Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de doping

Sykkelsporten mistet siste rest av troverdighet da det i går ble klart at Tour de France-vinner Floyd Landis hadde avlagt en positiv A-prøve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sist torsdag ble Floyd Landis historisk fordi han syklet en etappe i Tour de France som verden knapt hadde sett maken til. Nå viser det seg at han sannsynligvis blir historisk fordi han er blitt avslørt som en av tidenes største juksemakere - så sant B-prøven også er positiv.

Selv bedyrer han sin uskyld.

-  Nei, kom igjen, sier han når CNN spør om han har brukt doping.

Han mener den positive prøven kommer av at han tar medisiner for sin ødelagte hofte. Han tar nå kontakt med den spanske legen Luis Hernandez.

-  Han har hatt over hundre slike saker og aldri tapt, sier Landis om legen som har fåt syklister i samme situasjon renvasket tidligere.

Oppdragelsen hjalp ikke

Moren til Floyd håper at han trengte medisiner til den vonde hofta hans, og at det er forklaringen på den positive prøven.

-  Men er det verre enn det, fortjener han ikke å vinne, sier Arlene Landis ifølge AP.

JUKSEMAKER: Tour de France-vinneren Floyd Landis har avlagt positiv A-prøve. Er B-prøven også positiv er han en av tidenes største juksemakere. -  Nei, kom igjen, sier Landis når CNN spør om han har brukt doping. Foto: AP
JUKSEMAKER: Tour de France-vinneren Floyd Landis har avlagt positiv A-prøve. Er B-prøven også positiv er han en av tidenes største juksemakere. - Nei, kom igjen, sier Landis når CNN spør om han har brukt doping. Foto: AP Vis mer

Familien til Floyd Landis er menoitter, som er et strengt kristent kirkesamfunn, og de ga gutten en tøff oppdragelse. Det ser imidlertid ikke ut til å ha hjulpet. Mye tyder nå på at han jukset seg til seier i verdens største sykkelritt. Etter seieren i Paris takket Floyd Landis familien for at de hadde lært ham det han trengte for å vinne Tour de France.

-  Jeg har ikke snakket med ham siden dette skjedde, men jeg trekker ingen slutninger før jeg vet hva som er fakta. Jeg vet at det kan være en fristelse for enhver rytter, men jeg vil ikke trekke forhastede slutninger, sier hun, før hun innrømmer: -  Det skuffer meg.

-  Mine foreldre lærte meg at hardt arbeid og tålmodighet er noen av de viktigste tingene for å få det du vil.

Hjalp Lance

I likhet med Roberto Heras, som også testet positivt for doping etter å ha vunnet Spania Rundt i fjor, har også Floyd Landis vært hjelperytter for Lance Armstrong. På det samme laget syklet norske Steffen Kjærgaard. Han er nå juniorlandslagstrener i Norge.

-  Det er mulig jeg har vært, og er jævlig naiv, men jeg har ikke sett noe spesielt med de gutta, sier Kjærgaard.

Lance Armstrong, som selv har opplevd en rekke dopingbeskyldninger, fortale etter Tour de France at han var glad Landis hadde vunnet.

-  Jeg er glad det er en som har vært gjennom vårt program som vant. Da kan vi ta litt kredit for å ha hjulpet til med å utvikle Floyd, sa Armstrong ifølge The Independent.

image: Tour de doping

Landis valgte imidlertid å gå fra Armstrongs lag, og over til Phonak. Et lag som har vært hardt belastet med doping. Enkelte av de sterkeste rytterne ble ikke med til Touren fordi de var involvert i skandalen i Spania, mens de har en hel rekke andre som har vært involvert i doping.

Samfunnsproblem

Spørsmålet er om Landis er noe verre enn andre.Skandalene er kommet tett i sykkelsporten.

-  Vi har et troverdighetsproblem, innrømmer Kjærgaard.

Tidligere etappevinner i Tour de France, Dag Otte Lauritzen, mener det blir helt feil å kalle dette er sykkelproblem.

- Det er det samme i fotball, langrenn og andre idretter. Dette er et toppidrettsproblem, et samfunnsproblem, sier Lauritzen.

Han trekker fram skandalen i italiensk fotball, og fotballspillere som har innrømmet EPO-bruk. Listene til den spanske doplegen Fuentes inneholdt ifølge Lauritzen 160 navn på idrettsutøvere utenfor sykkelsporten.

- Alle trodde langrennsporten var død etter etter at Mika Myllylä ble tatt, men den er jo ikke det.

Den tidligere toppsyklisten vil ikke bortforklare sykkelsportens problem, men mener at dopingproblemene ikke må sees isolert på sykkel. Han mener jukset har en hovedårsak:

-  Det er for mye penger i omløp.

Fortsette kampen

Lauritzen mener det er de samme mekanismene som ligger bak jukset og kriminaliteten som man ser i resten av samfunnet, som det man opplever i idretten.

- Man må jobbe med etikk og moral, allerede fra barneårene, mener Lauritzen er den eneste resepten.

- Noen vil alltid jukse, vil ikke da dopingproblemet være umulig å få bli kvitt?

- Tror du man skal slutte å ha militæret og politiet fordi det alltid vil være noen som gjør noe galt, spør Lauritzen retorisk tilbake.

- Selv om dette har skjedd er jeg likevel glad i sykkel, langrenn og fotball. Vi må bare fortsette kampen.