ADVARER: Yaya Touré mener problemene russisk fotball har med rasisme blant tilskuerne kan få afrikanske spillere til,å boikotte VM i 2018. Foto: Andrew Yates / AFP Photo / NTB Scanpix
ADVARER: Yaya Touré mener problemene russisk fotball har med rasisme blant tilskuerne kan få afrikanske spillere til,å boikotte VM i 2018. Foto: Andrew Yates / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

Touré advarer om VM-boikott

- Hvis vi ikke føler oss trygge, kommer vi ikke.

(Dagbladet): Det har stormet rundt Manchester Citys Yaya Touré og CSKA Moskva etter at Touré ble utsatt for rasistiske tilrop fra tribunen under Champions League-kampen onsdag kveld. Ivorianeren sa etter kampen at han syntes det var veldig trist å bli utsatt for slike ting, og etterlyste sterkere handlinger fra UEFA.

Nå advarer Touré om at afrikanske spillere kan boikotte VM 2018 i Russland, hvis ikke forholdene bedrer seg.

Trygghet er nødvendig - Det er nødvendig for oss at vi føler oss trygge. Hvis vi ikke blir forsikret om trygghet i VM i Russland, kommer vi ikke, sier Touré, ifølge Daily Mail.

- Det er et stort problem her. Det skjer hele tiden. Jeg har spilt i Ukraina, og der sa de også ting. Nå kommer vi hit og det er det samme igjen.

UEFA har nå tatt tatt ut en siktelse mot CSKA Moskva etter hendelsen, selv om klubben selv nekter for at de rasistiske tilropene skjedde.

- Det er ingenting å diskutere. Ingenting spesielt skjedde, sa klubbens pressetalsmann, Michael Sanadze, etter kampen.

Antirasismeorganisasjonen Kick It Out støtter Touré.

- Ting er ikke perfekte i Russland, men hendelser som dette er te deprimerende tilbakeslag, og setter spørsmålsetgn ved hvor egnet Russland er til å arrangere VM, skriver Kick It Out i en pressemelding.

Voldsom konsekvens Nestleder i Antirasistisk senter, Ervin Kohn, mener at å nekte Russland VM vil være en streng straff.

- Det er en voldsom konsekvens, men samtidig er det jo viktig å vise nulltoleranse for rasisme, så kanskje det er en mulig konsekvens. Likevel vil en boikott være en kollektiv avstraffelse for handlingene til et mindretall, så det blir veldig strengt, sier Kohn til Dagbladet.

Han mener heller at det er lederne som må ta ansvar for å forbedre situasjonen.

-Noe vi ofte savner er tydelighet fra ledere. Både politiske ledere og idrettsledere i Russland må stå fram og ta avstand fra dette, og si at dette er noe de ikke tolererer, sier Kohn. 

- FIFA er «hands-on» TV2-kommentator Øyvind Alsaker har tro på at FIFA kommer til å ta hånd om situasjonen.

- De hadde de samme probleme før EM i fjor, og det mesterskapet gikk uten problemer av den sorten. FIFA er veldig hands-on, og de er åpenbart klar over problemet. VM er FIFAs største utstillingsvindu, og hvis mesterskapet skulle bli preget av rasisme, ville det være et nederlag for FIFA.

Alsaker er enig i at lederne må gå foran, også når det gjelder Touré-saken.

- CSKA må si fra om at dette er noe de ikke tolererer. De kommer sikkert til å nekte til de blir presentert med beviser, men med en gang de blir det, må de handle. De kan ikke feie dette under teppet. Hvis de gjør det, må UEFA gå foran med et eksempel. Rasisme er noe vi ikke kan tolerere, og hvis CSKA ikke gjør noe med dette, må UEFA vurdere utestengelse fra Champions League.

OPPRØRT: Yaya Touré ble utsatt for rasistiske tilrop under kampen mot CSKA. Foto: Ivan Sekretarev / AP Photo / NTB Scanpix
OPPRØRT: Yaya Touré ble utsatt for rasistiske tilrop under kampen mot CSKA. Foto: Ivan Sekretarev / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer