Tour de France-ryttere lever lenger enn folk flest

Merkelig nok?

 TØFT YRKE:  SElv om syklister lider fælt under den aktive karrieren, lever de lenger enn folk flest, viser en fransk undersøkelse. Foto: Digitalsport
TØFT YRKE: SElv om syklister lider fælt under den aktive karrieren, lever de lenger enn folk flest, viser en fransk undersøkelse. Foto: DigitalsportVis mer

De blir ofte forbundet med sofistikert doping, stygge ulykker og tidlig død for mange av rytterne, men nå slår en ny studie sprekker i dette ryktet.

Det viser seg nemlig at mannlige franske proffsyklister som har kjørt Tour de France mellom 1947 og 2012, lever lenger enn normalbefolkningen, faktisk så mye som 6,3 år.

Undersøkelsen som viser dette, er utført av en forskergruppe ledet av Eloi Marijon ved senteret for hjerte- og karsykdommer i Paris. 786 ryttere har deltatt i undersøkelsen. Det gjelder franske ryttere som har fullført Touren minst en gang siden 1947, og levealderen til disse rytterne er sammenlignet med normalbefolkningen.

208 av de undersøkte rytterne var døde per 1. september 2012. Dødsraten ligger 41 prosent lavere enn for normalbefolkningen. Det viser seg også at død på grunn av kreft og luftveissykdommer var henholdsvis 44 og 72 prosent lavere enn gjennomsnittet.

Raten når det gjelder død på grunn av hjerte- og karsykdommer, var nede på en tredel av det som var normalt i befolkningen som helhet.

I den perioden undersøkelsen gjelder, har sykkelsporten vært gjennom tre perioder med utstrakt doping. I 1950- og 60-årene var det amfetamin som gjaldt, anabole steroider overtok på 1970- og 80-tallet, mens det de siste 15-20 årene har vært EPO (bloddoping) og bruk av veksthormoner som har vært mest brukt.

At syklistene lever lenger enn folk flest kan forklares med at de fleste lever et sunt og godt liv, at de fleste fortsetter å trene etter at karrieren er over, og at det ikke er så mange som røyker.

(NTB)