleren?

Det ble tidlig klart at Neymar ikke skulle spille hovedrollen med positivt fortegn denne kvelden heller. Belgia tok ledelsen etter 13 minutter etter selvmål av Fernandinho. Rundt 20 minutter seinere økte Kevin De Bruyne til 2-0 på et lekkert skudd.

Brasil var mer med i andre omgang, men klarte bare å redusere én gang ved innbytter Renato Augusto. Dermed er det over og ut for forhåndsfavoritten i VM.

MORSK: Dommer Milorad Mazic ga klar beskjed om at han ikke ville ha noe tull fra Neymar. Foto: NTB scanpix
MORSK: Dommer Milorad Mazic ga klar beskjed om at han ikke ville ha noe tull fra Neymar. Foto: NTB scanpix Vis mer

Neymar viste glimt av det han er god for. Men etter 53 minutter prøvde han å filme seg til straffespark. Da var bråket i gang igjen. Marouane Fellaini, som var nærmeste mann, var fly forbannet.

- Neymar er et vidunderlig talent, men han kan være veldig irriterende. Så skuffende. Dommeren så på ham med avsky, sa BBC-kommentator Jonathan Pearce på direkten.

DAGEN FØR DAGEN: Vi tok tempen på Stockholm dagen før Sverige spiller kvartfinale mot England i fotball-VM. Men hva syns svenskene om at det fins nordmenn som heier på England…? Reporter: Trym Mogen / Video: Emilie Rydning Vis mer

Heller ikke NRK-ekspert Egil Drillo Olsen var nådig:

- Forsøk på filming, erklærte han.

Samme Drillo støttet Neymar i at han skulle hatt straffespark helt i sluttfasen av kampen, men dette var ikke kvelden for Neymar og Brasil. Den serbiske dommeren, Milorad Mazic, var helt tydelig obs på ham.

Kazan Arena var et mektig skue denne fredagskvelden, rundt hundre mil øst for Moskva.

Stadion sto ferdig i 2014 og tar 45 000 tilskuere. Tidligere Vålerenga-spiller Jørgen Jalland (40) spilte i Rubin Kazan fra 2005 til 2006.

Kazan framstår som en ren, pen og moderne by i delrepublikken Tatarstan.

RDØ EKSTASE: Kevind De Bruyne og Belgia er klare for semifinalen i VM. NTB scanpix
RDØ EKSTASE: Kevind De Bruyne og Belgia er klare for semifinalen i VM. NTB scanpix Vis mer

Det var i disse kulissene Brasil og Belgia skulle gjøre opp seg imellom i kveld. Neymar hadde sin beste kamp i mesterskapet i 2-0-seieren over Mexico i åttedelsfinalen. Spørsmålet var om han kunne vokse ytterligere i denne kampen.

To endringer

Brasil gjorde to endringer fra forrige kamp. Marcelo var tilbake etter skadefraværet og erstattet Filipe Luís, mens utestengte Casemiro ble erstattet av Fernandinho. Også Belgia-trener Roberto Martínez gjorde to endringer, med Marouane Fellaini fra start.

Rett før avspark oppildnet Neymar de brasilianske massene på tribunen. Dette var en kamp hvor alle brasilianere skulle løfte i flokk, på vei til VM-finalen i Moskva søndag om ei drøy uke.

Men Brasil kom skjevt ut. Forsvarsspillet var - mildt sagt - under enhver kritikk da Belgia fikk corner etter 13 minutter. Ballen gikk fra Nacer Chadli, via armen til Fernandinho og i mål. Faktum er at han gikk opp i en duell med lagkamerat Gabriel Jesus og sammen klarte de å kløne ballen i nettmaskene.

En kalddusj for brasilianerne. Naturligvis. Og bedre ble det ikke i det 32. minutt. Belgia og Romelu Lukaku klarte å snappe ballen direkte etter et angrep fra Brasil. Manchester United-spilleren fosset fram på midten. Med god hjelp av Paulinho havnet ballen hos Kevin De Bruyne. Han var nådeløs i avslutningsøyeblikket og banket ballen i mål bak Brasil-keeper Alisson.

SNIPP, SNAPP, UTE: Neymar fortviler etter det tapte slaget i Kazan. Foto: NTB scanpix
SNIPP, SNAPP, UTE: Neymar fortviler etter det tapte slaget i Kazan. Foto: NTB scanpix Vis mer

Scoringen klarte å bringe de brasilianske supporterne til taushet. Det som skjedde var naturligvis ikke i nærheten av den tragiske Brasil-kampen mot Tyskland i Belo Horizonte for fire år siden. Da ledet Tyskland 5-0 etter en halvtime og Brasil tapte til slutt 7-1. Men litt flashback fikk vi likevel.

Forsøkte seg

Brasil gjorde et iherdig forsøk på å ta igjen 0-2 i andre omgang. Neymar og Brasil ville ha straffe da han gikk i bakken etter 53 minutter. Brasilianerne ropte på VAR, men dommer Milorad Mazic vinket spillet videre.

- Det var et forsøk på filming, sa NRK-ekspert Drillo.

- Helt forferdelig, mente ekspert Anders Andersson på svensk TV4.

- Dommeren hadde avsky i blikket, erklærte BBC-kommentator Jonathan Pearce på direkten.

EN GOD KLEM: Neymar får trøst av Vincent Kompany etter exiten. Foto: NTB scanpix
EN GOD KLEM: Neymar får trøst av Vincent Kompany etter exiten. Foto: NTB scanpix Vis mer

Da vi rundet timen, var kampbildet entydig. Brasil presset, mens Belgia organiserte seg stramt i forsvar og satset på kontringer. Belgia så ut til å rydde unna greit, men så reduserte innbytter Renato Augusto til 1-2 knapt et kvarter før slutt.

Da ble det fart i kampen - og publikum - men Belgia holdt unna. Neymar ropte også på straffespark helt i sluttfasen, da han mente at han ble dyttet i fart mot mål.

- Soleklar straffe, sa NRK-ekspert Drillo. Men dommeren virket ikke å ha mye til overs for Neymar. VM-eventyret er over for Brasil. Belgia er i semifinalen.

- Vidunderlig

- Det er ikke lett å spille mot Brasil. Det er et vidunderlig lag. Men vi viste en utrolig styrke i dag, spesielt i første omgang, sier Kevin De Bruyne.

- Det er helt vidunderlig. Dette laget ønsker å vinne hver kamp. Jeg er blitt urettferdig kritisert masse denne sesongen. Men i dag viste jeg hvem jeg er og hvorfor jeg er her, sier Belgia-keeper Thibaut Courtois.

En etter en kom de belgiske spillerne ut fra pressesonen i natt, Brasilianerne ble igjen i garderoben. Lenge.