Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Totalt uakseptable tall

- Du kan enten gjøre som Kongsvinger og bygge stein for stein. Eller du kan gjøre som oss, bygge fort og kostbart, sier Vålerenga-investor Øystein Stray Spetalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor var underskuddet i Vålerenga Fotball AS 11 millioner kroner. Spetalen innrømmer at Vålerenga har gjort flere feil. - De har vi lært av. Og selv om underskuddene de to siste årene er totalt uakseptable, sover jeg godt om natta. # - De siste seks månedene har jeg visst at vi har begynt å få kontroll både over utgifts- og inntektssiden. Men tallene blir jo ikke noe penere av den grunn, sier Spetalen, som alene eier 10 prosent av Vålerenga-aksjene.

- På sikt er slike underskudd totalt uakseptable.

Fortsatt er ambisjonene å bringe driften i balanse, aller helst å tjene penger.

Det skal Vålerenga Fotball ASA gjøre ved å ta lærdom av feil, og jobbe enda hardere med den daglige driften.

For stor stall

Både Vålerenga og en rekke andre klubber sliter febrilsk med å slanke stallene sine. I Vålerenga får for eksempel Viggo Strømme rundt og hever 350000 kroner i året uten å gjøre annet enn å trene med rekruttene.

- Hva er lærdommen?

- At spillerlønningene for nummer 12-17 i stallen må ned. Og det kommer til å skje, det skjer allerede. Ikke bare i Vålerenga, men i hele Tippeligaen. De nest beste spillerne får kortere kontrakter, sier Spetalen.

- Er norsk fotball i ferd med å ta til vett?

- Jeg har et klart inntrykk av det. Jeg tror samtlige klubber mer eller mindre innser at de må basere regnskapene sine på driften alene. Det er stort sett bare Rosenborg som klarer å selge spillere til utlandet likevel. Det må jobbes bedre på inntektssiden gjennom økt satsing på organisasjonsoppbygging.

- Det gjelder ikke bare Vålerenga, men overalt.

Heller 8. enn 4. plass

- Det er klubbens innteker av den daglige driften som er med på å bestemme de sportslige resultatene. Gjennom resultatene får trenerne økonomiske midler til å disponere det spillermateriellet de ønsker ute på banen, sier Spetalen.

- Dette begynner det å bli allmenn forståelse for i Fotball-Norge nå. Derfor tror jeg en del klubber i dag er villige til å ofre en potensiell - og dyr - 4. plass til fordel for en 8. plass og heller tjene litt penger.

- I fjor fryktet du konkurser i Tippeligaen. Er faren over?

- Jeg tror både vi i Vålerenga og mange andre skjønte tegninga i tide. Risikotagninga kommer til å begrense seg kraftig, sier Spetalen.