Tour de France-vinner gir brødrepar skylden for lisenstrøbbel

Dopingtilfeller skaper kaos i Astana.

IKKE BEKYMRET: Vincenzo Nibali mener et brødrepars handlinger ikke bør ødelgge 2015-sesongen hans for Astana. FOTO:  AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
IKKE BEKYMRET: Vincenzo Nibali mener et brødrepars handlinger ikke bør ødelgge 2015-sesongen hans for Astana. FOTO: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTUREVis mer

(procycling.no):Presentasjonen av neste års Tour de France-rute bar bud om tøffe dueller i fjellene, snarere enn å innhente tidstap på temposyklene.

• Les også: Slik blir Tour de France i 2015

Trolig var Vincenzo Nibali mellomfornøyd med den, men før han kommer så langt må arbeidsgiveren hans be om nåde hos det internasjonale sykkelforbundets lisensnemd.

Dopingsakene til Maxim og Valentin Iglinskij gjør nemlig at det kasakhstanske laget ikke har WorldTour-lisensen i orden.

- Jeg tror ikke Astana får problemer med dette. Det som har skjedd, har med Iglinskij-familien å gjøre, var Nibalis forklaring overfor nyhetsbyrået AFP.

Om sykkelsportens rådende organ kjøper den forklaringen, er fremdeles i det lyseblå.

Et tredje tilfelle Astana er i tillegg rammet av en tredje positive dopingtest, da den 22 år gamle Ilya Davidenok ble tatt for bruk av anabole sterioder.

Under Tour de France-presentasjonen forsøkte Alexandre Vinokourov, som selv ble tatt for bloddoping under 2007-versjonen av det franske etapperittet, å dukke unna den tredje skampletten mot laget hans:

- Uansett hva resultatet av B-prøven blir, er ikke dette en positive prøve for Astana, men for kontinentallaget. Dette er to forskjellige lag med forskjellige ryttere og management. Likevel skader det nasjonens image, fordi rytteren er fra Kasakhstan. Men det viser også at det testes oftere i landet vårt, sier Vinokourov til cyclingnews.com.

- Har aldri vært så sint 41-åringen fra Petropavlovks-Kamtsjatskij vedgår at han er rasende etter de to dopingtilfellene i hans egne rekker.

Vil du lese mer om sykling? Sjekk ut www.procycling.no!

- Jeg er så sint som jeg aldri har vært før. Jeg føler meg sveket, sier Vinokourov og legger til:

- Laget har arbeidet hardt mot doping, og vi har aldri hatt problemer med lisensnemnda tidligere. Jeg ser ikke hvorfor laget skal måtte betale for dumskapen til to ryttere. Reglene gjelder for alle og kommisjonen får vurdere om vi jobber på den rette måten eller ikke.

Omstridt medlem i MPCC Det vakte reaksjoner da Astana ble medlem at MPCC (Bevegelsen for en troverdig sykkelsport) i november, 2007.

MPCC-medlemskapet gjorde at laget ikke kunne delta i WorldTour-avslutningen i Beijing i forrige uke.

Paradoksalt nok ble Dmitrij Fofonov (nok en rytter med dopingdom på CV´en) til bevegelsens møte i Paris denne uka.

Laget har et frynsete rykte, og selv om man håpet at de var på rett spor da de vant Amstel Gold Race (Enrico Gasparotto) og Liège-Bastogne-Liège (Maxim Iglinskij, nå tatt for doping) har det jo nå vist seg at så ikke var tilfelle.

Sommerens Tour de France-triumf har også blitt skjemmet av Maxim Iglinskijs positive prøve.

Dansk stjerne kan bytte lag Midt opp i kaoset sitter en danske ved navn Jakob Fuglsang.

29-åringen forteller til dansk TV 2 at han har en mulighet til å forlate laget om lisensen uteblir foran 2015-sesongen.

- Dersom vi ikke får lisensen fornyet, rykker vi ned på det prokontinentale nivået. Vi har opsjoner i kontraktene våre som gjør at vi kan si opp om laget mister sin nåværende status, opplyser han.

Den endelige utdelingen av lisenser skjer ikke før i desember måned, noe som i så fall vil gjøre det svært vanskelig å finne seg en ny arbeidsgiver hos allerede fulle staller i andre laget på den tiden av året.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no

I VILLREDE: Jakob Fuglsang. (AP Photo/Laurent Cipriani)
I VILLREDE: Jakob Fuglsang. (AP Photo/Laurent Cipriani) Vis mer