Før sesongstart:

Totalt kaos

Bare en måneds tid før langrenns- og skiskyttersesongen begynner, hersker det stor usikkerhet om hvordan sesongen faktisk blir.

USIKKERT: Det er knyttet stor usikkerhet til hvordan vinterens verdenscup-sesong blir. Foto: Terje Pedersen / NTB
USIKKERT: Det er knyttet stor usikkerhet til hvordan vinterens verdenscup-sesong blir. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den kommende verdenscupsesongen i langrenn og skiskyting inneholder til sammen 19 arrangørbyer, 10 ulike land og 150 konkurranser. Én måned før sesongstart kan bare halvparten av arrangørene vise til muligheter for at alle kan konkurrere.

Denne sesongen blir sprintdramatikk, Tour de Ski-spekulasjoner og smørebommer byttet ut med smittebølger, røde soner, logistiske mareritt og innreiseforbud.

Men en snau måned før vintersirkuset går i gang, hersker det et totalkaos i idrettsverdenen.

Per dags dato er det flere arrangørsteder hvor land utenfor EØS ikke slipper inn. Det kan bli et mareritt for blant annet de amerikanske og russiske utøverne.

Om for eksempel de norske og svenske arrangørene ikke får unntak fra reiserestriksjonene henger også disse verdenscup-helgene i en tynn tråd. Minst sju nasjoner må delta for at et renn skal ha verdenscupstatus.

Jobber for unntak

Kulturminister Abid Q. Raja (V) bekrefter overfor Dagbladet at muligheten til å følge det forenklede karanteneopplegget nå forsvinner også for idretten, med mindre det finnes unntak.

Foreløpig er det bare fotballen som har unntak fra karantenereglene, men nå jobbes det for å få på plass et liknende unntak for verdenscuphelgen på Lillehammer i begynnelsen av desember.

Raja forteller at han er optimistisk med tanke på å få disse smittevernprotokollene på plass.

- Coronapandemien gjør livet vanskelig for oss alle sammen. Regjeringen vil alltid prioritere liv og helse først, og det er derfor vi bruker mye tid på å utforme smittevernprotokollene i forbindelse med idrettsarrangementer. Vi er mange som får stor glede av idrett og jeg håper at vi kan få til disse arrangementene, men vi vil ikke tilråde noe som ikke er smittevernmessig forsvarlig, skriver Raja i en e-post til Dagbladet.

Dyre tester

I tillegg til usikkerheten ved reiser opplever flere nasjoner stor uro med tanke på å få økonomien til å gå rundt denne vinteren. En stor ekstrakostnad denne vinteren er coronatestene alle utøvere og støtteapparat må gjennom på hvert arrangørsted.

Nasjonene må selv betale for testene, og med en pris på rundt 1500 kroner per test blir det raskt store beløp. For enkelte nasjoner er det snakk om opp til 100 000 kroner per helg.

USA er blant nasjonene som ikke har råd til å delta i alle verdenscuphelgene i langrenn på grunn av denne kostnaden, skriver Aftonbladet.

- Det er en stor uro vi har. Sparepengene våre kommer bare til å rekke til halve vinteren. Vi må virkelig håpe på enklere og billigere tester framover, sier USAs landslagssjef Chris Grover til den svenske avisa.

Strengt smittevernregime

Rennleder for den nasjonale sesongåpningen i langrenn på Beitostølen, Torbjørn Broks Pettersen, beskriver overfor Dagbladet et nøye utarbeidet smittevernregime.

Blant annet skal alle på stadion deles inn i tre grupper som ikke får ha kontakt med hverandre. Det blir da en egen gruppe for utøvere og ledere, en gruppe for service og smøring, og en egen for mediene.

- Vi er forberedt innenfor de tillatelser og restriksjoner som vi har i dag. Det nye for utøverne blir blant annet at de ikke kan diskutere ski og smøring med smørerne, sier Pettersen til Dagbladet.

- Er du urolig for at utviklingen i smittesituasjonen skal gjøre at dere må gjøre store endringer eller i verste fall avlyse?

- Jeg er ikke veldig urolig for det, men følelsen ligger jo der hele tida. Men vi vet at til syvende og sist er det kommuneoverlegen som skal ta den avgjørelsen. Det var for eksempel han som stoppet oss i mars. Og det var riktig beslutning, uten tvil. Det som gjør at jeg er noenlunde trygg, er at idrettsutøverne som kommer, lever såpass isolert i det daglige og tar vare på seg selv. Jeg er mer usikker på presse og media, sier Pettersen.

- Kan arrangere

Første helga i desember skal det arrangeres verdenscup på Lillehammer for langrennsutøverne. Arrangementssjef i Norges Skiforbund, Terje Lund, forteller at de venter et svar fra myndighetene innen kort tid.

- Vi mener at med den smittevernprotokollen vi har laget kan vi arrangere på en forsvarlig måte, sier Lund til Dagbladet.

Lund jobber med å utvikle planer for flere mulige scenarioer. Tirsdag skal NSF bekrefte ovenfor Det internasjonale skiforbundet (FIS) om de kan arrangere Lillehammer-helga. Arrangementssjefen er ikke veldig urolig.

- Er det noen som er opptatt av smittevern så er det toppidrettsutøvere. De lever ekstremt i sin egen boble i forhold til andre. De som kommer fra Ruka vil ha en test som er tre dager gammel derfra. Det er ikke en masse utlendinger som kommer fra fjern og nær. Det er en veldig homogen gruppe som kommer med et ekstremt testregime i seg og med den bakgrunnen er vi klare for å arrangere, forteller Lund til Dagbladet.

Slik er status i de ulike landene som skal arrangere verdenscup i langrenn og skiskyting til vinteren:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer