DRØMMER OM SLIKE SCENER: Danmark arrangerte VM i 2011 og hadde Giro d'Italia på besøk året etter. Nå er det trolig nærmere en dansk Tour de France-start enn de har vært noen gang tidligere AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND
DRØMMER OM SLIKE SCENER: Danmark arrangerte VM i 2011 og hadde Giro d'Italia på besøk året etter. Nå er det trolig nærmere en dansk Tour de France-start enn de har vært noen gang tidligere AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRANDVis mer

Tour de France, Gran Départ:

Tour de France-sjefen frir til København - men kan ikke love Norge noe

- København er verdens beste sykkelby.

(procycling.no): Mens Norge har sett seg ut 2022 som den beste muligheten for en Gran Départ innenfor våre landegrenser, har Danmark jobbet med å få arrangementet på kroken i 2019, 2020 eller 2021.

AVSLØRING: Les om de norske Tour de France-planene

Det første av de tre mulighetene endte med nederlag mot Brüssel som samtidig feirer 50-årsjubileet til den første gule trøya til Eddy Mercx.

Danmark forsøker å skille seg ut i sin søknad ved å spille på posisjonen som en av Europas - og verdens - ledende byer når det gjelder å legge til rett for syklister i bybildet. Søknadens slagord er «Verdens største sykkelritt møter verdens beste sykkelby»:

- Vi har ingen lang rekke av store mestre innenfor dansk sykkelsporten. Vi hadde besøk av Christian Prudhomme i november 2015. Han kan fint huske hvem som vant VM her i 2011. Det var Mark Cavendish, men det han husket aller best fra den gangen, var alle syklistene i Københavns gater. Det var syklister overalt: Store og små, tykke og tynne, sier Joachim Andersen, som leder det danske Tour de France-budet, til procycling.no.

Tour-sjefen: - Verdens beste sykkelby

Andersen var selv til stede ved Tour de France-presentasjonen ved Palais de Congres i Paris denne uka. Basert på uttalelsene til ASO-sjef Christian Prudhomme, har det danske budskapet begynt å feste seg hos de franske sykkelentusiastene.

- København er verdens beste sykkelby. Den er langt foran de fleste andre byer når det gjelder bløte trafikanter og sykler. Vi vil gjerne styrke båndet mellom sykkelløp og vanlige syklister. Det er det jeg kan si, svarte Prudhomme på spørsmål fra dansk TV 2.

Så spurte norsk TV 2:

- Hva med å starte i Norge en dag?

Prudomme lo godt, før han svarte:

- Det er utrolig mange kandidater fra alle deler av Europa. Det er vi glade for, men vi kan ikke oppfylle alle ønsker.

Trenger Statoil med på lasset

Det norske Tour de France-budet avhenger av Statoils interesse for arrangementet.

I starten av forrige måned skrev procycling.no at intensjonsskrivet som vil være startskuddet på hele prosessen, fremdeles ikke er sendt ut av Oslo kommune.

Dette har blant annet å gjøre med at danskene trolig får Tour de France-starten i 2021, og at Norge dermed kan ende opp med å vente til 2023 eller 2025.

Les også: Norsk Tour de France-bud på vent

Vanligvis har rittet nasjonal og internasjonal start annethvert år.

MANNEN SOM BESTEMMER: Christian Prudhomme (til høyre) er her avbildet sammen med Chris Froome under Tour de France. / AFP PHOTO / JAIME REINA
MANNEN SOM BESTEMMER: Christian Prudhomme (til høyre) er her avbildet sammen med Chris Froome under Tour de France. / AFP PHOTO / JAIME REINA Vis mer

- Det er voldsom konkurranse om å få verdens tredje største idrettsarrangement, og det skal det også være. Men jeg kan si at jeg har ikke tidligere i denne prosessen vært så positivt som jeg er nå, avslørte Joachim Andersen overfor danske TV 2.

Danske lobbyister ringer ned ASO

Også Prudhomme selv innrømmet at danskene banker hardt på døra for å få Tour de France til landet for aller første gang.

I 2012 besøkte Giro d’Italia blant annet Herning og Horsens, og det var i etterkant av det at Andersen også begynte å flørte med ASO.

Som den danske initiativtakeren sier selv, virker det nå som man er tett på å lykkes:

- Danmarks statsminister har besøkt touren sammen med den franske presidenten. Vi blir ringt opp av ministre og borgermesteren i København. Så vi merker virkelig hvor sterkt det danske ønsket er, sa Prudhomme før han hastet videre.

PS: Også Storbritannia skal ønske seg Tour de France-besøk i 2021. Yorkshire hadde Gran Départ i 2014, og skal arrangere VM i 2019. Les mer her!