Tottenham-fansen risikerer straffeforfølgelse

For kamprop.

RISIKERER STRAFFEFORFØLGELSE: Tottenham-fansen risikerer utestengelse fra klubbens hjemmekamper hvis de bruker kamprop som inneholder ordet «Yid» eller referanser til dette framover. Det skriver Det engelske fotballforbundet i en pressemelding i ettermiddag. Her etter Roberto Soldados matchvinnerscoring mot Swansea 25. august. Foto: AFP / CARL COURT / NTB Scanpix
RISIKERER STRAFFEFORFØLGELSE: Tottenham-fansen risikerer utestengelse fra klubbens hjemmekamper hvis de bruker kamprop som inneholder ordet «Yid» eller referanser til dette framover. Det skriver Det engelske fotballforbundet i en pressemelding i ettermiddag. Her etter Roberto Soldados matchvinnerscoring mot Swansea 25. august. Foto: AFP / CARL COURT / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Kampropet «Yid» har lenge vært brukt i engelsk fotball. Enten av Tottenhams tilhengere som et støttende og positivt utrop om eget lag og egne supportere.

Eller av London-klubbens motstandere i et forsøk på å rakke ned på klubben, som lenge har hatt mange fans blant jødiske miljøer i London.

Nå blir det imidlertid forbudt for alle å bruke «Yid», som stammer fra det jiddiske ordet for jøde.

- Antisemittisk Det engelske fotballforbundet (FA) mener det er antisemittisk, og skriver i en pressemelding i ettermiddag at supportere som bruker det under ligakamper framover vil risikere straffeforfølgelse.

- Fotballforbundet oppfordrer supportere til å unngå å bruke det i enhver situasjon, skriver FA på sin hjemmeside.

Det spørs om de blåhvites fans kommer til å respektere oppfordringen. Tottenham-supporterne har lenge kalt seg «Yid Army» og «Yids», mens en en spiller eller enkelt fan bare går under «Yiddo».

Varsom Spurs-ledelse Et godt eksempel er supporternes sang om spissen Jermain Defoe. Fansen synger vanligvis gjentatte ganger «Jermain Defoe, he's a yiddo».

Tottenhams styre vet godt at budskapet kan misoppfattes, men har lenge vært varsomme med å forby de jødiske referansene.

Nå tar uansett altså FA grep. Forbundet mener «Yid»-ropene kan føre til langt mer alvorlige utsagn.

- FA vet at det er deler av fansen i ulike klubber som beskriver seg selv på en slik måte, eller med en liknende variant av «Yid». Disse supportene hevder å bruke dette budskapet med stolthet og peker på at det ikke er ment på en negativ måte, skriver FA i pressemeldingen.

- Uansett kan dette føre til at andre føler seg krenket, uansett om de er jødiske eller ikke. I tillegg kan det være utfordrende å skille fansen som forsøker å bruke dette på en positiv måte fra dem som bruker det på en bevisst måte for å krenke, skriver FA.

Kan bli utestengt De som fortsatt bruker ordet «Yid», på en eller annen måte, kan bli straffeforfulgt, og risikerer en lengre utestengelse fra arenaene.

• Om FAs nye regel tas hensyn til vil vise seg under Tottenhams kamp mot Norwich på White Hart Lane førstkommende lørdag.