Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Tour de France-sjansen er 50-50

Bystrøm klar for å kjempe om Tour-billett i Critérium du Dauphiné. 

DRØMMER OM TOUREN: Oppkjøringsrittet Critérium du Dauphiné er Sven Erik Bystrøms siste sjanse til å overbevise. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
DRØMMER OM TOUREN: Oppkjøringsrittet Critérium du Dauphiné er Sven Erik Bystrøms siste sjanse til å overbevise. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Onsdag morgen sitter Sven Erik Bystrøm og avventer. Avventer regnbygene han har hørt skal lette før dagens fire timer lange treningstur kan begynne. Den Stavanger-baserte haugesunderen er imidlertid godt kjent med Vestlandets flyktige værguder og tar ingenting for gitt.

Garantiene er heller ikke mange under den lunefulle sykkelhimmelen. Bystrøm håper likevel å ha lagt årets stormer bak seg, når han nå jakter en Tour de France-plass etter et lengre skadeavbrekk.

Forrige uke var Katusha-Alpecin-rytteren endelig tilbake i konkurranse i Baloise Belgium Tour; 25-åringens første ritt siden han veltet i ut av Gent-Wevelgem med håndbrudd i slutten av april. Gjennomføringen var oppløftende og høydeoppholdet på Sierra Nevada i forkant et fint springbrett mot Critérium du Dauphiné. I Frankrike får den tidligere U23-verdensmesteren en siste mulighet til å overbevise Katusha-ledelsen før La Grande Boucle.

– Formen etter høydeoppholdet var veldig bra egentlig, og jeg følte meg fin i Belgia også, sier Bystrøm til procycling.no.

– Jeg manglet kanskje litt av det siste lille trøkket man må ha for å være helt i toppen. Sånn «over all» kjente jeg at formen var mye bedre enn før oppholdet på Sierra Nevada.

Veien tilbake fra skade

Det var i et kraftig sammenstøt med en jernstolpe i semi-klassikeren Gent-Wevelgem at Bystrøm pådro seg et brudd i venstrehånden. Han husker lite av selve velten, men smertene i etterkant sitter frisk i minne. Nå er gipsen fjernet og beinet så å si grodd. Likevel ulmer et par små mørke skyer i horisonten.

– Jeg kjørte kanskje litt mer safe i Belgia enn vanlig. For går jeg i en ny velt nå, kan det bli ille, hvis jeg tar meg for med den samme hånden, sier den kjøresterke puncheur-en – som innrømmer at han har lagt bak seg en krevende rekonvalesens.

– Etterpå hadde jeg en uke hjemme der jeg gjorde ingenting. Hånden var gipset og kroppen ganske forslått. Det var ikke akkurat den beste friuken jeg har hatt, og jeg sleit med å sove. Men tiden leger alle sår og alt ble bedre etter hvert. Det ble fire uker totalt med skinne og gips. Etter ti dager kunne jeg trene på rulle, gå lange turer og trene styrke. Så jeg har holdt formen ganske godt ved like. Etter fire og halv uke var jeg ute på veien igjen. Men hånden var ikke helt bra etter at gipsen ble tatt av. Jeg klarte ikke å spurte skikkelig og kunne ikke stå i bakkene, sier Bystrøm – som vanligvis danser elegant i pedalene når profilen peker over.

Katusha-rytteren må akseptere at beinet ved håndroten kan ta opp mot et år før det gror skikkelig.

– Men det påvirker meg ikke når jeg sykler nå. Det er ikke 100 prosent, men 95 prosent skal være godt nok. Det kan plage meg når jeg tar på meg sokker, eller andre dagligdagse ting, sier Bystrøm – som endelig har en legitim unnskyldning for å droppe push-ups.

Høydetrening

Håpet var å rekke Tour of California, der lagkamerat Alexander Kristoff og hans opptrekkere konkurrerte i midten av mai. Men det amerikanske etapperittet kom for brått på i rekonvalesensperioden. Et par uker i høyden på Sierra Nevada med FDJ-rytter Odd Christian Eiking ble derfor et godt alternativ.

– Odd skulle også ha løpspause. Derfor tenkte vi det var like greit å trene i høyden, i stedet for på Mallorca for eksempel. Høydeeffekten i treningen er god å ha. Dette var på privat initiativ og vi fikset alt selv, betalte for alt selv. Jeg tror laget er fornøyd med det. Det viser at jeg satser litt ekstra på å finne formen. Laget liker at vi gjør høydetrening, sier Bystrøm som hadde tre uker i italienske Livigno før OL i Rio.

– Dette var litt høyere enn Livigno. Vi bodde på et sportssenter på cirka 2400 meters høyde. Alt var veldig enkelt og simpelt. Rommet var litt stusselig, men alt lå til rette for å spise, trene og sove. I lengden er det kjedelig, men treningen er god.

Høydetreningen gjorde åpenbart alkymi med formen til Eiking, som stormet til seier i det franske rittet Boucles de l'Aulne like etter oppholdet. Bystrøms comeback i Baloise Belgium Tour var ikke like spektakulært, men følelsen av å være tilbake på veien var ikke mindre betryggende av den grunn.

– Jeg presterte godt og jevnt hver dag. Håpet var å prestere litt bedre tempo. Der følte jeg meg dårligst og hadde ikke noe ekstra gir å gå på. Men på fellesstartetappene var jeg sterkt kjørende. Laget fikk en etappeseier med (Maurits) Lammertink og satset sammenlagt med (Tony) Martin, så jeg ble litt mer hjelperytter enn jeg hadde håpet på. Det var uansett godt å være tilbake. Det var ikke WorldTour, men feltet var ganske sterkt og det var fint å være i nærheten toppen.

Tour de France-sjanser

Jobben som hjelperytter fortsetter i Critérium du Dauphiné (4-11 juni), der Bystrøm stiller seg til disposisjon for sin faste sparringpartner Kristoff. En ny solid prestasjon er det han trenger for å trygge sin plass blant de ni utvalgte som får kjøre Tour de France i juli.

– Jeg må prestere jevnt og godt. Fokuset blir å gjøre en bra jobb for Alex og hjelpe han inn mot spurtene. Det blir viktig med tanke på uttaket til Tour de France, som kommer etter Dauphiné og Sveits (rundt). Nå er det opp til meg selv å bevise at jeg har noe der å gjøre, sier Bystrøm – som ikke har tenkt å la seg hemme av håndskaden.

– Det har man ikke råd til å tenke noe på. Er man avventende eller nølende i et ritt som Dauphiné, så får man ikke gjort jobben sin. Det er bare å kjøre på. Tour de France er det største man kan kjøre og nå har jeg en gylden sjanse.

– Laget blir mer sentret rundt Alex enn tidligere, det er en fordel for meg. Men det er også andre som har prestert bra i (Tour of) California og (Echborn) Frankfurt blant annet. I år starter touren i Düsseldorf og laget har en del tyske ryttere som kanskje skal med, sier Katusha-rytteren.

Bystrøm ser derfor en todelt Tour de France-himmel liggende foran seg:

– Jeg tror sjansen er omtrent 50-50. Jeg tar iallfall ingenting for gitt. Det snur fort i gamet her, avslutter Bystrøm – klok av skade.

Artikkelen er levert av procycling.no

Hele Norges coronakart