MER Å JUBLE FOR: ASO-sjefene er så imponert av Norge at de vil vurdere muligheten til å få til verdens nordligste Tour de France-start etter 2018.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
MER Å JUBLE FOR: ASO-sjefene er så imponert av Norge at de vil vurdere muligheten til å få til verdens nordligste Tour de France-start etter 2018. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Tour de France til Norge?

- Ingen umulighet, sier fransk sykkelsjef.

SOLLI PLASS (procycling.no): Mandag var den mektige ASO-sjefen Jean-Etienne Amaury på Norges-besøk for å være med på presentasjon av årets rute i Arctic Race of Norway.

• Les også: Slik blir Arctic Race

Franskmannen hadde ikke bare med lovord om det nordnorske etapperittet. På spørsmål fra procycling.no var han heller ikke avvisende til at Tour de France en dag kan få sin Grand Depart innenfor kongerikets grenser:

- Vi har sett at giroen har kommet til Danmark, hvordan ser du på sjansene til å legge rittstarten til Norge?

- Det hadde vært fantastisk. Når man ser på lidenskapen for sykkel vi så i Norge i fjor, hadde det vært flott å se en Grand Depart her en dag, sier Amaury til procycling.no.

- Så du tror ikke vi ligger for langt nord?

- Jeg har ikke noe kategorisk svar på det, men jeg tror ikke det er en umulighet. Selv om ting er vanskelig, er det vår oppgave å løse dem.

Yorkshire - foreløpig rekord ...
Tour de France-arrangøren går en flott skole ved å løse logistiske problemer i sitt arbeid med Arctic Race of Norway. Den andre utgaven skal blant annet bryne seg på Nordkapp-platået og Finnmarksvidda.

Under åpningsetappen er man blant annet nødt til å sperre av veien inn til Nordkapp i halvannen time før rytterne kommer - ikke ulikt utfordringene ASO håndterte selv under fjorårets rittstart på ferieøya Korsika.

Det viser seg at alt lar seg løse når man har en hel landsdel som stiller seg bak arrangementet.

Initiativtaker Knut-Eirik Dybdal hjelper gjerne til om franskmennene sender verdens mest profilerte sykkelritt til norsk jord.

- Da må jeg sitere Christian Prudhomme fra lagpresentasjonen til Tour de France. Han sa at Yorkshire var så langt nord rittet foreløpig har kommet, og der mener jeg det ligger en åpning for å ta det neste steget. 

- Hvor langt nord er det realistisk å få det til?   

- Det handler mye om logistikk, så jeg synes ikke vi skal si Nord-Norge, men Norge. Og vi hjelper gjerne til med det, legger han til. 

Ikke aktuelt før 2018
ASO-sjefen forteller at organisasjonen har tegnet opp rammene for rittet fram til 2018.

Fram til den tid er ikke Norge en del av planene.

- Vi har ikke ført samtaler om å arrangere rittet i Norge foreløpig, innrømmer Amaury.

- Det vi har sett er at sykling har vokst voldsomt i popularitet i Nord-Europa. Derfor gir det mening å arrangere Arctic Race of Norway, men en dag kan vi kanskje klare å arrangere en Grand Depart der oppe, også. Når man ser menneskemengdene som møtte opp og interessen for sykling der oppe, så ser vi hvor viktig dette er.

Sollien: - Norgesreklame verdt millioner
Verken tid eller sted er altså festet til planleggingsarket. Det åpner likevel for muligheten om å drømme om at alle Tour de France-stjernene en dag blir å se innenfor Norges grenser.

Hvem hadde for eksempel trodd at sju lag som startet Tour de France i fjor skulle kjøre et nystartet norsk ritt senere på året?

- Vi hadde sju TDF-lag til start i fjor, og jeg tror vi får flere i år, sa Dybdal med et lurt smil til procycling.no.

Det er allerede klart at Alexander Kristoff og Thor Hushovd deltar med sine respektive lag. Arrangøren vil komme tilbake med flere lagnavn i løpet av en måneds tid, og slippe dem ut til folket via sosiale medier.

Ryktene om en mulighet for Tour de France-start i Norge spredte seg som ild i tørt gress på Scandic Solli Hotell, mandag formiddag.

- Det hadde vært en norgesreklame vært millioner av kroner. Og slett ingen umulighet når du ser hva disse gærningene får til med ASO og Arctic Race of Norway, utbrøt sykkelentusiast Sigurd Sollien som var P4 utsendte reporter på pressekonferansen.

Prolog på Svalbard?
Arctic-sjef Dybdal er vant til å tenke stort. I år har han fått lagt rittet til Nordkapp - Norges nordligste punkt.

I framtiden har han planer om å sende hele sykkelfeltet i fly til Svalbard.

- Hvor langt kan man sykle der?

- Det dreier seg om en prolog. Vi har vært i kontakt med folkene der oppe. De sier: Vi får det til. Vi skal bygge ut veien, etter hva dere trenger. Vi har et ønske om å sette dette prosjektet ut i live, avslutter Dybdal.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

Hvis Tour de France kommer til Norge, hvor vil du at rittet skal starte? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

ALT ER MULIG:: Jean-Etienne Amaury er ikke avvisende til en norsk Grand Depart. Knut-Eirik Dybdal i Arctic Race of Norway hjelper gjerne til. FOTO: Jarle Fredagsvik, WWW.PROCYCLING.NO
ALT ER MULIG:: Jean-Etienne Amaury er ikke avvisende til en norsk Grand Depart. Knut-Eirik Dybdal i Arctic Race of Norway hjelper gjerne til. FOTO: Jarle Fredagsvik, WWW.PROCYCLING.NO Vis mer