Tour de France-vinner innrømmer dopingbruk

Jan Ullrich har samarbeidet med dopinglegen Fuentes.

NY DOPINGSKANDALE: Den tyske Tour de France-vinneren Jan Ullrich innrømmer dopingbruk, og har benyttet seg av den spanske dopinglegen Fuentes. Foto:   AFP PHOTO FRANCK FIFE / NTB Scanpix
NY DOPINGSKANDALE: Den tyske Tour de France-vinneren Jan Ullrich innrømmer dopingbruk, og har benyttet seg av den spanske dopinglegen Fuentes. Foto: AFP PHOTO FRANCK FIFE / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I det tyske magasinet Focus innrømmer for første gang Jan Ullrich dopingbruk.

39-åringen vant Tour de France i 1997, og la opp i 2007.

Samarbeidet med Fuentes Tyskeren forteller at han samarbeidet med dopinglegen Eufemiano Fuentes.

- Jeg har benyttet meg av behandlinger hos Fuentes, sier Ullrich til magasinet, men sier at han bare brukte eget blod.

Han avviser likevel at han har jukset.

- Nesten alle har tatt prestasjonsfremmende stoffer. Jeg har ikke tatt noe annet enn det alle andre tok. Jeg gjorde det for å stille likt med de andre. Jeg kaller det ikke juks når jeg ikke fikk en fordel av det.

Ullrich ble i fjor funnet skyldig i brudd på dopingreglementet og utestengt i to år fra august 2011, etter en kjennelse i Idrettens voldgiftsrett (CAS). Alle hans resultater fra mai 2005 og framover ble strøket.

Ullrich sier i intervjuet med magasinet at han visste at Lance Armstrong kom til å bli tatt.

- Jeg visste at det kom til å skje. Men ingen av oss trodde vi var skyldig i noe. Jeg er ikke bedre enn Armstrong, men ikke verre heller.

Han har tidligere sagt til Focus at han ikke kommer til å snakke om fortiden på tv, sånn som Armstrong gjorde hos Oprah Winfrey.

- Jeg kommer på ingen måte til å følge i Armstrongs fotspor og snakke foran flere millioner mennesker, selv om mange kanskje vil kreve at jeg gjør det og venter at jeg skal gjøre det, sa Ullrich i et intervju med magasinet tidligere i år.

Nå ønsker ikke Ullrich å snakke mer om doping.

- Dette temaet er historie for meg. Jeg vil se framover, og aldri bakover.

- Forbanna løgn TV2s sykkelekspert Johan Kaggestad er ikke overrasket over innrømmelsen.

- Det er ingen sensasjon at han innrømmer det. Han har jo blitt tatt tidligere, og ble kastet ut av Tour de France i 2006. Han var jo snart den eneste i det laget som ikke hadde innrømmet dopingbruk.

Men det Kaggestad reagerer på er at Ullrich mener han ikke jukset, siden alle andre gjorde det samme.

- Det er forbanna løgn. Det er var mange som ikke gjorde det, og som derfor ikke hadde mulighet til å konkurrere mot de som gjorde det. Jeg reagerer veldig på at han sitter og sier dette nå. Det er patetisk, og noe han sier bare for å forsvare seg selv, sier Kaggestad til Dagbladet.

- Ullrich har bidratt til å sverte sporten, han er en dritt.