Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de France-sjefen vil ha færre ryttere

Håper det gir mer attraktiv sykling.

FORNØYD: Tony Gallopin foreviget seg selv med gul trøye i starten av Tour de France. I årene som kommer kan antall ryttere reduseres på grunn av sikkerhet og ønsket om å skape mer attraktiv sykling. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
FORNØYD: Tony Gallopin foreviget seg selv med gul trøye i starten av Tour de France. I årene som kommer kan antall ryttere reduseres på grunn av sikkerhet og ønsket om å skape mer attraktiv sykling. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

(procycling.no): Å redusere antall ryttere i WorldTouren er et tema som har vært debattert jevnlig de siste årene.

Blant de tydeligste stemmene finner man Jim Ochowicz i BMC Racing. Amerikaneren har rytternes sikkerhet som sitt hovedpremiss:

- De er nødt til å redusere størrelsen på hovedfeltet. Det eneste måten de kan gjør det på, er å avgrense antall lag som får kjøre WorldTour-rittene, sa Ochowicz til Velo News under årets Tour de France.
 
- Uegnet veinett Han er også kritisk til ordningen med å la prokontilag vise seg fram med invitasjon til de samme rittene, og mener veinettet i Europa er uegnet til å håndtere dagens sykkelfelt.

- Når de gjør endringer på veinettet, gjøres det for å redusere hastigheten på trafikken. De bygger veier med den hensikten, og det er vanskelig for hovedfeltet å tilpasse seg det.

Det ligger nå et forslag på bordet som vil redusere antall ryttere med én mann i både Grand Tours og WorldTour-ritt.

Det er ingen automatikk i at det vil redusere antall lag, utfallet kan derimot bli det motsatte.

ASO-sjef støtter forslag Tour de France-sjef Christian Prudhomme er også leder av rittarrangørenes forening (AIOCC). På et møte i Hamburg stemte de for forslaget om å redusere rytterantallet i feltet.

Den mektige toursjefen tror dette vil skape mer attraktiv sykling i årene som kommer.

- Hvorfor er rittarrangørenes forening interessert i å redusere antall ryttere fra ni til åtte i store etapperitt?

- Vi ønsker først og fremst å ivareta sikkerheten. Det er et fundamentalt spørsmål som må prioriteres over alt annet. Før man i det hele tatt begynner å tenke på antall lag i rittet, er vi nødt til å se på sikkerhetsaspektet, sier Prudhomme i et intervju med Velo News.

- Hvis vi ser bort ifra sikkerheten, vil dette åpne opp for flere lag i Grand Tours, eller er det andre ting man må ta med i vurderingen?

- Vi håper også at dette vil gi oss mer åpne ritt, og mindre kontrollert, med et felt som gir storlagene mer problemer med å låse utviklingen. Det er ingen hemmelighet at lag har muligheten til å kontrollere rittet og diktere utviklingen med sterke hjelpere. Å fjerne en rytter, vil frigjøre rytterne og åpne det mer opp. Det kan også være til hjelp for mindre ritt, som i dag ser treukersrittene ta alle stjernene med seg, påpeker Prudhomme.
 
Seks lag i norske ritt Under sommerens Tour de France var 198 ryttere i aksjon fra 22 forskjellige lag.

Dersom forslaget blir innført, vil antallet reduseres til 176 om man ikke øker antall lag.

I de norske UCI-rittene har man hatt seksmannslag de siste årene. Det åpner opp for å ha med 25 lag i rittene og 150 ryttere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media