- Totalt skandale

Landslagets assistenttrener, Per Joar «Perry» Hansen, snakker ut om de siste dagers drama. Mener det vil være «totalt skandale» for Østerrike hvis laget sklir på et bananskall mot Norge i kveld.

I KARANTENE: Per Joar Hansen (t.v.) og Lars Lagerbäck. Foto: Bjørn Langsem
I KARANTENE: Per Joar Hansen (t.v.) og Lars Lagerbäck. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Østerrike - Norge, kl. 20.45 på TV 2

- Det har vært en omtumlet samling, for å si det mildt. Det har gått fra håp til fortvilelse, sier fotballandslagets assistenttrener, Per Joar «Perry» Hansen (55), til Dagbladet.

Samme dag som Norge spiller gruppefinale mot Østerrike i Nations League, snakker han ut om de siste dagers drama.

Han og hovedtrener Lars Lagerbäck (72) skulle vært i Wien i kveld. På mektige Ernst Happel Stadion. I stedet må de se kampen foran TV-en. I coronakarantene. Med et nytt trenerapparat og 18 nye spillere i aksjon med flagget på brystet.

Situasjonen minner om galskap.

PÅ SIDELINJA: Lars Lagerbäck og Per Joar Hansen har ledet Norge siden 2017. I kveld følger de kampen mellom Østerrike og Norge fra TV-skjermen - i karantene. Foto: Bjørn Langsem
PÅ SIDELINJA: Lars Lagerbäck og Per Joar Hansen har ledet Norge siden 2017. I kveld følger de kampen mellom Østerrike og Norge fra TV-skjermen - i karantene. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Da visekaptein Omar Elabdellaoui (28) testet positiv for coronaviruset sist fredag, måtte hele laget i ti dagers karantene. Historien kjenner vi: Norges Fotballforbund jobbet på spreng gjennom hele helga og klarte å stable på beina et nytt lag med 18 spillere og støtteapparat.

Et B-landslag, som skal representere de norske fargene i kveld.

For «Perry», Lagerbäck og spillerne toppet det seg lørdag formiddag. De var på vei til Gardermoen for å fly til Romania. På bussen kom telefonen fra fotballpresident Terje Svendsen. Turen og kampen måtte avlyses.

Beskjeden var klar:

- Det vil stride mot norske myndigheters coronaregler å spille med personer som har vært i nærkontakt med en smittet (Omar Elabdellaoui).

SMITTET: Omar Elabdellaoui. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
SMITTET: Omar Elabdellaoui. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

- Hvordan var reaksjonene på bussen da dere fikk beskjeden?

- Det kan du jo bare tenke deg selv, sier «Perry».

- Naturligvis var det tungt. Vi hadde forberedt oss til kampen. Men det var ikke noe vi kunne få gjort noe med. Vi ville ikke bryte norsk lov. Vi må forholde oss til myndighetene. Det er ikke Norges Fotballforbund som bestemmer over norske myndigheter. Vi måtte bare ta det til etterretning, snu bussen og gjøre det vi hadde fått beskjed om.

- Fra utsida framsto dette som vanvittig dramatisk. Hvor langt hadde dere kommet?

- Vi fikk den siste beskjeden – om at det ikke ble noen kamp – mens vi var på Gardermoen. Den siste bagen var kastet inn på flyet. Flyet var lastet. Så kom telefonen fra høyeste hold. Da var det bare å snu og konstatere at det ikke ble kamp mot Romania

- Hva skjedde videre?

- Da var det bare å oppløse laget, sende spillerne til sine respektive klubber og gå i karantene.

Helt konkret var det den positive covid-19-testen til Galatasaray-backen Omar Elabdellaoui som sendte Norge ut i kaos.

- Hvordan er situasjonen hans i dag?

- Han takler det veldig bra, svarer «Perry» .

- Vi har vært i kontakt med ham to ganger. Han er på sitt eget bosted i Oslo. Han er blitt bedre og trener lett. Han har fått seg en sykkel. Han er heldigvis i god form og har bra framgang.

- Så symptomene har vært milde?

- Han er sterk og klar, og er i stor framgang.

MØTTE PRESSEN: Leif Gunnar Smerud, fungerende landslagssjef. Video: NTB Vis mer

- Hva er hovedteorien: Hvordan ble han smittet?

- Det er umulig å svare på. Men det er blitt sagt at flere spillere i Galatasaray har fått påvist smitte. Sannsynligheten er veldig stor for at Omar hadde med seg smitten inn på samlingen.

- Så det er ingen mistanke om et internt regelbrudd, at han møtte folk han ikke burde ha gjort?

- Absolutt ikke.

- Men har noen konkrete tanker om hvordan han faktisk ble smittet?

- Det er umulig å spekulere i. Du kan bli smittet over alt. På vei ut for å kjøpe en pølse. På vei til butikken. Det blir bare dumt å spekulere i hvor han er blitt smittet.

STORSTUE: Her - på Ernst Happel Stadion i Wien - spilles kampen i kveld. Her fra Norges trening i går kveld. Foto: Florian Schrötter / Expa / NTB
STORSTUE: Her - på Ernst Happel Stadion i Wien - spilles kampen i kveld. Her fra Norges trening i går kveld. Foto: Florian Schrötter / Expa / NTB Vis mer

- Smitten fikk store konsekvenser og Norge ble kastet ut i kaos. Har han gjort seg noen tanker rundt dette?

- Vi har sagt til Omar at det ikke er hans feil. Hvem som blir smittet er helt tilfeldig. Når både den engelske statsministeren (Boris Johnson) og den amerikanske presidenten (Donald Trump) blir smittet, kan hvem som helst bli det. Dette kunne like gjerne vært meg eller Lars (Lagerbäck). Det er totalt tilfeldig, og handler litt om flaks og uflaks.

- Hvordan har dialogen din vært med Lagerbäck de siste dagene?

- Den har vært god. Vi fikk ikke gjort noe annet enn å dra hjem og sette oss selv i ti dagers karantene. Vi prater sammen. Og vi kommer til å prate sammen med støtteapparatet når alt er ferdig og gå gjennom det som har skjedd. Vi vil snakke om hvordan folk har opplevd denne uka.

KAPTEIN: Mats Møller Dæhli er kaptein i kveld. Video: NTB Vis mer

«Perry» forteller at kveldens kamp er prosjektet til Leif Gunnar Smerud. Det er han som har plukket ut laget, da han fikk beskjed av ledelsen i Norges Fotballforbund om at de skulle prøve å stable en gjeng på beina.

- Han har fått alle våre analyser av Østerrike. Hvordan de ønsker å spille og styrken og svakheten til enkeltspillere. Alt har han fått med seg i bagasjen til Wien.

- Er det mulig å tro på seier i kveld?

- Fotball er fotball. Og det har skjedd mirakler i fotballen før. Dette er klisjeer, naturligvis. Men de østerrikske spillerne kan ikke være sikre på hva som sitter i den andre garderoben. De er store favoritter, og det vil være en totalt skandale hvis de sklir på dette bananskallet her når de har sjansen til å vinne gruppa og alt det medfører. Norge må bare gi full gass og skape mest mulig problemer for Østerrike.

Norge kan bli gruppevinner med seier. Men da må laget vinne med mer enn det Østerrike gjorde i det omvendte oppgjøret på Ullevaal (2-1). Innbyrdes oppgjør teller.

- Hva skjer med tanke på framtida til Lagerbäck og deg?

- Det er et spørsmål vi ikke eier. Det er det Norges Fotballforbund som gjør.

- Men hvordan er motivasjonen etter alt som har skjedd? Er den på topp?

- Ja, selvfølgelig er den det. Selv om dette har vært en spesiell samling, så er ikke dette noe som påvirker motivasjonen vår. Vi har hele tida gjort vårt beste for at A-landslaget skal vinne fotballkamper. Så er det opp til de som styrer i NFF å vurdere totalen for hvordan ting skal være til enhver tid.

Kampstart i kveld: Klokka 20.45.

NATIONS LEAGUE

Østerrike54018-512
Norge430111-39
Romania41124-84
Nord-Irland50143-101
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer