Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tottenham-duoen har storspilt denne sesongen, men de har en stor svakhet

Kyle Walker og Danny Rose viste nettopp det mot Liverpool.

GOD SESONG: Tottenhams Kyle Walker (t.v.) og Danny Rose har imponert stort denne sesongen. Foto: David Klein/Sportimage/Cal Sport Media/NTB Scanpix
GOD SESONG: Tottenhams Kyle Walker (t.v.) og Danny Rose har imponert stort denne sesongen. Foto: David Klein/Sportimage/Cal Sport Media/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Av de mange suksessfulle historiene i Tottenhams enormt imponerende sesong, er det sannsynligvis Mauricio Pochettinos to faste backer som har forbedret seg mest. Lørdagens 1-1-kamp mot Liverpool viser imidlertid at det er et område duoen må bli bedre på.

Kyle Walker og Danny Rose ble tidligere betraktet på samme måte: god fysikk, men farlige defensivt. Det har sjeldent blitt stilt spørsmål ved styrken og utholdenheten til høyreback Walker, men han hadde en tendens til å være for høyt i banen, noe som gjorde at venstrevingene til motstanderlag utnyttet det ledige rommet han etterlot seg. Rose, som er mest kjent for sin høye fart, hadde et liknende problem.

Ingen av de har sett svake ut defensivt denne sesongen. Det hjelper helt klart at duoen spiller på hver sin side av de beste midtstopperne i ligaen i Jan Vertonghen og Toby Alderweireld, men Walkers posisjonering har forbedret seg dramatisk. Rose har dominert i en-mot-en-situasjoner på kantene, såpass mye at han har vært bedre defensivt enn offensivt.

Defensive angripere
Det som duoen fortsatt mangler er et felt som ofte blir oversett når en back skal vurderes: pasninger. Dette er et felt som veier tungt for alle andre spillere som blir kvalitetsvurdert. Spisser får i oppgave å legge seg dypere i banen for å bli involvert i spillet, mens keepere må være trygge med ballen og i stand til å starte angrep bakfra.

Backer blir sjeldent vurdert ut ifra dette kriteriet. Jobben deres handler primært om energi, og eksplosiv overlapping på kantene - men deres bidrag til pasningsspillet bør ikke bli oversett. Backene i Premier League med best teknikk, som Leighton Baines, Héctor Bellerín og César Azpilicueta, er trygge som midtbanespillere med ballen i beina, og bidrar med raske og skarpe pasningsbevegelser.

Spurs' 1-1-kamp på Anfield lørdag var en intensiv, panisk forestilling basert på raske overganger. Til tross for alt snakket om Jürgen Klopps «gegenpress» er det Spurs som får mest ut av de situasjonene, og det er derfor ikke katastrofalt når de mister ballen, fordi Pochettinos spillere er veldig flinke til å vinne den tilbake raskt.

IKKE HELT PÅ BALLEN: Dette er Danny Roses pasninger mot Liverpool i 1-1-kampen. De røde strekene er pasninger som mislyktes og de blå er pasninger som lyktes. Foto: Statszone
IKKE HELT PÅ BALLEN: Dette er Danny Roses pasninger mot Liverpool i 1-1-kampen. De røde strekene er pasninger som mislyktes og de blå er pasninger som lyktes. Foto: Statszone Vis mer

Likevel, Pochettino vil ikke være fornøyd med antall ganger backene hans mistet ballen. Walker avsluttet kampen med 68 prosent vellykkede pasninger, mens Rose var mye mer involvert, men likevel bare maktet å treffe riktig mann 71 prosent av gangene. Det var litt mindre enn Tottenhams samlede treffsikkerhet på 77 prosent.

Enkel forklaring
Det er ingen spesiell grunn til at disse tallene er så lave. Ja, Pochettino ønsker at spillerne skal spille ballen raskt i lengderetning i stedet for å nådeløst forsøke å beholde ballbesittelse på midten av banen, men Spurs vrir alltid spillet på en fin måte for å skape pasningsalternativer for Walker og Rose.

Selv om den nærmeste vingen blir markert tett, varierer en smart Dele Alli sin posisjon for å slå pasninger på fot, mens midtbanespillerne beveger seg sideveis for å gi pasningsalternativer, samtidig som begge backene er trygge med ballen og kapable til å vende spillet når det trengs.

Det er ikke slik at Walker og Rose ikke har potensielle mottakere når de skal slå en ball: det er rett og slett slik at ballen ofte havner på avveie.

I mange kamper kompenserer backene for denne svakheten med kontinuerlig overlapping, og begge har også blitt bedre til å slå en avgjørende pasning på den siste tredjedelen. Men mot Liverpool kunne Tottenhams oppbyggende spill vært bedre - og siden begge de sentrale midtbanespillerne gjorde en god kamp og Alli stadig var involvert, er det rimelig å sette spørsmålstegn ved backene.

Internasjonal front
Dette kan også bli vurdert når Roy Hodgson skal ta ut den engelske startoppstillingen i sommer-EM.

Walker og Rose er sannsynligvis favorittene, men England vil møte defensive motstandere som satser på kontringer i gruppespillet, slik at backene ikke får like mye frihet som denne Tottenham-duoen er vant til.

LITE INVOLVERT: Dette er Kyle Walkers pasninger i Liverpool-kampen. De røde strekene er pasninger som mislyktes og de blå er pasninger som lyktes. Foto: Statszone
LITE INVOLVERT: Dette er Kyle Walkers pasninger i Liverpool-kampen. De røde strekene er pasninger som mislyktes og de blå er pasninger som lyktes. Foto: Statszone Vis mer

Kvalitet i pasningsspillet vil være viktig - og i den sammenheng er ikke Walker og Rose verdensklasse.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram