Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northug til OL?

Totalt sjanseløs mot Klæbo. Men få Northug klar til OL!

Petter sliter med formen, men på landslaget kommer han til å få både tid og muligheter til å lykkes igjen.

BEDRE ENN RUSSERNE: Johannes Høstflot Klæbo holdt unna for både Sergej Ustiugov og Alexander Bolshunov. 21-åringen tar stadig taktiske steg, men den gamle sprintmesteren Petter Northug forsvant i prologen. Likevel er det viktig å få med Northug til OL. FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix
BEDRE ENN RUSSERNE: Johannes Høstflot Klæbo holdt unna for både Sergej Ustiugov og Alexander Bolshunov. 21-åringen tar stadig taktiske steg, men den gamle sprintmesteren Petter Northug forsvant i prologen. Likevel er det viktig å få med Northug til OL. FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET var et preg av olympisk alvor over sprinten på Lillehammer. Ikke bare fordi det sterke russiske herrelaget bruker den store OL-dramatikken til å presse fram tidlig form, men også fordi nivået blant de raskeste gutta til verdens største langrennsnasjon er blitt så høyt.

Åpningsfarten til Alexandr Bolsjunov fulgt opp av Sergej Ustjugovs forsering fram i tet og rykk opp den siste langbakken, gir et hint om det som møter Johannes Høsflot Klæbo i Pyeongchang dersom russerne får være med.

At han likevel vant en så vill sprintfinale, viser hvilken løper den tradisjonsrike trønderske skisporten igjen har løftet fra.

FOR om vi ble slått av måten Johannes gikk fra verdenseliten i Ruka for en drøy uke siden, var denne seieren en like solid bekreftelse på at han er en sjeldent mesteremne.

Etter at ha blitt staket ned av Ustjugov på oppløpet i semifinalen, forandret Johannes plan. Nå var det han som skulle komme bakfra og dra fordelen av større fart inn på det flate partiet før mål.

Russerens ustøhet i nedkjøringen gjorde at hverken Klæbo eller vi fikk en fullgod sjekk hvorvidt vår nye mann staker så fort at dette er en god plan B i OL-finalen, men det var ikke langt unna. Om Sergej spurtet på seg kjapp selvtillit i semifinalen, forsvant den boosten i finalen.

Johannes Høsflot Klæbo er fortsatt ikke til å slå.

MEN det er selvsagt Norge som sprintlag i en sport som er gledelig jevn. Det innebærer at alle medaljehåp på like vilkår må stelles og pleies fram til uttaket om drøyt halvannen måned. Det er jo nettopp noe så enkelt de siste ukers debatt om Petter Northug og laguttak har dreid seg om.

Der har ledelsen foreløpig gjort alt rett. Pål Golberg har fått selvtillit på spesialøvelsen sin selv om han ikke holdt inn i det røffe kvartfinaleheatet i dag, mens Sondre Turvoll Fossli med en ny finaleplass ser ut som en OL-løper. De to er nærmest til å følge Klæbo.

Den siste plassen er derimot ganske åpen. Da gjelder det å glemme at Petter Northug forsvant ut av prologen.

AKKURAT det gjør landslagsledelsen. For dem var det viktigste å se at Petter etter usikkerheten om trening og form nærmer seg et internasjonalt nivå.

Avstanden i prologen opp til Klæbo på over 13 sekunder, forteller bare hva som har skjedd helt i teten av internasjonal sprint:

  • Denne nye norske storløperen kommer på en normal dag aldri til å bli slått av Petter Northug igjen, men toppidretten består ikke av 365 normale dager.

Selv ikke for en 21-åring som tilsynelatende lærer alt om faget litt fortere enn alle andre.

Det gjør det viktig å få Petter opp på vanlig nivå. Også da blir selve prologen en utfordring, men i OL-felt er han en fin spiller selv om makstempoet til Klæbo er blitt for høyt.

FRAM dit kommer det hverken til å stå på støtte eller muligheter. Sannsynligvis er det bra å holde ham så nær resten av løpergruppa som mulig i ukene framover. Et alternativ er å bli med til Davos for å trene mens lagkameratene konkurrerer der kommende helg.

Så blir Tour de Ski neste mulighet. Der er det ok plass på det norske laget og et tett konkurranseprogram som kan gi Northug den utfordringen han trenger for å komme til OL.

DIT reiser Norge med et like sterkt langrennslag som de siste mesterskapene. For selv om det er blitt mye jevnere også hos jentene, fortsetter framgangen hos våre beste. I dag kom det en ny påminnelse om det ekstremt høye nivået til Maiken Caspersen Falla.

Nå har vi holdt på noen år med å fortelle Maiken hvilken fantastisk konkurrent som er på gang med Stina Nilsson, men sånt prat biter visst ikke. På samme vis som hun vant både verdenscupen og VM-gullet sist vinter, viser sesongstarten at Maiken fortsatt er best.

Også hun kan avgjøre både i de røffeste bakkene og i stakespurt inne på oppløpet. Det er et bra utgangspunkt siden Lillehammer-traseen er ganske lik avslutningen av OL-løypa.

Derfor så du to norske gullkort vinne i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!