I TRØBBEL: Vincenzo Nibali og Astana vant fjorårets Tour de France, men kan nå miste plassen i årets versjon av treukersrittet.  Her fra den sjuende etappen i 2014-utgaven. Foto: JEFF PACHOUD /Afp / NTB scanpix
I TRØBBEL: Vincenzo Nibali og Astana vant fjorårets Tour de France, men kan nå miste plassen i årets versjon av treukersrittet. Her fra den sjuende etappen i 2014-utgaven. Foto: JEFF PACHOUD /Afp / NTB scanpixVis mer

- Tour de France ruller fint videre uten Astana

Eks-proff mener rittet ikke får lavere status uten vinneren.

(procycling.no): Stjernelaget Astana står i fare for å miste plassen i Tour de France og de andre storrittene på verdenstouren. Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) bekreftet fredag at de anbefaler sin egen uavhengige lisensnemd om å trekke tilbake lisensen til Astana på det øverste nivået.

I begrunnelsen fra UCI heter det at forbundet har gått gjennom revisjonen av rapporten om Astana og lagets antidopingkultur, retningslinjer og lederstruktur. Revisjonen er gjort av idrettsinstituttet ved Universitetet i Lausanne (ISSUL).

Etter en grundig gjennomgang av den omfattende rapporten, tror UCI at den gir et solid grunnlag for å ta saken videre til lisensnemda, og ber om at Astanas lisens blir trukket tilbake.

I fjor ble to av lagets proffryttere, brødrene Maksim og Valentin Iglinskij, tatt i doping. Også flere syklister fra Astanas rekrutteringslag ble utestengt for posistive dopingprøver.

Det er forløpig ikke kjent om om laget til Vincenzo Nibali, den regjerende Tour de France-mesteren, kan få fortsette på nivået under. Men et tittelforsvar i det franske treukersrittet kan de trolig glemme uten status som verdenstourlag.

Astana tar trolig saken videre til Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) hvis lisnesnemda fratar dem statusen. Ifølge Cyclingnews snakker lagledelsen med advokater for å bestemme hvordan de skal reagere på UCIs anmodning.

- Helt riktig
Mads Kaggestad mener Astana alltid har vært et lag med mange skandaler rundt seg, helt siden det første året tilbake i 2007. Da tok kasakhstanske sponsorer over restene etter et annet veldig dopingbefengt lag, spanske Liberty Seguros.

Den tidligere Crédit Agricole-rytteren er klar på at laget ikke hører hjemme på verdenstouren om de ikke følger UCI-kriteriene, enten det gjelder antidopingarbeid eller andre ting.

- Hvis Astana har fått lisens på feil premisser er det helt riktig at de skal fratas plassen, sier Kaggestad til procycling.no, før han tilføyer:

- Jeg regner med at det er dopingsaker som er årsaken til at de kan bli kastet ut. Men det kan også være økonomiske årsaker inne i bildet. De har tidligere hatt trøbbel blant annet med å betale lønn til rytterne i tide.

Kaggestad får støtte av Alexander Kristoffs trener, Stein Ørn.

- Jeg mener det er helt åpenbart at Astana ikke kan få fortsette om de ikke følger dopingkodeksen. Det er viktig at UCI markerer dette og er helt klare. Det går ikke lenger å ha med personer som lefler med doping og hvordan sykkelsporten var i gamle dager, sier Ørn til procycling.no.

Neppe savnet
TV 2-ekspert Kaggestad tror ikke at Tour de France vil bli preget av en Astana-utestengelse og et fravær av fjorårsvinner Nibali.

- Mange mener at Astana er verdens beste sykkellag, og de har jo også én av de tre beste sammenlagtrytterne i verden. Men det er såpass mange sykkelryttere i eliten uansett. Jeg tror ikke et ritt som Tour de France vil merke Astanas fravær når det pågår, sier 38-åringen.

- I sykling skapes det helter uavhengig av hvilke lag eller ryttere som er med. Man klarer omtrent aldri å samle alle de beste rytterne uansett, ikke engang i Tour de France. Jeg tror ikke det vil bety all verden hvis Astana ikke får være med. Tour de France ruller fint videre uten dem, legger han til.

Kaggestad synes synd på rytterne som er kommet til Astana i det siste, og ikke har tilknytning til lagets mange dopingsaker. Han trekker spesielt fram den kjøresterke nykommeren Lars Boom. Nederlenderen er en rytter som blir savnet i de store rittene ved en utestengelse, mener eks-proffen.

Han tviler på om Vincenzo Nibali eller andre finner seg nye lag i år hvis Astana blir ekskludert fra verdenstouren.

- Nei, budsjettene og plassene på de andre lagene er allerede satt. Det flommer ikke over av penger i sykkelsporten lenger. Det blir nok vanskelig for en rytter som Nibali å få erstattet den kontrakten han har i Astana. I tillegg vil han sikkert ha med seg noen av hjelperytterne sine til et nytt lag, påpeker Kaggestad.

- Det er ekstremt viktig for Astana å ha Nibali i laget og jeg tror han uansett fortsetter der med et alternativt rittprogram. Men jeg tror de kan glemme å bli invitert til Tour de France.

Avgjørelse kan drøye
Kaggestad understreker at det fortsatt kan bli lenge til vi får vite om en Astanas-utestengelse blir endelig.

- Når en sak skal behandles av lisensnemda betyr det ikke at den er avgjort ennå. Lisensnemda skal være uavhengig av UCI. Jeg tror UCI gjør dette for å statuere et eksempel, sier han.

Han er litt overrasket over at forbundet har foreslått dette nå, og at man ikke tok steget ved forrige anledning.

For noen sesonger siden tapte UCI en ankesak i CAS etter først å ha avvist Katjusjas lisenssøknad. Det russiske laget fikk avgjørelsen omgjort i CAS og kom seg derfor med på verdenstouren likevel.

Denne gangen har UCI avventet med å avslå Astanas søknad i påvennte av flere bevis. Lisenssøknad for årets sesong ble behandlet og innvilget 10. desember, blant annet med forbehold om at laget kunne vise til et forbedret antidopingarbeid.

President Brian Cookson poengterte at gjennomgangen av Astana-systemet ikke var ferdig da, og at laget fortsatt risikerte å bli fratatt statusen som verdenstourlag.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!