Totalt utslitt

OPPDAL (Dagbladet): Dyvåt av svette piskes Vebjørn Rodal her gjennom 45 minutter med råkjør på trimsykkel. Trener Kjell Arve Husby beordret Vebjørn til åtte alternative treningsøkter i helga. - Han trenger et spark i ræva, sier Husby.

- Fenomenal kondisjonstrening. Sykling er ikke er så gunstig reint løpsmessig, men man tar man ikke skade av det inn i mellom. All variasjon er nyttig, sier Vebjørn Rodal til Dagbladet.

Ifølge landslagslege Ove Talsnes mistet Vebjørn og de 19 andre løperne rundt 40 kilo kroppsvekt i løpet av spinning-timen (intervallsykling etter instruksjon). Det fløt dammer av svette på gulvet. Slikt skremmer vannet av de fleste. Vebjørn tok det som en mann. Og fastslo tørt:

- I kveld får kona bare Kvikk-Lunsj.

Trener Kjell Arve Husby flirte høyest av alle akkurat da.

- Vebjørn har slurvet med å variere treninga. Han trenger et spark i ræva han også.

Alternativ helg

Lungebetennelse og bihulebetennelse har plaget Vebjørn siden siste uka i februar. Torsdag i forrige uka følte han seg endelig frisk på trening igjen. På høy tid. Fredag klokka 18.00 møtte han ved Oppdal Idrettshall til ei intens treningshelg. Sammen med 20 av Norges beste kvinnelige og mannlige mellomdistanseløpere sleit han seg gjennom kondisjonsøkter der løping stort sett var bannlyst. Det handlet om sykling, langrenn og svømming _ under vann.

- For å trene opp den anaerobe effekten, sier Kjell Arve Husby om svømminga.

Pappa Rodal

Riktignok brukte Vebjørn mesteparten av tida i svømmehallen til å bade sammen med sønnen Eivind (2), mens kona Liv _ sjøl Oppdals-jente _ satt og så på. Resten av løperne kjørte seg til krampe i den tredje kondisjonsøkta på fire timer. Men noen frynegoder skal en OL-mester tross alt ha. Dessuten hadde ingen av de andre løperne med seg barn som skreik etter pappa.

- Jeg prøver å være med på alt, men de løperne som kommer hit er allerede så gode at de ikke trenger meg som forbilde, sier Vebjørn.

Husbys hjertebarn

Treningshelga på Oppdal er Kjell Arve Husbys hjertebarn.

Ved siden av fire kondisjonsøkter var løperne gjennom en kombinert styrke-/spenstøkt, en rein styrkeøkt, en økt med løpsteknikk og en økt med _ ja, curling!

- Fin balanse- og konsentrasjonstrening, sier Husby.

Dessuten avveksling som gir effekten han ser på som sentral for å lykkes i å skape løpermiljø: Godt humør.

- Slit deg ut med stil og smil er et krav denne helga, sier Husby, som mener variert trening som dette er rein medisin for å unngå belastningsskader.

Hvor er trenerne

Kjell Arve Husby ser også store gevinster på det mentale planet med ei slik helg.

- Dette er ei intensiv helg som viser hvor godt løpere takler stress. Det avdekkes raskt hvem som er problemfiksert og hvem som er løsningsfiksert.

Husby er selvfølgelig ute etter det siste. Han trekker fram Vebjørn og stortalentet Ingvild Måkestad (16) som helt unike på feltet.

Samtidig hevder Husby at ei helg som denne ubevist endrer løpernes holdninger.

- De stresses mye at de ikke får tid til å være problemfiksert.

  •  Ett tankekors tillater imidlertid Husby seg: Han stiller seg lett undrende til fraværet av løpernes lokale trenere på samlinga. Bare Ingvild Måkestads far tok turen til Oppdal:

- De kunne nok snappet opp noe. Jeg tolker det slik at trenerne mener de ikke har noe å lære, sier Kjell Arve Husby.

VEBJØRNS FAVORITT: Høydepunktet for Vebjørn under den intensive treningshelga var møtet med sønnen Eivind (2) i svømmehallen. Men curling er også morsomt. - Curling er fin balanse- og kondisjonstrening, sier trener Husby.