Tour de France i Alpene: Fire legendariske fjell

Froome returnerer til stedet han ydmyket kapteinen.

TRONSKIFTE: Det var opp mot La Toussiere de interne stridighetene i Team Sky fløt til overflaten. Chris Froome kjørte Bradley Wiggins (i gult) av hjulet. - Jeg tror det er best for alle om jeg reiser hjem, skrev Wiggins i en SMS til sportsdirektøren den kvelden. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
TRONSKIFTE: Det var opp mot La Toussiere de interne stridighetene i Team Sky fløt til overflaten. Chris Froome kjørte Bradley Wiggins (i gult) av hjulet. - Jeg tror det er best for alle om jeg reiser hjem, skrev Wiggins i en SMS til sportsdirektøren den kvelden. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(procycling.no): Tour de France har kommet til den 17. etappen, og nå venter fire avgjørende dager i Alpene.

LIVE: Følg Tour de France via procycling.no/tdf!

Iført la maillot jaune har Chris Froome 3:10 i sekken på Nairo Quintana idet rytterne inntar etappen mellom Digne-Les-Bains og Pra Lop.

Her vil han trolig også utfordres av mer tekniske og risikotagende utfordrere i Vincenzo Nibali og Alberto Contador.

Pra Loup - Kannibalens fall Bare to ganger tidligere har fjellresorten Pra Loup dukket opp i touren. Det er likevel hellig grunn og åsted for et av de mest åpenbare maktskiftene i rittets historie.

For 40 år siden ledet uslåelige Eddy Merckx rittet, som vanlig, men gikk fullstendig næringstom etter å angrepet sine konkurrenter i bunnen av Pra Loup.

Tre kilometer unna mål ble han hentet inn av Bernard Thévenet som stakk av med både etappeseieren og ledertrøya (han vant også touren to år senere, i 1977).

«Bildene viser Merckxs fjes dratt av angst, hule øyne, nedsunket holdning og armene låst over styret, skuldre som forknytte topper av anstrengelse og nød. Thévenet, med munnen åpen for å gulpe i seg mer oksygen, ser ganske presset mot sin grense også, men innsatsen hans driver han framover, han har lettet på baken og har øynene fiksert på veien framfor seg», skrev Greame Fife om scenen som utspant seg.

Og til dere som tror at Chris Froome-mobben er ute av kontroll? I opptakten mot Pra Loup-etappen ble Kannibalen Merckx slått i nyrene av en tilskuer på Puy de Dome.

Den belgiske mester vant aldri touren igjen etter dette, og la opp tre år senere.

Selve klatringen opp til resorten er 6,2 kilometer lang og holder 6,5 prosent i snitt (8 prosent opp til mål). Før man kommer dit venter klatringen opp førstekategorien Col d´Allos og en djevelsk utforkjøring der Alberto Contador og Vincenzo Nibali er nødt til å utfordre rittlederen.

Col du Glandon - klatrernes springbrett 1.924 meter over havnivå, ruver Col du Glandon som en bauta i Dauphiné-Alpene.

Glandon er gjerne som regel ikke mer enn et punkt på ruta, men gjerne startrampe for et heltemodig opportunister i brudd. Og slik lages også legender i Tour de France.

13 ganger har fjellet dukket opp touren. Først i 1947, da etappen gikk mellom Grenoble og Briançon.

Og sist i 2013. Da ble det fyrverkeri oppover den 21,7 kilometer lange stigningen. 40 mann stakk i brudd, og Ryder Hesjedal var først over toppen av Glandon. Etappeseieren var det dog Rui Costa som stakk av med, etter å ha nedkjempet franske Pierre Rolland.

KANNIBAL-DØDAREN: Bernard Thévenets (i midten) sablet ned selveste Eddy Merckx (til venstre) opp mot Pra Loup. Det er ingen turist til venstre, heller, men Raymond Poulidor. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
KANNIBAL-DØDAREN: Bernard Thévenets (i midten) sablet ned selveste Eddy Merckx (til venstre) opp mot Pra Loup. Det er ingen turist til venstre, heller, men Raymond Poulidor. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

Men det er så mange veier vekk fra Glandon. Kongene av fjellet er klatretrøyegrossister som Richard Virenque og Lucien Van Impe.

Van Impe vant polkadottrøya seks ganger mellom 1975 og 1983. I tre av disse versjonen dukket Col du Glandon opp, og belgieren var først over toppen ved alle anledninger.

La Toussiere - Froome viser sitt register Det er tredje gang La Toussiere-Les Sybelles er målby under touren.

Mest kjent er selvsagt etappen opp hit i 2012. Om Pra Loup definerte et sykkelhistorisk tronskifte, skjedde det samme her for tre å tilbake — dog innenfor ett og samme sykkellag, noe som gjør det et par hakk mer uvanlig.

Chris Froome angrep nemlig sin egen lagkaptein etter å ha tilbakelagt 12 av totalt 18 kilometer opp til La Toussiere.

Froome økte farten i front — og kun Thibaut Pinot maktet å følge. Han endte altså opp med å kjøre rittleder og lagkamerat Bradley Wiggins av bakhjulet sitt.

Deretter ble Froome kommandert tilbake av en sjokkert Sean Yates i Sky-følgebilen.

I etterkant skal Wiggins ha sendt følgende tekstmelding til sportsdirektøren:

«Jeg tror det best for alle om jeg reiste hjem».

Mer glemt er nok Michael Rasmussens ferd opp her i 2006. Den første gangen stigningen testet Tour de France-rytterne.

Den dopingbefengte dansken vant etappen, og siden klatretrøya. Det var også her Floyd Landis gikk helt ned i kjelleren - før han slo tilbake med kroppen full av styrkedrikk den påfølgende dagen. Etter etappe 17, mot Morzine, testet han positivt på både testosteron og epitestosteron og ble siden fradømt tittelen.

Alpe d´Huez - vulgær folkefest: 250 kilometer skiløyper og terrengsykkelstier er noe av det Isère-resorten har å by på til turistene.

Det bor faktiske ikke mer enn 1400 mennesker her, men i Tour de France-sammenheng er dette stedet udødelig. 29 ganger har stedet dukket opp på arrangørens kart, og som oftest forseres de 21 serpentinersvingene mot slutten av dagen.

Folkelivet her er helt enormt.

Jeg husker jeg opplevde stillheten som det mest truende da jeg snirklet opp med pressebilen her i 2012. Jeg hadde vinduet åpent og sto plutselig midt i det nederlandske fugleberget av mennesker som hvert år trekker mot den sjuende svingen fra toppen.

KLATRERNES SPRINGBRETT: Den grønne kjempen, Col du Glandon. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
KLATRERNES SPRINGBRETT: Den grønne kjempen, Col du Glandon. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

Tusenvis av mennesker i oransje som bare så på meg. Som om helvete kunne bryte løs når som helst.

Et helvete ble det også — for rytterne. De skulle nemlig passere den 13,8 kilometer lange passasjen to ganger under 100-årsutgaven av Tour de France.

Det ble snakket om at én million mennesker hadde samlet seg i fjellet denne dagen.

Historisk sett er Fausto Coppi og Lance Armstrong sterke navn på Alpe d´Huez. Begge har skilter i hver sin sving oppover her.

I 1999 opplevde Giuseppe Guerini å bli veltet av en fotografernde turist her. Han vant likevel etappen.

I 2011 holdt Cadel Evans begge Schleck-brødrene på avstand i sammendraget opp bakken. Dagen etter sikret han seg tittelen under tempoetappen i Grenoble.

Om 2015-utgaven av rittet blir en sekundstrid, er det for tidlig å si noe om.

Kan vi få et tredje tronskifte mellom Froome og hans fem år yngre utfordrer, Quintana?

Alpene først, deretter fasit. Det har Tour de France-historien lært oss.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

FUGLEFJELLET: Folkelivet ved Alpe d´Huez er enormt. Her blir Carlos Sastre formanet til å trå fortere. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
FUGLEFJELLET: Folkelivet ved Alpe d´Huez er enormt. Her blir Carlos Sastre formanet til å trå fortere. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer