SPEKTAKULÆR NATUR:  Bilder av hav, fjell, strender og midnatssol skal være med på å selge sykkelrittet Arctic Tour of Norway til de internasjonale tv-seerne. Rittet vil gå i fylkene Nordland, Troms og Finnmark. Her fra Ramberg i Lofoten. Foto: Visit Norway
SPEKTAKULÆR NATUR: Bilder av hav, fjell, strender og midnatssol skal være med på å selge sykkelrittet Arctic Tour of Norway til de internasjonale tv-seerne. Rittet vil gå i fylkene Nordland, Troms og Finnmark. Her fra Ramberg i Lofoten. Foto: Visit NorwayVis mer

Tour de France-arrangørene vil ha midnattssol

- Et helt spesielt konsept, sier Johan Kaggestad om Norges nye internasjonale sykkelritt.

I august vil tv-seere i 153 land se proffsyklister kjempe om etappeseiere i midnattssol, blant fjell, hav, strender og Hurtigruten.
Arctic Race of Norway er navnet på Norges nyeste UCI-ritt.

Som medarrangør er ASO - de som står bak blant annet Tour de France, Paris-Roubaix og La Flèche.

TV 2-sykkelekspert, Johan Kaggestad, sier det er stort at ASO har valgt å satse på rittet, som vil gå i Nordland, Troms og Finnmark fra 8. - 11. august.

- ASO gjør noen sånne stunt, som gir eksotiske ritt, blant annet Tour of Qatar. Men dette rittet vil jo bli det nordligste på den internasjonale UCI-kalenderen, sier Kaggestad.

- Det er stort Bak Arctic Tour of Norway står det en gjeng med ildsjeler, som blant annet fikk NM til Andørja i 2006. Kaggestad sier han er imponert over at de nå også får et stor internasjonalt renn til Nord-Norge.

- Dette er et helt spesielt konsept, og det at disse "gærningene" har fått det til er stort, sier sykkelkommentatoren.

Årlig får ASO (Amaury Sport Organisation) mange nye konsepter de kan velge mellom, forteller lederen for Norges nye internasjonale ritt. Men den nordnorske naturen, med midnattssola, var kanskje ikke så vanskelig å selge.

- Det landskapet og tv-bildene som kan skapes her er helt unikt, forteller Knut-Erik Dybdal, om hvorfor ASO gikk for nettopp deres konsept. 
Han forteller at det allerede nå er klart at når løperne sykler langs kysten i august, så vil tv-bildene bli sendt i 153 land.

- I Nord-Norge er det lyst hele døgnet på sommeren. Dermed kan man produsere tv-bilder med dagslys også på ettermiddagen og kvelden, sier Dybdal om løpets helt klare fordel.

Håper på Tour de France-effekt Tanken fra ASO er at når Tour de France er avsluttet, skal både syklister og produksjonsutstyr flyttes langt nordover.

- En av grunnene til at løpet ble flyttet fra juli var at vi vet at de store lagene er interessert i å delta, og at de ønsker mer tid etter Tour de France, sier Dybdal.

 IMPONERT:  Sykkelekspert Johan Kaggestad tror Norges nyeste UCI-ritt vil bli et spesielt ritt. Han tror det kan komme flere store navn til Nord-Norge i august. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
IMPONERT: Sykkelekspert Johan Kaggestad tror Norges nyeste UCI-ritt vil bli et spesielt ritt. Han tror det kan komme flere store navn til Nord-Norge i august. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Dybdal vil ikke gå ut med noen navn på deltakere ennå, men Johan Kaggestad sier det er grunn til å tro at rittet vil kunne trekke noen store navn.

- Ja, det tror jeg, siden de har den relasjonen med ASO. Jeg er usikker på hvilke ryttere som kommer, men at de store lagene kommer, det tror jeg, sier han, som mener løpet er en flott mulighet for landsdelen til å vise seg frem.

Økonomiske brikker snart på plass Dybdal forteller at de fortsatt jobber med å få finansieringen for de tre første årene på plass. I mai søkte Arctic Race of Norway om statsstøtte, noe Regjeringen sa nei til. Men Dybdal forteller at de ennå er i dialog med Regjeringen, særlig med tanke på ringvirkningene løpet kan gi landsdelen.

Så langt har pengene kommet fra kommunene, Nordland- og Troms fylkeskommune og ulike banker og andre sponsorer.

- Vi kan ikke gå ut med at alt er på plass. Men sånn det ser ut nå vil brikkene falle ordentlig på plass innen et par uker, understreker Dybdal.

Han har stor tro på at økonomien kommer på plass, og at man etter hvert kan slippe flere detaljer både rundt selve arrangementet og navn på deltakende syklister.

- I nordnorsk sammenheng vil dette bli den største begivenheten på sportssiden noensinne, sier han.